Smaczny kurczak jogurtowy, lekkostrawny, o małej zawartości tłuszczu. Szybkie ugrillowanie wierzchu w początkowej fazie przyrządzania sprawia, że mięso zamyka swoje pory i nie oddaje smaku na zewnątrz, z kolei późniejsze duszenie gwarantuje, że w środku pierś będzie miękka i soczysta.
Zobacz też: Inne pomysły na obiad
Przygotowany w marynacie z dodatkiem curry, kurczak jogurtowy pięknie pachnie i ma łagodny, ale charakterystyczny smak. Bardzo dobrze komponuje się z gotowanymi, młodymi kartofelkami lub ziemniakami z grilla oraz świeżą sałatką polaną sosem winegret. Na moich zdjęciach jest też udekorowany sosem kurkowym.
Pozostałości marynaty można wykorzystać do przygotowania sosu jogurtowego (w małym rondlu lub na patelni wystarczy doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować, ewentualnie zagęścić mąką lub niewielką ilością jasnozłotej zasmażki)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka (pojedyncze; umyte, oczyszczone, osuszone na papierowym ręczniku)
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Jogurt, curry i sól mieszamy w miseczce.
- Do marynaty wkładamy nieroztłuczone mięso, dobrze moczymy ze wszystkich stron i odstawiamy do marynowania na min. 2 godziny (po 1 godzinie przewracamy mięso na drugą stronę).
- Na grillu lub patelni grillowej szybko i na dużym ogniu rumienimy mięso, żeby zamknęło pory. Następnie, na średnim ogniu, dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywamy, rumienimy z drugiej strony i znów dusimy od przykryciem przez 15 minut.
Ponieważ nie posiadam patelni grillowej, pytanie: czy da się to danie zrobić na zwykłej patelni, smażąc np. na oleju?
Bogno, jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, możesz przygotować tę potrawę, ale nie smaż jej na głębokim oleju, tylko delikatnie posmaruj nim dno patelni :).
Czy kurczak może być usmażony na patelnii?
Może, byle nie na głębokim tłuszczu, a raczej na patelni ceramicznej lub teflonowej delikatnie posmarowanej masłem klarowanym albo olejem.
Moim zdaniem żółtko na zwarzenie nic nie da, te grudki są z jogurtu . Jedyna metoda to tylko podgrzanie ( jak dodasz jogurt do gorącej zupy to grudki nie powstaną) bez doprowadzania do wrzenia
Wydaje mi się, że moje sosy jogurtowe też wychodzą takie lekko „zważone” – chyba wiem o co Ci chodzi: w sosie są takie malutkie grudki? Jeszcze nie opracowałam wersji idealnie gładkiej, następnym razem muszę spróbować rozprowadzić jogurt żółtkiem.
Wypróbowałam, kurczaczek palce lizać. Co chyba zrobiłam nie tak bo sosik jogurtowy się lekko „zwarzył”
Bardzo apetyczny kurczaczek 🙂
@zuza1297 Dziękuję, bardzo się siedzę za każdym razem, kiedy ktoś wypróbował przepis i też mu się udało :). Robiłam kilka dań z porem, zerknij na moją stronę do galerii pozytywnakuchnia.pl/pomysl-na/por/ . Polecam wypróbowanie kurczaka z porem i pieczarkami podanego z makaronem.
[..YouTube..] @zuza1297 Dziękuję, bardzo się siedzę za każdym razem, kiedy ktoś wypróbował przepis i też mu się udało :). Robiłam kilka dań z porem, zerknij na moją stronę do galerii pozytywnakuchnia.pl/pomysl-na/por/ . Polecam wypróbowanie kurczaka z porem i pieczarkami podanego z makaronem.
