Kotlety z kapusty to przede wszystkim coś w sam raz dla miłośników gołąbków z kaszą gryczaną. Są przyrządzone z jej dodatkiem i dobrze doprawione, za to bez mięsa i bez jajek. To świetne wegańskie kotlety z kapustą czyli pomysł na obiad roślinny. Do upieczenia w piekarniku i zrobienia na zapas. Mogą potem poleżeć przez parę dni w lodówce. Zobaczcie jak zrobić kotlety kapuściane.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 młoda kapustka (poszatkowana i ugnieciona, żeby puściła sok)
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki marchewki (opcjonalnie; średniej wielkości, starta na drobnych oczkach tarki)
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ok. a szklanka suchej kaszy)
- 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
- ¼ szklanki słonecznika lub niedogotowanej soczewicy
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
- 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
- ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kminku (mielony)
- 1 łyżeczka kolendry (mielona)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka świeżego imbiru (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
- 1 pęczek świeżej mięty, kolendry lub bazylii (posiekana)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
- Dodaję kapustę, pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę kotlety z kapusty przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
- Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.