Moje ulubione, najprostsze, krewetki smażone na maśle klarowanym. Do przygotowania w 5 minut, najlepsze z odrobiną czosnku i drobno pokrojonej papryczki chili. Smaczna kolacja lub przystawka albo danie główne, jeśli podamy je z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu przełożonego masłem albo z ugotowanym na sypko ryżem. Do ich przygotowania potrzeba kilku składników, a najważniejsze są same krewetki – najlepiej duże, królewskie lub tygrysie, idealnie, jeśli będą świeże, ale również mrożone, w całości, w pancerzach, smakują dobrze.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Jak w przypadku każdego prostego, kilkuskładnikowego przepisu, ważna jest jakość samych składników. Przygotowując smażone krewetki nie warto oszczędzać na tłuszczu, bo to on nadaje im smak. Najlepsze będzie masło klarowane, ale możecie spróbować usmażyć je na oleju kokosowym, dzięki czemu zyskają dodatkowy, ciekawy aromat. Samo smażenie nie może trwać zbyt długo, bo krewetki staną się gumowate. Odrobina składników takich jak czosnek, chili i rozmaryn nada im charakteru, ale nawet te usmażone jedynie po skropieniu sokiem z cytryny lub limonki, z wykorzystaniem odpowiedniego tłuszczu, będą przepyszne.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, bez żyłek lub w całości)
- 1 ząbek czosnku (w całości ze skórką lub obrany i pokrojony w drobną kosteczkę)
- ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
- 2-3 listki rozmarynu (drobno pokrojony)
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- ¼ cytryny lub limonki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak obrać krewetki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Obrane krewetki skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
- Na patelni, na małym ogniu, szklimy czosnek na klarowanym maśle (jeśli korzystamy z czosnku w całości, trzymamy go na patelni przez 2 minuty i zdejmujemy, gdy odda smak).
- Do czosnku dodajemy papryczkę chili i znów szklimy całość na małym ogniu.
- Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na średnim ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i od razu gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia (będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a trzymane na niej zbyt długo, zrobią się gumowate).
- Podajemy krewetki razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz wybranymi dodatkami (makaron, ryż, tosty, pieczywo czosnkowe).
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem jak się Wam udały. Lubicie krewetki w takim wydaniu?
Właśnie robię krewetki z Twojego przepisu, postanowiłam się podzielić, żeby narobić ochoty. Pozdrowienia, Asia z IG
Och, muszę w najbliższym czasie zrobić takie na białym winie z natką pietruszki, żeby było co pokazać na Walentynki :).
oj tak! będzie kolejny raz z „robalami” 🙂
Ooo to bardzo się cieszę, że się udało przekonać :D.
Krewetki kupione w ribarnicy w Omišu. Rozmaryn urwany przy drodze. Skaziłem Twój przepis dodatkiem zeszklonej na maśle cebulki ale i tak uważam go za kanon smaku smażonych krewetek. Parę przepisów sprawdziłem. Ten szczególnie polecam bo w prostocie tkwi szczególne piękno które łatwo zgubić szukając niezapomnianych wrażeń. Pozdrawiam z Marusiči.
Aż się rozmarzyłam czytając, a teraz siedzę i zazdroszczę! Zwłaszcza że jeszcze nigdy nie miałam okazji zwiedzić Chorwacji.
Możesz zastąpić zwykłą papryką albo zupełnie pominąć :).
Czym mogę zamienić papryczkę?
wszystko fajnie , tylko krewetki rzuca sie na bardzo mocno rozgrzaną patelenie a nie na malutki ogień…
bardzo dobre wręcz przepyszne .
Można, tylko nie można go zbyt mocno rozgrzać, żeby się nie spaliło. Dlatego m. in. klarowane jest lepsze.
można zamist masła klarowanego wykorzystac zwykle masło?
Chyba nigdy się nie 'skucze’, jesli mowa tu krewetkach..
