fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo

Nie wiedząc czy nazwa ma coś wspólnego z Marco Polo, rozmroziłam kurze skrzydełka, chociaż w przepisie wyraźnie napisano, że należy użyć udek. Spojrzałam na pozostałe składniki – rodzynki, morele, cynamon… „Egipcjanie sypią cynamon do wszystkiego” – zaśmiała się Asia, od której dostałam w prezencie książkę „Egyptian Cooking”. Gdy sama jadłam jeszcze kurze mięso, lubiłam eksperymentować z jego owocowymi połączeniami. Delikatny korzenny zapach, cebulka i suszone, aromatyczne owoce w połączeniu z łagodnym mięsem kurzych skrzydełek powinny pobudzić apetyt u moich gości. I pobudziły :). Oto kurczak egipski Morg Polo.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne obiady

Nietypowe to połączenie smaków, nieznane naszym polskim podniebieniom. Warto spróbować i przekonać się, czy korzenne przyprawy, które my kojarzymy ze słodkimi wypiekami i dodatkiem do deserów, przekonają Was do polubienia zagranicznych kuchni. Kurczak egipski Morg Polo na pewno należy do nietypowych dań. Ciekawa jestem, czy Wam będzie smakować. A może próbowaliście już takiego połączenia smaków?

Kurczak Morg Polo po egipsku

Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo czyli podsmażany, a następnie duszony z ryżem kurczak doprawiany cynamonem, serwowany z morelami i rodzynkami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Egipska
Przepis na: kurczak morg polo
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona lub posiekana w piórka)
  • 100 g suszonych moreli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na głębokiej patelni na 3 łyżkach oliwy.
  • Dodaję umyte i oczyszczone skrzydełka natarte solą i pieprzem.
  • Gdy mięso zbrązowieje, dokładam morele, rodzynki i 1 łyżkę cynamonu. Smażę jeszcze chwilę, a następnie zalewam gorącą wodą tak, aby częściowo przykryć mięso. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
  • Żaroodporne naczynie smaruję masłem, na dnie układam ugotowany, odcedzony ryż.
  • Na wierzchu kładę skrzydełka, polewam powstałym podczas duszenia sosem, razem z owocami.
  • Całość przykrywam folią aluminiową lub pokrywką tak, żeby nie przykrywała szczelnie kurczaka i piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 150 °C.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kurczak Morg Polo po egipsku
Kurczak Morg Polo po egipsku
14 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom