Krewetki z sosem sojowym to mój dzisiejszy pomysł na wykorzystanie małych, koktajlowych, zamrożonych krewetek, które zajmują mi stanowczo zbyt dużo miejsca w zamrażalniku. Rozmrażam, gotuję ryż, przygotowuję kilka prostych, pozostałych składników i podsmażam wszystko na patelni. Prosty przepis inspirowany kuchnią azjatycką, zwłaszcza jeśli łatwo dostępne cytryny zamieniłoby się na nieco rzadziej spotykane w polskich sklepach limonki.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni azjatyckiej
Krewetki z sosem sojowym to połączenie kilku prostych aromatów, taka Azja w pigułce, bo dodatkowo w składzie mamy też mleko kokosowe i cytrusy.
W Azji nawet na przyulicznych straganach nie uświadczycie małych, koktajlowych krewetek. Jeśli macie możliwość, kupcie te większe, które łatwiej obierać, przyrządzać i dużo przyjemniej jeść. Będą apetycznie prezentować się w miseczce na stole, chociaż te małe… też dają radę :). Może trochę trudniej je wyłowić, ale w rzeczywistości pałeczkami można (trzeba tylko trochę poćwiczyć) złapać nawet jedno małe ziarno ryżu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g krewetek (tygrysie, królewskie lub koktajlowe, obrane, bez pancerza i ogonków)
- 1 szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- ½ łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka skórki startej z cytryny (a jeszcze lepiej - z limonki)
- 1 łyżka soku z cytryny (a jeszcze lepiej - z limonki)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 cebula (pokrojona w ósemki lub szesnastki)
- 2 łyżki masła klarowanego
Do dekoracji
- cebulka dymka (ukośnie posiekana)
Dodatkowo
- 1 szklanka ryżu (ugotowany na sypko)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na maśle, na niewielkim ogniu, szklę cebulę na patelni, do miękkości, w razie potrzeby przykrywając.
- Do cebuli dodaję krewetki i bardzo krótko, nadal na niewielkim ogniu, podsmażam, aż delikatnie zaczną zmieniać kolor.
- Dodaję pozostałe składniki i szybko, mocno podgrzewam (nie za długo, żeby krewetki nie zrobiły się gumowate).
- Dekoruję danie posiekaną dymką.
- Krewetki z sosem sojowym serwuję z dodatkiem ryżu. Można zjeść je pałeczkami.
Ciekawa jestem jak Wam przypadnie do gustu ten mały, azjatycki miks. Może wolicie krewetki w innych potrawach?
Nie wiem czy pani wie ale chyba raczej nie. Sos sojowy ma w sobie bardzo dużo glutenu!!! Trzeba zaznaczać takie rzeczy, że sos sojowy ma być bezglutenowy!!!!
„…rzadziej spotykane w polskich sklepach limonki ” sorki ze pytam, nie bylem w kraju od 5 lat i myslalem ze cos takiego jak limonka jest powszechnie dostepna. Mieszkam w UK tutaj nawet najmniejszy sklep hindusa ma limonki obok cytryn.
no masz talent 😉 nie wiem czy do gotowania, bo dopiero spróbuję tego przepisu, ale bardzo przyjemnie się ciebie ogląda. pozytywnie 🙂
Dzięki :*.
Faktycznie, mogłoby się tam coś twardszego, chrupiącego znaleźć.
hai,hai, ano.ma, jem na codzien japonska kuchnie wiec moze cos polecisz japonskiego, zupa miso? krewetki w kokosowym etc. ale fajnie by bylo. arigato … ps. sake jest mamejowate
I ładna jesteś ^^
Ale masz seksowny glos :*
myślę, że ciekawie komponowałyby się dodatkowo z orzeszkami piniowymi 🙂