W klasycznym o kruchość oraz zachowanie kształtu dbają jajka, tłuszcz i zawarty w mące gluten, dlatego niełatwo o kruche ciasto bezglutenowe, gdy chce się je przygotować bez dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, w oparciu o domową mieszankę mąk. Na Wasze życzenie próbowałam z różnymi proporcjami składników i przygotowałam trzy receptury, żeby móc pokazać, jak zrobić idealne ciasto kruche bezglutenowe.
Zobacz też: Więcej przepisów bezglutenowych
Kruche ciasto bezglutenowe bez gumy guar, gumy ksantanowej i bez jajek, choć dodatek tych ostatnich polepszy jego konsystencję i pozwoli na lepszą plastyczność. Bezjajeczne, dodatkowo, gdy zamiast masła wykorzystacie olej kokosowy, stanie się ciastem wegańskim. Jego smak i kolor są najbardziej zbliżone do klasycznego kruchego ciasta.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej (przygotowana z bardzo kleistego ryżu)
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki mąki jaglanej
- ½ szklanki mazeiny (skrobia kukurydziana)
- 4 łyżki tapioki
- 5 łyżek mielonego lnu złocistego (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi nasionami chia)
- 250 g masła
- 2-3 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol)
- ½ łyżeczki soli
- ¾-1 szklanki wody (lodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.
- Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).
- Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
- Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.
Wartości odżywcze
Bezglutenowe kruche ciasto jaglane to propozycja dla miłośników kaszy jaglanej. Jej smak jest lekko wyczuwalny po upieczeniu, ale całość łagodzą migdały. To ciasto wymaga dodatku jajek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- ⅔ szklanki migdałów (blanszowane, zmielone)
- 125 g masła (schłodzone)
- 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (zalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania)
- 1 jajko (duże)
- 2 łyżki zimnej wody
- 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
- Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
- Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
- Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
- Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.
Wartości odżywcze
Ciasto kruche bezglutenowe gryczane ma najbardziej nietypowy, charakterystyczny dla głównego składnika smak i najciemniejszy kolor. Jest najmniej plastyczne, za to bez jajek. Polecam jako spód do różnego rodzaju wypieków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone przez min. 3 godziny w lodówce, na najchłodniejszej półce lub zmrożone przez min. 30 minut w zamrażalniku)
- 3 łyżki wody (bardzo zimna)
- 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (opcjonalnie; + 2 łyżki wody; len zalany wodą, wymieszany i odstawiony na kilka minut do spęcznienia)
- 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Mąkę z cukrem/solą przesiewam do miski.
- Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodaję wodę i, opcjonalnie, wymieszane z dodatkową wodą siemię lniane lub len złocisty i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Witam . Czym zastąpić kostkę masła ?? Czy można zastąpić masłem klarowanym ?? Mój syn nie może mlecznych produktów .
Dzień dobry, nie testowałam takiej wersji, ale jeśli bym ją robiła, to 250 g masła zastąpiłabym zestawem 200 g masła klarowanego + 1 białko jajka, bo zwykłe masło zawiera 82% tłuszczu, a reszta to m. in. woda i białko.
Cześć! Bardzo ciekawy jest zaprezentowany przez Ciebie przepis. Nie widziałam czegoś takiego wcześniej! To pierwsza taka wariacja jaką widzę od dłuższego czasu. Idealne na kruche ciasteczka z truskawkami albo jagodami. Będę musiała dzisiaj je wypróbować, takiej okazji nie przepuszczę. Dziękuję, będę zaglądała częściej, pozdrawiam gorąco! 🙂
Idealne na tartę z sezonowymi owocami 🙂 pychota