Krewetki z ryżem to kolejne proste danie, o minimialnym składzie i proste do zrobienia. Świetny pomysł na elegancką kolację „last minute”, jeśli w zamrażalniku trzymacie zapas krewetek i czerwonej pasty curry. Można też przyrządzić je z dodatkiem ziół prowansalskich i chili.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
- 1 szklanka ryżu (biały, czerwony, brązowy lub czarny)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 szalotki (drobno pokrojone)
- 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
- 2 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
- ½ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich i szczyptą chili)
- 3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą extra vergine lub innym olejem do smażenia)
Do dekoracji
- 2 łyżki kolendry (posiekana; można zastąpić natką pietruszki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ryż gotuję zgodnie z czasem sugerowanym dla danej odmiany.
- Pastę curry podsmażam przez 1 minutę na 1 łyżce oleju, żeby wydobyć jej aromat. Jeśli korzystam z mieszanki ziół i chili, dodaję je na patelnię dopiero razem z krewetkami.
- Dodaję szalotkę i czosnek. Szklę na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.
- Rozgrzewam drugą łyżkę oleju, wrzucam krewetki. Smażę do zaróżowienia ogonków. Nie wolno smażyć krewetek zbyt długo, żeby nie stały się gumowate. Będą smażyć się jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni.Zdejmuję z ognia i odkładam na talerzyk.
- Na patelni rozgrzewam ostatnią łyżkę oleju i podsmażam przez chwilę ryż wymieszamy z mlekiem kokosowym, sosem sojowym/rybnym i sokiem z limonki. Dodaję szalotkę i czosnek wymieszane z pastą curry oraz krewetki i dokładnie mieszam.
- Zdejmuję z ognia, przekładam na talerze, posypuję kolendrą lub pietruszką i serwuję.