Juz kiedys pochwalilem sie synem pracujacym u Jamiego Oliviera 🙂 Ostatnio moje dziecko zrobilo na grilu bajecznie proste i po prostu wysmienite krewetki w szynce parmenskiej. Przepis jest bardzo prosty: potrzebujemy duze krewetki krolewskie (te w czarnych skorupkach) i paczke szynki parmenskiej + dla dekoracji i odrobiny koloru – pomidorki koktajlowe i oliwki. Krewetki obieramy – zostawiajac im ogonki, szynke kroimy na pol. nastepnie zawijamy krewetke w szynke parmenska i zginajac w polowie nabijamy na (najlepiej metalowe) patyczki szaszlykowe czy jak tam to zwal. Mozemy dla dekoracji kolejne krewetki przekladac pomidorkami. Tak przygotowane dajemy na grila, obracajac i pilnujac by nam sie nie poprzypiekaly. Czyli 3-5 minut i gotowe. Polecam naprawde bardzo ciekawy smak – danie z Toskanii. Pozdrawiam z Londynu
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/07/krewetki.jpg[/img]
Zawsze jadłam takie banany w restauracji, nigdy w domu. Muszę spróbować je zrobić :).
[..YouTube..] Zawsze jadłam takie banany w restauracji, nigdy w domu. Muszę spróbować je zrobić :).
cieszę się:)
O, właśnie, przypomniałam sobie, że uwielbiam banany w cieście smażone, ale ciasto zawsze nie takie wychodzi i rozlatuje się. Może przepis na takie ciasto do owoców podasz?
Pozdrawiam serdecznie:)
[..YouTube..] cieszę się:)
O, właśnie, przypomniałam sobie, że uwielbiam banany w cieście smażone, ale ciasto zawsze nie takie wychodzi i rozlatuje się. Może przepis na takie ciasto do owoców podasz?
Pozdrawiam serdecznie:)
Dorota jestem :). Zgadzam się, ciemny makijaż okropnie mnie postarza, jak teraz sobie czasem włączę jakiś stary film, w którym byłam tak pomalowana, jeszcze z nieudanym permanentnym makijażem brwi, to patrzeć nie mogę ;).
[..YouTube..] Dorota jestem :). Zgadzam się, ciemny makijaż okropnie mnie postarza, jak teraz sobie czasem włączę jakiś stary film, w którym byłam tak pomalowana, jeszcze z nieudanym permanentnym makijażem brwi, to patrzeć nie mogę ;).
Fajnie, jesteś wobec tego chyba pierwszą osobą, którą przekonałam do krewetek :))).
[..YouTube..] Fajnie, jesteś wobec tego chyba pierwszą osobą, którą przekonałam do krewetek :))).
Uważam, że krótsze włosy podkreślają Pani dynamiczność i młodość ale tylko kiedy jest Pani ubrana w jasne kolory i kiedy makijaż nie jest ciemny;) Akurat tutaj wszystko się zgadza:D
[..YouTube..] Uważam, że krótsze włosy podkreślają Pani dynamiczność i młodość ale tylko kiedy jest Pani ubrana w jasne kolory i kiedy makijaż nie jest ciemny;) Akurat tutaj wszystko się zgadza:D
Serio? Dziękuję za komplement :). Ja tam wolę się w dłuższych, ale niestety od jakiegoś czasu mi zaczęły wypadać i musiałam je radykalnie skrócić, bo na końcach miałam ledwie kilka cienkich nitek. Może odrosną :).
[..YouTube..] Serio? Dziękuję za komplement :). Ja tam wolę się w dłuższych, ale niestety od jakiegoś czasu mi zaczęły wypadać i musiałam je radykalnie skrócić, bo na końcach miałam ledwie kilka cienkich nitek. Może odrosną :).
ślicznie Pani wygląda w krótszych włosach:)
[..YouTube..] ślicznie Pani wygląda w krótszych włosach:)
Nigdy nie próbowałam krewetek, ale teraz sięskusiłam i wyszły przepysznee.!
[..YouTube..] Nigdy nie próbowałam krewetek, ale teraz sięskusiłam i wyszły przepysznee.!
Bardzo Dobre :)))
[..YouTube..] Bardzo Dobre :)))