Uwielbiam ryby i owoce morza, a krewetki z winem i natką pietruszki mają w moim sercu szczególne miejsce. To dlatego, że to Mariusz z reguły je przyrządza i zjadamy je wspólnie, popijając dodatkowym winem. Krewetki, choć teraz już łatwo dostępne, kojarzą mi się wciąż z wakacjami, dalekimi podróżami i smakiem niespiesznych posiłków zjadanych w pięknych miejscach. To idealna potrawa na Walentynki i choć ja w tym roku znów spędzam je sama, a partner w dalekiej podróży, to może komuś z Was umilą wspólnie spędzony wieczór. Zobaczcie jak zrobić smażone krewetki z winem i natką pietruszki krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 mała papryczka chili (bardzo drobno posiekana; można zastąpić kilkoma kawałkami zwykłej papryki czerwonej)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
- 2 łyżki świeżego rozmarynu, tymianku lub oregano (drobno posiekany)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- ½ małej cytryny lub limonki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Czosnek szklę na oliwie na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.
- Na oliwę wrzucam krewetki, papryczkę, rozmaryn/tymianek/oregano oraz połowę natki pietruszki. Smażę przez ok. 2 minuty, do lekkiego zaróżowienia krewetek.
- Zwiększam ogień do 3/4 mocy i dolewam wino. Gotuję całość do zgęstnienia sosu.
- Zdejmuję danie z ognia, przekładam na talerze, posypuję pozostałą pietruszką, solą i pieprzem. Serwuję z kawałkami cytryny.
Uwielbiam krewetki, zwłaszcza jako danie główne, ale przyznam, że w sałatce smakują równie smacznie 🙂