Kotlet pożarski, najprawdopodobniej nazwany tak od nazwiska, bo znany też jako kotlet Pożarskiego. Do Polski przywędrował z Rosji. Różne źródła wskazują na jego pochodzenie. Jedne mówią o karczmarzu o nazwisku Pożarski, u którego stołował się car Mikołaj I. Inne sugerują pochodzenie nazwy od nazwiska restauratora. Długo zwlekałam z jego przyrządzeniem i wreszcie doczekał się swojego debiutu w mojej kuchni. Zobaczcie jak zrobić kotlety pożarskie krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na kotlety
- 250 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza pierś; bardzo drobno posiekana ręcznie lub w malakserze)
- 250 g cielęciny (można zastąpić piersią z kurczaka; bardzo drobno posiekana ręcznie lub w malakserze)
- 1 bułka kajzerka (świeża lub sucha)
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki masła (stopione)
- 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana)
- sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy lub zwykły czarny wymieszany z 1 łyżeczką skórki startej z wyparzonej cytryny)
Panierka
- 4-6 kromek białego chleba tostowego (pokrojone w kosteczkę o boku kilku mm)
Do smażenia
- masło klarowane (można zastąpić olejem do smażenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Masło klarowane – przepis
- Sos pieczarkowy – przepis
- Najlepsze przepisy na puree
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
- Z kostek chleba tostowego robię grzanki na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, trzymając je przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu.Można też zostawić je wcześniej w chłodnym miejscu do ususzenia i pominąć krok z patelnią lub włożyć całe kromki do tostera, a potem pokroić w kostkę.
- Bułkę kajzerkę przekrawam na kilka części i moczę w większej misce w mleku, żeby całkowicie zmiękła. Nie odciskam!
- Rozdrabniam bułkę, dodaję stopione masło oraz posiekane mięso i pietruszkę. Doprawiam i mieszam dokładnie całość do uzyskania lepkiej masy.
- Lepię zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kotlety i obtaczam w grzankach.
- Obsmażam krótko na klarowanym maśle kotlety z obu stron na złocisty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Wstawiam do piekarnika na środkową półkę, bez przykrycia, na ok. 15 minut.
- Podaję z gotowanymi ziemniakami lub puree oraz sosem pieczarkowym.
Wartości odżywcze
W Polsce przygotowywane dawniej nieco inaczej niż dziś. Czasem z mięsa drobiowego, innym razem z podrobów, np. wątróbek. Do środka wkładano kostkę, żeby całość przypominała kształtem udko kurczaka. Myślę, że to była receptura, która umożliwiała wykorzystanie resztek mięsa, np. z gotowania rosołu oraz suchego pieczywa. To oczywiście tylko moja teoria. Często jednak takie pospolite przepisy zyskiwały największą popularność, więc może i w tym przypadku właśnie tak było?
Przepis na kotlet pożarski
Dziś przygotowuje się je z mieszanki mięsa drobiowego i cielęcego lub tylko z piersi kurczaka. Surowe mięso musi być drobno posiekane i wymieszane z namoczoną w mleku bułką. Niektóre receptury sugerują dodatek kremowej śmietanki. U mnie znajdziecie w masie stopione masło, dzięki czemu nie trzeba odciskać i marnować mleka, w którym moczyła się bułka. Dodatek natki pietruszki jest opcjonalny, a pieprz cytrynowy to też moja autorska sugestia :).
Kotlet pożarski przepis
Klasycznie do zaserwowania z sosem pieczarkowym oraz puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami. U mnie z kolei propozycja podania z puree z batatów. Pięknie komponują się kolorystycznie! Z pewnością i Wam się spodoba takie połączenie.
Panierka oraz klarowane masło nadają im charakterystycznego, doskonałego smaku. A bułka wymoczona w mleku oraz masło w masie mięsnej zapewniają odpowiednie nawilżenie mięsa.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na niedzielny obiad
Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać w komentarzach, jak Wam smakowały! Bardzo jestem ciekawa, które dodatki do nich wybierzecie!