Pyszne, kolorowe kopytka z bobem to jeden ze sposobów przekonania dzieci do zjedzenia warzyw, piękny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs i miła odmiana na wegetariańskim stole. W sezonie na bób, zaraz po pierogach z bobem, w moim domu najbardziej smakowitym obiadem są właśnie kopytka z bobem. Mają delikatny, zielony kolor, który ładnie skomponuje się z pozostałą kolorystyką na talerzu. Odważnym proponuję spróbować podać je z odrobiną malin – zmiksowanych lub w całości, które dodadzą charakteru ich łagodnemu smakowi.
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg ziemniaków (ugotowane w mundurkach, obrane ze skórki, zimne)
- ½ kg bobu (ugotowany, obrany ze skórki, zimny)
- mąka pszenna*
- mąka ziemniaczana*
- 1 jajko (opcjonalnie)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki i bób mielę w maszynce.
- Mieszam zmielone warzywa na farsz, doprawiam solą i uklepuję w misce.
- ¼ farszu wyjmuję (ale pozostawiam w misce), a w pozostałe po niej miejsce wsypuję obie mąki.
- Szybko wyrabiam ciasto na kopytka.
- Jeśli ziemniaki są zbyt mocno sypkie i ciasto nie chce się wyrobić, dodaję 1 jajko.
- Na delikatnie omączonej stolnicy rozwałkowuję ciasto na rulony. Każdy rulon spłaszczam i za pomocą drewnianej łopatki wycinam kopytka.
- Kopytka wkładam do garnka z gotującą, osoloną wodą, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i przykrywam.
- Gotuję aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Odcedzamy durszlakiem lub łyżką cedzakową, podaję ze stopionym masłem lub oliwą z oliwek.
Hmm … Baaardzo ciekawa propozycja, która nie przyszłaby mi do głowy 🙂 Piąteczka 🙂
[..YouTube..] Hmm … Baaardzo ciekawa propozycja, która nie przyszłaby mi do głowy 🙂 Piąteczka 🙂
ciekawy pomysl 🙂
A mogą się, poza ewentualnym przyklejeniem do dna, posklejać same ze sobą? Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale też zawsze wrzucam jednorazowo do garnka niewielką ilość.
polecam dodac troche oleju do wodu podczas gotowania wtedy napewno sie nie posklejają
[..YouTube..] A mogą się, poza ewentualnym przyklejeniem do dna, posklejać same ze sobą? Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale też zawsze wrzucam jednorazowo do garnka niewielką ilość.
[..YouTube..] @TheUnboxinglive A mogą się, poza ewentualnym przyklejeniem do dna, posklejać same ze sobą? Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale też zawsze wrzucam jednorazowo do garnka niewielką ilość.
[..YouTube..] polecam dodac troche oleju do wodu podczas gotowania wtedy napewno sie nie posklejają
te mi się bardzo podobają – te z buraczkami mniej – ale ciekawa propozycja:)