Wiele stworzono pomysłów na zamienniki mięsa, ale kotlety z buraków to jeden z lepszych wynalazków! Mają piękny, głęboki kolor i charakterystyczny smak. W połączeniu z kaszą gryczaną i słonecznikiem burak to bogactwo witamin i minerałów. Dlatego jeśli jeść wegańskie, to kotlety z burakiem w pierwszej kolejności! Zobaczcie jak zrobić kotlety buraczane krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 450 g buraków (3 duże buraki)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (biała, niepalona)
- 1 duża cebula (posiekana)
- 1 marchewka (opcjonalnie; utarta na tarce o drobnych oczkach)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki nasion słonecznika (delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- ½ pęczka natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić listkami mięty lub świeżym tymiankiem)
- 1 jajko (można zastąpić 1 łyżką zmielonego lnu złocistego zalanego 2 łyżkami wrzątku, które po wymieszaniu i odstawieniu utworzą zżelowaną mieszankę)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (lub ¼ łyżeczki chili)
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół).
- Buraki obieram, kroję w grubą kostkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam 1 łyżką oleju, obtaczam w nim dokładnie buraczane kostki.
- Piekę przez 30 minut, następnie studzę.
- Miksuję buraki w blenderze na niskich obrotach lub przepuszczam przez maszynkę o dużych oczkach (do uzyskania grudkowatej mieszanki).
- Mieszam buraki w dużej misce z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dodaję więcej mąki ziemniaczanej, żeby masa dała się formować w kotlety.
- Moczę dłonie w zimnej wodzie i formuję kotlety o grubości około 1,5-2 cm i średnicy ok. 6-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w temperaturze 180 °C (góra+dół), po 15 minut z każdej strony.
- Serwuję kotlety z buraka na ciepło lub zimno. Można przechowywać je przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.
Porszę o poprawienie sobie kalkulatora PRZELICZNIK OBJĘTOŚCI
1 litr to NIE jest 3,79 galona bo to 1 galon = 3,79 litra,
a
1 litr = 0,264172052 galona
Poza tym nie można pszeliczać liczb po przecinku.