fbpx
Czytasz właśnie
Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym to mój dzisiejszy pomysł na wykorzystanie małych, koktajlowych, zamrożonych krewetek, które zajmują mi stanowczo zbyt dużo miejsca w zamrażalniku. Rozmrażam, gotuję ryż, przygotowuję kilka prostych, pozostałych składników i podsmażam wszystko na patelni. Prosty przepis inspirowany kuchnią azjatycką, zwłaszcza jeśli łatwo dostępne cytryny zamieniłoby się na nieco rzadziej spotykane w polskich sklepach limonki.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni azjatyckiej

Krewetki z sosem sojowym to połączenie kilku prostych aromatów, taka Azja w pigułce, bo dodatkowo w składzie mamy też mleko kokosowe i cytrusy.

W Azji nawet na przyulicznych straganach nie uświadczycie małych, koktajlowych krewetek. Jeśli macie możliwość, kupcie te większe, które łatwiej obierać, przyrządzać i dużo przyjemniej jeść. Będą apetycznie prezentować się w miseczce na stole, chociaż te małe… też dają radę :). Może trochę trudniej je wyłowić, ale w rzeczywistości pałeczkami można (trzeba tylko trochę poćwiczyć) złapać nawet jedno małe ziarno ryżu.

Zobacz też
Sos beszamelowy

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym czyli szybki obiad azjatycki z ryżem, do zrobienia w 30 minut. Krewetki podsmażane z cebulą, zalane sosem sojowym.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krewetki z sosem sojowym
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g krewetek (tygrysie, królewskie lub koktajlowe, obrane, bez pancerza i ogonków)
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny (a jeszcze lepiej - z limonki)
  • 1 łyżka soku z cytryny (a jeszcze lepiej - z limonki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula (pokrojona w ósemki lub szesnastki)
  • 2 łyżki masła klarowanego

Do dekoracji

  • cebulka dymka (ukośnie posiekana)

Dodatkowo

  • 1 szklanka ryżu (ugotowany na sypko)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na maśle, na niewielkim ogniu, szklę cebulę na patelni, do miękkości, w razie potrzeby przykrywając.
  • Do cebuli dodaję krewetki i bardzo krótko, nadal na niewielkim ogniu, podsmażam, aż delikatnie zaczną zmieniać kolor.
  • Dodaję pozostałe składniki i szybko, mocno podgrzewam (nie za długo, żeby krewetki nie zrobiły się gumowate).
  • Dekoruję danie posiekaną dymką.
  • Krewetki z sosem sojowym serwuję z dodatkiem ryżu. Można zjeść je pałeczkami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem jak Wam przypadnie do gustu ten mały, azjatycki miks. Może wolicie krewetki w innych potrawach?

Krewetki z sosem sojowym
Krewetki z sosem sojowym
9 komentarzy
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom