fbpx
Czytasz właśnie
Kotlet schabowy z kostką

Kotlet schabowy z kostką

  • w panierce z mąki, jajka i bułki tartej
  • z mięsa z kawałkiem kostki
  • soczysty i aromatyczny
Kotlet schabowy z kostką

Kotlet schabowy z kostką to klasyka polskiej kuchni. Przepis na kotlety schabowe z kostką to ta sama receptura co bez kostki. Tylko ona robi tu różnicę. Z pozoru niewielką, jednak dzięki niej mięso nabiera potem dodatkowego smaku i aromatu. Nie ulega wątpliwości, że w soboty i niedziele, w wersji z kostką lub bez, schabowe goszczą na stołach w wielu polskich domach. Pasują do nich równie znane dodatki: purèe ziemniaczane i kapusta zasmażana. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku. Z pewnością warto spróbować choć raz!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy kuchni polskiej

Chcąc zmodyfikować nieco zawartość talerza i unowocześnić całość, można podać je z kaszą gryczaną, jaglaną lub gotowaną pszenicą. To właśnie kotlety schabowe z kostką z dodatkiem tego nieco rzadziej spotykanego na naszych stołach zboża są ulubionym daniem mojego gościa, Rudzielca. Konrad bardzo lubi gotować, choć na co dzień zajmuje się… muzyką oraz prowadzeniem vloga.

Przepis na kotlet schabowy z kostką

Rudzielec uwielbia kuchnią polską i smaki dzieciństwa zapamiętane z rodzinnego domu.  Lubi zjeść smacznie i konkretnie. Razem pokażemy Wam dzisiaj jak zrobić kotlety schabowe z kostką w sposób, w który przygotowuje je jego mama.

Kotlety schabowe z kostką

Kotlet schabowy z kostką

Aromatyczny, soczysty kotlet schabowy z kostką czyli przepis na najlepszy kotlet schabowy smażony w panierce, z kawałkiem kości, która dodaje mięsu smaku i aromatu.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy z kostką, kotlety schabowe z kostką, schabowe z kostką, schabowy z kostką
Liczba porcji: 2
Kalorie: 677kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300-500 g plastrów schabu z kostką (porcjowany na kotlety, z kawałkami kostki pozostawionymi na brzegu)
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 100 g smalcu do smażenia (można zastąpić masłem klarowanym)
  • chili lub papryka w proszku
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 8 mm.
  • Rozkłócamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili lub paprykę (można też, zamiast doprawiania jajka, posypać przyprawami mięso).
  • Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
  • Na rozgrzanej patelni topimy smalec i smażymy kotlety na średnim ogniu (można najpierw obsmażyć je z obu stron po 1 minucie, następnie dosmażać lub po prostu smażyć jedną stronę do momentu zrumienienia bułki tartej, obrócić i dosmażyć drugą.
  • Opcjonalnie, pod koniec smażenia, można przykryć patelnię pokrywką, żeby panierka nie była zbyt sucha.
  • Osączamy kotlety z nadmiaru tłuszczu na specjalnej łopatce lub na papierowym ręczniku czy serwetce i serwujemy.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 677kcal (34%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 62g (124%) | Fat: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 259mg (86%) | Sód: 546mg (24%) | Potas: 1031mg (29%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 175IU (4%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 84mg (8%) | Żelazo: 3.8mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mięso, w którym pozostawiona jest kostka, po usmażeniu, nabierze za jej sprawą dodatkowego, bogatszego aromatu. Będzie też nieco bardziej soczyste. Ważne, żeby nie roztłuc go zbyt cienko! Dzięki kostce trudniej o wpadkę i nadmierne tłuczenie kotletów schabowych tłuczkiem.

Kotlet schabowy z kostką przepis

Nasza propozycja: kotlet schabowy z kostką, gotowana pszenica i dodatkowo ogórki kiszone.

Kotlety schabowe z kostką
Kotlety schabowe z kostką

Dajcie znać w komentarzach, z czym Wy podaliście Wasze kotlety schabowe z kostką :). Bardzo jestem ciekawa, czy czujecie różnicę w smaku i czy przypadły Wam do gustu!

16 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom