Kotlety jajeczne – przepis, który powinnam już dawno pokazać! Ale nie da się pokazać czegoś, czego się nie zna. Niesamowite, że przez 20 lat nie jedząc mięsa, można nie zetknąć się z tym daniem. A przepis na kotlety z jajka jest tak prosty! Masa z jajek ugotowanych na twardo wymieszanych z jednym surowym oraz smakowymi dodatkami może nie lepi się zbyt łatwo, za to potem, po panierowaniu i smażeniu, smakuje doskonale! To takie wegetariańskie mielone kotlety z jajka. Zobaczcie jak zrobić kotlety jajeczne krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na kotlety bez mięsa
Przepis na kotlety jajeczne
Kotlety z jajka to danie, które podobno królowało w barach mlecznych w czasach PRL. W najprostszej wersji przyrządza się je z jajek ugotowanych na twardo, które najpierw trzeba wystudzić, a potem rozdusić widelcem. Dodaje się do nich jeszcze bułkę tartą, doprawia i całość zespala surowym jajem. Na koniec panierka i można smażyć. Moje kotlety z jajka są jednak nieco udoskonalone. Spróbujcie i Wy dodać do nich podsmażoną cebulkę. Z pewnością Wam posmakuje! A pieprz cytrynowy to już ta przysłowiowa kropka nad „i”!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na kotlety z jaj
- 5 jajek (ugotowane na twardo, wystudzone, obrane i dokładnie rozduszone widelcem w miseczce)
- 1 jajko (surowe)
- 1 łyżka mąki owsianej (można zmiksować płatki owsiane w blenderze; można zastąpić bułką tartą)
- 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej (można zmiksować orzechy lub migdały w blenderze; można zastąpić dodatkową mąką owsianą lub bułką tartą)
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona; surowa lub delikatnie zeszklona na oleju; można zastąpić 3 łyżkami świeżego, posiekanego szczypiorku)
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; można zastąpić koperkiem, tymiankiem lub bazylią)
- sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy)
Panierka
- 6 łyżek mąki orzechowej lub migdałowej (można zmiksować orzechy lub migdały w blenderze; można zastąpić dodatkową mąką owsianą lub bułką tartą)
- 6 łyżek mąki owsianej (można zmiksować płatki owsiane w blenderze; można zastąpić bułką tartą)
Do smażenia
- olej lub masło klarowane (do smażenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki na masę mieszam w miseczce. Doprawiam solą i pieprzem. Masa będzie mieć lepką, wilgotną konsystencję. Można wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby potem odrobinę łatwiej formowały się kotlety.
- Składniki panierki mieszam w głębokim talerzu.
- Dzielę masę na 6 części. Z każdej formuję kotlet o średnicy ok. 8 cm.
- Każdy kotlet obtaczam dokładnie w panierce i przekładam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (nie trzeba smażyć ich w głębokim oleju, ale dobrze, jeśli tłuszczu będzie kilka mm na dnie patelni).
- Smażę na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
- Odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję kotleciki.
Wartości odżywcze
Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale te z bułką tartą i podsmażoną cebulką to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Możecie spróbować też z dodatkiem czosnku i majeranku. Ciekawa jestem, jak Wam to wyjdzie, bo sama jeszcze nie miałam okazji sprawdzić :). Proponuję dodatek puree ziemniaczanego i pyszną surówkę z marchewki.
Kotlety jajeczne przepis
W wersji bezglutenowej zastąpiłam bułkę tartą mieszanką mąki owsianej i orzechowej. Świetnie sprawdzi się też migdałowa. A może nawet migdały w płatkach lub wiórki kokosowe? Możecie poeksperymentować. W połączeniu z masłem klarowanym wszystkie panierki smakują obłędnie :). Mogę polecić podanie ich jako alternatywny dla klasycznych mielonych. Spróbujcie z dowolnym puree lub gotowanymi ziemniakami czy pieczonymi warzywami. Świetnie sprawdzą się z pewnością z dowolną surówką.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam kotlety z jajka i czy również przypadły do gustu. Dla mnie bomba i na pewno niejeden raz będą jeszcze gościć w moim menu :).