fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Kotlety z kapusty to przede wszystkim coś w sam raz dla miłośników gołąbków z kaszą gryczaną. Są przyrządzone z jej dodatkiem i dobrze doprawione, za to bez mięsa i bez jajek. To świetne wegańskie kotlety z kapustą czyli pomysł na obiad roślinny. Do upieczenia w piekarniku i zrobienia na zapas. Mogą potem poleżeć przez parę dni w lodówce. Zobaczcie jak zrobić kotlety kapuściane.

Kotlety z kapusty - przepis

Kotlety z kapusty

5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety z kapustą, kotlety z kapusty
Liczba porcji: 0 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 młoda kapustka (poszatkowana i ugnieciona, żeby puściła sok)
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki marchewki (opcjonalnie; średniej wielkości, starta na drobnych oczkach tarki)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ok. a szklanka suchej kaszy)
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ¼ szklanki słonecznika lub niedogotowanej soczewicy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kminku (mielony)
  • 1 łyżeczka kolendry (mielona)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka świeżego imbiru (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • 1 pęczek świeżej mięty, kolendry lub bazylii (posiekana)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak ugotować kaszę jaglaną.

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
  • Dodaję kapustę, pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę kotlety z kapusty przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom