Kotlet schabowy z kostką to klasyka polskiej kuchni. Przepis na kotlety schabowe z kostką to ta sama receptura co bez kostki. Tylko ona robi tu różnicę. Z pozoru niewielką, jednak dzięki niej mięso nabiera potem dodatkowego smaku i aromatu. Nie ulega wątpliwości, że w soboty i niedziele, w wersji z kostką lub bez, schabowe goszczą na stołach w wielu polskich domach. Pasują do nich równie znane dodatki: purèe ziemniaczane i kapusta zasmażana. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku. Z pewnością warto spróbować choć raz!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy kuchni polskiej
Chcąc zmodyfikować nieco zawartość talerza i unowocześnić całość, można podać je z kaszą gryczaną, jaglaną lub gotowaną pszenicą. To właśnie kotlety schabowe z kostką z dodatkiem tego nieco rzadziej spotykanego na naszych stołach zboża są ulubionym daniem mojego gościa, Rudzielca. Konrad bardzo lubi gotować, choć na co dzień zajmuje się… muzyką oraz prowadzeniem vloga.
Przepis na kotlet schabowy z kostką
Rudzielec uwielbia kuchnią polską i smaki dzieciństwa zapamiętane z rodzinnego domu. Lubi zjeść smacznie i konkretnie. Razem pokażemy Wam dzisiaj jak zrobić kotlety schabowe z kostką w sposób, w który przygotowuje je jego mama.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300-500 g plastrów schabu z kostką (porcjowany na kotlety, z kawałkami kostki pozostawionymi na brzegu)
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- 100 g smalcu do smażenia (można zastąpić masłem klarowanym)
- chili lub papryka w proszku
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 8 mm.
- Rozkłócamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili lub paprykę (można też, zamiast doprawiania jajka, posypać przyprawami mięso).
- Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
- Na rozgrzanej patelni topimy smalec i smażymy kotlety na średnim ogniu (można najpierw obsmażyć je z obu stron po 1 minucie, następnie dosmażać lub po prostu smażyć jedną stronę do momentu zrumienienia bułki tartej, obrócić i dosmażyć drugą.
- Opcjonalnie, pod koniec smażenia, można przykryć patelnię pokrywką, żeby panierka nie była zbyt sucha.
- Osączamy kotlety z nadmiaru tłuszczu na specjalnej łopatce lub na papierowym ręczniku czy serwetce i serwujemy.
Wartości odżywcze
Mięso, w którym pozostawiona jest kostka, po usmażeniu, nabierze za jej sprawą dodatkowego, bogatszego aromatu. Będzie też nieco bardziej soczyste. Ważne, żeby nie roztłuc go zbyt cienko! Dzięki kostce trudniej o wpadkę i nadmierne tłuczenie kotletów schabowych tłuczkiem.
Kotlet schabowy z kostką przepis
Nasza propozycja: kotlet schabowy z kostką, gotowana pszenica i dodatkowo ogórki kiszone.
Dajcie znać w komentarzach, z czym Wy podaliście Wasze kotlety schabowe z kostką :). Bardzo jestem ciekawa, czy czujecie różnicę w smaku i czy przypadły Wam do gustu!
– Co mówi dziewczyna rudego po stosunku ?
– 200 zł !
gruntowanie mąką kotletów 😀 rudzielec jest mega uroczy <3
No i to jest klasyka schabowego – kostka i smalec- Pychota .
aż mi się zachciało schaboszczaka a nie moge bo karmię piersią…
Chyba tak :). Przywołuję Mateusza do porządku :).
żałosne polaczki…? nie poniosło cię trochę?
U kogo z Was w niedziele są zawsze schabowe na obiad? U mnie zdecydowanie
rzadko, ale fajnie czasem powrócić do klasyki kuchni polskiej :D.
Bravo dla Pana, wiadomo nie od dzisiaj, ze mezczyzni najlepiej lubia robic kotlety schabowe ( i na ogol tylko to umieja), jako ze danie nie wymaga specjalnego wysilku i jest daniem prostym i szybkim:-)Ja z upodobaniem obserwuje Twoje przepisy ktore cos zawsze wnosza nowego do naszego jadlospisu.Oczywiscie, czasem trzeba zrobic cos tradycyjnego, bo moze sa i tacy, ktorzy nie potrafia zrobic zwyklego kotleta:-)Pozdrawiam, dzisiaj mam kotlety na obiad bez kosci i papryki:-))-Halina
Kotlecik z kaszą i ogórkiem przepyszny !
fajna dziewczyna. podoba mi sie i jest mila.
zamiast bułki…zmielone płatki owsiane…lub słonecznik,orzechy…
Dlaczego wszyscy panierują kotlety schabowego w bułce tartej?! Kojarzy się z suchym, cienkim jak papier niesmacznym kotletem, jak to robią w większości restauracji. Kotlet musi być soczysty, duży, gruby! I cała polska zawija na bułkę tartą, żałosne polaczki. mniejsza z tym, I like It. 🙂
Haha, Rudzielec or Radzi! 😀 Pozdrawiamyyy 😀
niezła figura
Witamy Rudzielca! 🙂
Szefowa kuchni nawet w stroju roboczym super wygląda. 😉