Zupa-krem z warzyw to kolejna zupa „z odzysku”. Nie ma nic lepszego od szybkiego obiadu, który w dodatku bazuje na jak najlepszym wykorzystaniu wszystkich możliwych składników. Gdy zostają Wam w domu warzywa z gotowania rosołu, proponuję włożyć je do lodówki i zmiksować następnego dnia w blenderze, dolewając stopniowo gorący rosół lub inny wywar. Można dodać gotowane ziemniaki lub bataty. Jeśli również zostały z poprzedniego dnia, nic się nie zmarnuje. Proponuję dołożyć zeszkloną na oliwie cebulę z porem i czosnkiem… Nawet resztki puree ziemniaczanego. Uwielbiam takie receptury! Zobaczcie jak zrobić zupę kremową z warzyw krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g czerwonej papryki (upieczona w piekarniku i obrana ze skórki lub surowa)
- 200 g marchewki (obrana, pokrojona w grube plastry)
- 200 g ziemniaków (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
- 150 g korzenia pietruszki lub pasternaku (obrana, pokrojona na plasterki)
- 50 g selera korzeniowego (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
- 50 g pora (tylko biała część; pokrojony w talarki)
- 1 cebula (duża; pokrojona w talarki lub półksiężyce)
- 3 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
- 4 łyżki nasion słonecznika (lub migdałów, albo nerkowców)
- 750 ml wywaru warzywnego (w wersji niewegańskiej można zastąpić drobiowym)
- 200 ml mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić słodką śmietanką do zup i sosów)
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki oliwy (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło)
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo zmielona)
- ⅓ łyżeczki cynamonu (można zastąpić 1 łyżeczką suszonych ziół prowansalskich)
- ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; biały lub czarny)
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
- Taka zupa kremowa z warzyw może powstać również na bazie warzyw pozostałych po gotowaniu wywaru czy rosołu. To, co surowe, wystarczy dodawać do zupy zgodnie z przepisem. To, co ugotowane, wrzucić do garnka przed miksowaniem.
Jak zrobić
- W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z porem i czosnkiem na oliwie.
- Dodaję surową paprykę, marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.Jeśli wykorzystuję paprykę pieczoną, dokładam ją do zupy dopiero przed zmiksowaniem.
- Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.
- Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.
- Dodaję słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.
- Doprawiam sokiem z limonki/cytryny, dodaję pieczoną paprykę i miksuję całość blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.