Po gotowaniu świątecznych, wigilijnych przysmaków, a następnie najedzeniu się do syta kutią, barszczem czerwonym, pierogami ruskimi, uszkami i wieloma innymi, tradycyjnymi daniami, których z reguły mamy na naszych wigilijnych stołach aż 12, przychodzi czas przygotowań potraw na sylwestrowe przyjęcie. Tym z Was, którzy Sylwestra spędzają w domu, proponuję koreczki z cukinii, które można jeść rękoma (tzw. fingerfood). Nie trzeba ich podgrzewać i potem, po przygotowaniu, ładnie wyglądają na rozstawionych na stole talerzach. Będą miłą odmianą dla wszystkich, którzy pofolgowali sobie w okresie świątecznym i postanawiają ograniczyć się nieco z jedzeniem po Bożym Narodzeniu. Zobaczcie jak zrobić koreczki cukiniowe.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Koreczki z cukinii to bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska. Tylko kilka składników potrzeba do ich zrobienia. Jednak to właśnie dlatego warto zwrócić uwagę na ich jakość! Wybierzcie ładną, młodą cukinię bez plamek, koniecznie o jędrnym miąższu. Oprócz tego postawcie na twarożek o kremowej konsystencji i niekwaśnym smaku. Wykorzystajcie również aromatyczne przyprawy. Goście i domownicy nie będą mogli oderwać od nich oczu! Ani się obejrzycie, jak koreczki z cukinią znikną ze stołu :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 niewielkie cukinie
- 12 listków świeżej bazylii
- 24 listki rukoli
- 72 ziarna kolorowego pieprzu
- 1 cebula
- 200 g twarożku kanapkowego
- oliwa z oliwek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Koreczki z cukinii można podać na ciepło, zaraz po ugrillowaniu i zawinięciu, lub pozostawić do ostygnięcia. Są lekkie, niskokaloryczne i zdrowe.
Jak zrobić
- Cukinię myję, odcinam końce, przekrawam na pół i kroję w podłużne, cienkie plastry (np. za pomocą krajarki do żółtego sera).
- Każdy plasterek smaruję oliwą z oliwek i grilluję na suchej, teflonowej patelni lub patelni do grillowania.
- Plasterki grillowanej cukinii posypuję drobno pokrojoną bazylią.
- Dokładam całe listki rukoli, twarożek, po 3 ziarna pieprzu i ewentualnie posypuję delikatnie solą.
- Zawijam ruloniki i wbijam w nie wykałaczki.
Wartości odżywcze
Są lekkie i bardzo ładnie prezentują się na półmisku. A może jeszcze, oprócz tego co w przepisie, dodać coś czerwonego do każdego z nich? Macie jakieś pomysły?
Dajcie mi znać w komentarzach, jak udały się Wam cukiniowe koreczki. Bardzo jestem ciekawa! A może wykorzystacie inne warzywo i zawiniecie je w ten sam sposób? Czekam na Wasze pomysły i inspiracje!
Przepraszam, a co zrobic z cebulą?
Można pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie i dodać do twarożku. Chyba zapomniałam o tym jak przygotowywałam te koreczki kilka lat temu, a potem montowałam film ;).
Super pomysł. Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i efektownie wygląda na stole. Polecam
Mam cukinię,wypróbuję.Zawsze robiłam cukinie nadziewane i zapiekane
Dzisiaj zrobie koreczki z cukini
Hmmm… 72 ziarna? 😉 To przepis dla Kopciuszka!? ;)))
A na serio – proste, a fajne. 🙂
To orientacyjna liczba zakładająca, że do każdego z 24 koreczków włożymy po 3 ziarna :D. Nie przeliczałam na łyżki ;).
rozumiem, że jak jesz ser pleśniowy z całymi ziarnami pieprzu, to też nimi plujesz?
rozumiem, ze pieprzem bedziemy pluli
[..YouTube..] rozumiem, że jak jesz ser pleśniowy z całymi ziarnami pieprzu, to też nimi plujesz?
[..YouTube..] @1natalululusia rozumiem, że jak jesz ser pleśniowy z całymi ziarnami pieprzu, to też nimi plujesz?
0, prednisolone,
2, nolvadex,
1, doxycycline,
2, lasix duration of action,
[..YouTube..] rozumiem, ze pieprzem bedziemy pluli