fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Jeśli ryba, to najlepiej pieczona w całości lub smażony filet, ale kotlety rybne to też potrawa, którą lubię. Zdaję sobie sprawę, że nie należą do lekkostrawnych. Te gotowe, sklepowe, mogą mieć skład pozostawiający wiele do życzenia. Ale we własnej kuchni to co innego. Pokażę Wam jak zrobić kotlety rybne krok po kroku.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne na obiad lub jako dodatek do rybnych burgerów. Można podać z frytkami, ziemniakami lub innymi warzywami gotowanymi czy grillowanymi, albo kluskami i surówką.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety rybne
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 280kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 1 kg ryby (filetowana, dowolna - można też wykorzystać kilka różnych ryb, np. łososia połączyć z dorszem i mintajem; zmielona w maszynce do mięsa)
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno posiekana i zeszklona na oleju)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany; można zastąpić 2 łyżkami imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek koperku, mięty lub natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki (jeśli masa będzie rzadka i nie będzie chciała się lepić w kotlety)
  • 2 kajzerki (suche; namoczone w mleku lub wodzie i dobrze odciśnięte)
  • sól, pieprz

Panierka

  • 1 jajko (rozkłócone)
  • bułka tarta (do panierowania)

Dodatkowo

  • olej (do głębokiego smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak sprawdzić świeżość ryby
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Oprócz mąki, w celu zagęszczenia masy można wykorzystać dodatkowo kilka łyżek bułki tartej.
  4. Kotlety najlepiej smakują na ciepło, ale można też podać je na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki masy, poza mąką, łączę w misce i mieszam łyżką.
  • Stopniowo dodaję mąkę, mieszam łyżką i sprawdzam, czy masa osiąga konsystencję odpowiednią do formowania kotletów.
  • Za pomocą zwilżonych zimną wodą dłoni i łyżki formuję kotlety. Maczam każdy w jajku, następnie obtaczam w tartej bułce.
  • Smażę kotlety na patelni, na oleju sięgającym ok. 5 mm ponad dno patelni. Na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Odsączam kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (100 g) | Kalorie: 280kcal (14%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 55mg (18%) | Sód: 234mg (10%) | Potas: 319mg (9%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 390IU (8%) | Witamina C: 6.4mg (8%) | Wapń: 42mg (4%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom