fbpx
Czytasz właśnie
Krewetki z winem i natką pietruszki

Krewetki z winem i natką pietruszki

Krewetki z winem i natką pietruszki
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Uwielbiam ryby i owoce morza, a krewetki z winem i natką pietruszki mają w moim sercu szczególne miejsce. To dlatego, że to Mariusz z reguły je przyrządza i zjadamy je wspólnie, popijając dodatkowym winem. Krewetki, choć teraz już łatwo dostępne, kojarzą mi się wciąż z wakacjami, dalekimi podróżami i smakiem niespiesznych posiłków zjadanych w pięknych miejscach. To idealna potrawa na Walentynki i choć ja w tym roku znów spędzam je sama, a partner w dalekiej podróży, to może komuś z Was umilą wspólnie spędzony wieczór. Zobaczcie jak zrobić smażone krewetki z winem i natką pietruszki krok po kroku.

Krewetki z winem i natką pietruszki

Krewetki z winem i natką pietruszki

Smażone krewetki z winem i natką pietruszki oraz papryczką i oliwą z oliwek to doskonały obiad lub kolacja dla dwojga, do zrobienia w kilkanaście minut.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: krewetki smażone z winem i natką pietruszki, krewetki z winem i natką pietruszki
Liczba porcji: 2
Kalorie: 323kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 mała papryczka chili (bardzo drobno posiekana; można zastąpić kilkoma kawałkami zwykłej papryki czerwonej)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, tymianku lub oregano (drobno posiekany)
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • ½ małej cytryny lub limonki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Czosnek szklę na oliwie na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.
  • Na oliwę wrzucam krewetki, papryczkę, rozmaryn/tymianek/oregano oraz połowę natki pietruszki. Smażę przez ok. 2 minuty, do lekkiego zaróżowienia krewetek.
  • Zwiększam ogień do 3/4 mocy i dolewam wino. Gotuję całość do zgęstnienia sosu.
  • Zdejmuję danie z ognia, przekładam na talerze, posypuję pozostałą pietruszką, solą i pieprzem. Serwuję z kawałkami cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 323kcal (16%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 28g (56%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 252mg (84%) | Sód: 1140mg (50%) | Potas: 409mg (12%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 995IU (20%) | Witamina C: 54.6mg (66%) | Wapń: 168mg (17%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (1)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom