fbpx
Czytasz właśnie
Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

W klasycznym o kruchość oraz zachowanie kształtu dbają jajka, tłuszcz i zawarty w mące gluten, dlatego niełatwo o kruche ciasto bezglutenowe, gdy chce się je przygotować bez dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, w oparciu o domową mieszankę mąk. Na Wasze życzenie próbowałam z różnymi proporcjami składników i przygotowałam trzy receptury, żeby móc pokazać, jak zrobić idealne ciasto kruche bezglutenowe.

Zobacz też: Więcej przepisów bezglutenowych

Kruche ciasto bezglutenowe bez gumy guar, gumy ksantanowej i bez jajek, choć dodatek tych ostatnich polepszy jego konsystencję i pozwoli na lepszą plastyczność. Bezjajeczne, dodatkowo, gdy zamiast masła wykorzystacie olej kokosowy, stanie się ciastem wegańskim. Jego smak i kolor są najbardziej zbliżone do klasycznego kruchego ciasta.

Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

Najlepsze kruche ciasto bezglutenowe bez gumy ksantanowej i bez gumy guar oraz bez jajek. Bardzo proste do przygotowania ciasto kruche bezglutenowe do serników, pasztecików, tart i ciasteczek.
4.43 z 7 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 30 cm
Kalorie: 355.6kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej (przygotowana z bardzo kleistego ryżu)
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mazeiny (skrobia kukurydziana)
  • 4 łyżki tapioki
  • 5 łyżek mielonego lnu złocistego (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi nasionami chia)
  • 250 g masła
  • 2-3 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾-1 szklanki wody (lodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast wykorzystywania jajek, połowę wody można zastąpić maślanką.

Jak zrobić

  • Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.
  • Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).
  • Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.
  • Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 355.6kcal (18%) | Carbohydrates: 33.6g (11%) | Białko: 3.6g (7%) | Fat: 23.4g (36%) | Tłuszcze nasycone: 13.2g (83%) | Cholesterol: 53.7mg (18%) | Sód: 299.2mg (13%) | Potas: 94.5mg (3%) | Fiber: 2.4g (10%) | Cukier: 2.6g (3%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 23.6mg (2%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bezglutenowe kruche ciasto jaglane to propozycja dla miłośników kaszy jaglanej. Jej smak jest lekko wyczuwalny po upieczeniu, ale całość łagodzą migdały. To ciasto wymaga dodatku jajek.

Zobacz też
Gazpacho

Kruche ciasto jaglane

Kruche ciasto jaglane

Ciasto kruche jaglane bezglutenowe - przepis na kruche ciasto jaglane z dodatkiem migdałów, masła i lnu. Najlepsze kruche ciasto jaglane do tart, ciasteczek i kruchych spodów.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 21 cm
Kalorie: 435kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanki migdałów (blanszowane, zmielone)
  • 125 g masła (schłodzone)
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (zalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania)
  • 1 jajko (duże)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
  • Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
  • Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
  • Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  • Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 435kcal (22%) | Carbohydrates: 44.67g (15%) | Białko: 7.83g (16%) | Fat: 26.33g (41%) | Tłuszcze nasycone: 11.33g (71%) | Cholesterol: 45.33mg (15%) | Sód: 165mg (7%) | Potas: 437.17mg (12%) | Fiber: 4.67g (19%) | Cukier: 5.83g (6%) | Witamina A: 521IU (10%) | Witamina C: 1mg (1%) | Wapń: 71.3mg (7%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto kruche bezglutenowe gryczane ma najbardziej nietypowy, charakterystyczny dla głównego składnika smak i najciemniejszy kolor. Jest najmniej plastyczne, za to bez jajek. Polecam jako spód do różnego rodzaju wypieków.

 

Kruche ciasto gryczane

Kruche ciasto gryczane

Kruche ciasto gryczane bez jajek - przepis na bezglutenowe ciasto kruche gryczane z dodatkiem lnu złocistego lub siemienia lnianego, do wykorzystania na słodko lub wytrawnie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Chłodzenie: 30 minuty
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy ok. 30 cm
Kalorie: 397.5kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone przez min. 3 godziny w lodówce, na najchłodniejszej półce lub zmrożone przez min. 30 minut w zamrażalniku)
  • 3 łyżki wody (bardzo zimna)
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (opcjonalnie; + 2 łyżki wody; len zalany wodą, wymieszany i odstawiony na kilka minut do spęcznienia)
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę z cukrem/solą przesiewam do miski.
  • Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  • Dodaję wodę i, opcjonalnie, wymieszane z dodatkową wodą siemię lniane lub len złocisty i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 397.5kcal (20%) | Carbohydrates: 32.67g (11%) | Białko: 5.5g (11%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 17.33g (108%) | Cholesterol: 71.67mg (24%) | Sód: 243.17mg (11%) | Potas: 252.67mg (7%) | Fiber: 4.33g (18%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 833.5IU (17%) | Wapń: 28.8mg (3%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
4 komentarze
    • Dzień dobry, nie testowałam takiej wersji, ale jeśli bym ją robiła, to 250 g masła zastąpiłabym zestawem 200 g masła klarowanego + 1 białko jajka, bo zwykłe masło zawiera 82% tłuszczu, a reszta to m. in. woda i białko.

  • Cześć! Bardzo ciekawy jest zaprezentowany przez Ciebie przepis. Nie widziałam czegoś takiego wcześniej! To pierwsza taka wariacja jaką widzę od dłuższego czasu. Idealne na kruche ciasteczka z truskawkami albo jagodami. Będę musiała dzisiaj je wypróbować, takiej okazji nie przepuszczę. Dziękuję, będę zaglądała częściej, pozdrawiam gorąco! 🙂

4.43 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom