Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce. Zobaczcie jak zrobić krewetki w mleku kokosowym.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni indyjskiej
W Tajlandii jada się zielone curry z krewetkami, wieprzowiną lub kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej. Zielone warzywa, które dominują w tej popularnej wśród turystów potrawie, w Indiach, ogranicza się jedynie do czosnku i cebuli. Z kolei sos, zamiast zieloną pastą curry, zabarwia się żółtą kurkumą. Powstaje prosta potrawa, którą serwuje się z ryżem lub pszennymi plackami.
Krewetki z mlekiem kokosowym przygotowuje się też na Sri Lance i Filipinach oraz w Chinach. W Malezji podawane są w formie zupy laksa, z dodatkiem ryżowego makaronu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 350 g krewetek (surowe, obrane)
- 1 cebula (średnia; pokrojona w półksiężyce)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
- 1 papryczka chili (czerwona, drobno posiekana)
- 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, kremowe)
- 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub sezamowego (można zastąpić innym tłuszczem o łagodnym smaku)
- 1 łyżka soku z limonki (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kurkumy
- kilka listków curry (można zastąpić ½ pęczka świeżej kolendry lub mięty)
- szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na sporej patelni szklę na maśle cebulę.
- Dodaję czosnek, chili, kurkumę i połowę listków curry. Podsmażam całość na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
- Dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą. Gotuję sos na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaję krewetki, ostrożnie mieszam. Na niewielkim ogniu gotuję całość przez ok. 10-12 minut (mniejsze krewetki ugotują się szybciej). Pod koniec można dodać sok z limonki.
- Serwuję z gotowanym ryżem lub pszennymi plackami, posypuję pozostałymi listkami.
Wartości odżywcze
Moje krewetki z mlekiem kokosowym to smak kuchni indyjskiej, choć z rozpędu podałam je bezpośrednio na ryżu i zaserwowałam do zjedzenia za pomocą pałeczek. Tak to już jest z zakochaniem, człowiek traci resztki rozsądku!
Są doskonałą, nietrudną do zrobienia kolacją dla dwojga i ciekawa jestem, czy zagoszczą w te Walentynki na Waszych stołach :). Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udały i czy smakowały!
Ten rodzaj krewetek poznałem w okolicznej restauracji na Śląsku i co? I przypadł mi do gustu, Długo szukałem odtworzenia smaku z tamtej restauracji, no i w końcu się udało! Zapisuje sobie ten przepis! 🙂