Jogurt 0% jest trochę gęściejszy niż jogurt do picia, bardziej w kierunku maślasnki 😉 mąki nie wolno,ale można maizenę(skrobia kukurydziana) – chyba będzie się nadawać, bo ma właściwości zagęszczające i spulchniające 🙂 Będę czarować z tym sosem ^^ Dziękuję za odpowiedź 🙂
Mój jogurt nie był typowo grecki, ale był to jeden z tych szczególnie gęstych. Nie pamiętam już jak bardzo rzadki jest jogurt 0%, ale myślę, że powinien dać sobie radę :). W filmie zapomniałam dodać, że z marynaty można potem zrobić sos jogurtowy, doprowadzając ją do wrzenia i ewentualnie zagęszczając mąką albo zasmażką. U Ciebie co prawda zasmażka odpada, ale zrumienioną na suchej patelni mąkę chyba można przy Dukanie dodać do takiego sosu, żeby go zagęścić?
WItaj :)) Przepis bardzo mi się spodobał i chyba już wiem co jutro będzie na obiadek ^^ Widzę, że ten jogurt u Ciebie jest bardzo gęsty (grecki? ) czy można zastąpić go rzadkim jogurtem 0% i zastosować przepis w diecie Dukana? :)) Pozdrawiam i dziękuję za kolejną inspirację! 🙂
Oj Dorotko z tym zamykaniem miesnych porow to najczesciej powtarzana przez wiekszosc ludzi kuchni nieprawda.
Zobacz dla przykladu film:
http://www.filmy-dokumentalne.pl/kuchenna-chemia-mieso.html
pozdrawiam z Londynu
ps.
A przepis fajny 🙂
Niestety film się zawiesza co chwilę i co jakiś czas ładuje od nowa. Oglądam na YouTube, niestety bez tłumaczenia. I już nie rozumiem czemu nie można obsmażyć szybko zewnętrznej warstwy, a potem dusić mięso w niższej temperaturze. Oni przecież tę nieudaną wołowinę obsmażyli okropnie mocno, a nie tak jak ja piersi. Niby obsmażać nie można, a potem opalają mięso z wierzchu i pieką w niskiej temperaturze przez kilka godzin. To ja już nic nie rozumiem, tym bardziej, że fachowy język połączony z brytyjskim akcentem jest ciężki do przejścia ;).
Wszystkie odcinki sa dosyc ciekawe, powien nawet ze zaskakuja momentami, szczegolnie gdy sa pokazywane badania dotyczace smaku i zapachu.
wypróbuję:-)
[..YouTube..] Jogurt 0% jest trochę gęściejszy niż jogurt do picia, bardziej w kierunku maślasnki 😉 mąki nie wolno,ale można maizenę(skrobia kukurydziana) – chyba będzie się nadawać, bo ma właściwości zagęszczające i spulchniające 🙂 Będę czarować z tym sosem ^^ Dziękuję za odpowiedź 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jogurt 0% jest trochę gęściejszy niż jogurt do picia, bardziej w kierunku maślasnki 😉 mąki nie wolno,ale można maizenę(skrobia kukurydziana) – chyba będzie się nadawać, bo ma właściwości zagęszczające i spulchniające 🙂 Będę czarować z tym sosem ^^ Dziękuję za odpowiedź 🙂
[..YouTube..] Mój jogurt nie był typowo grecki, ale był to jeden z tych szczególnie gęstych. Nie pamiętam już jak bardzo rzadki jest jogurt 0%, ale myślę, że powinien dać sobie radę :). W filmie zapomniałam dodać, że z marynaty można potem zrobić sos jogurtowy, doprowadzając ją do wrzenia i ewentualnie zagęszczając mąką albo zasmażką. U Ciebie co prawda zasmażka odpada, ale zrumienioną na suchej patelni mąkę chyba można przy Dukanie dodać do takiego sosu, żeby go zagęścić?
[..YouTube..] @zanciol13 Mój jogurt nie był typowo grecki, ale był to jeden z tych szczególnie gęstych. Nie pamiętam już jak bardzo rzadki jest jogurt 0%, ale myślę, że powinien dać sobie radę :). W filmie zapomniałam dodać, że z marynaty można potem zrobić sos jogurtowy, doprowadzając ją do wrzenia i ewentualnie zagęszczając mąką albo zasmażką. U Ciebie co prawda zasmażka odpada, ale zrumienioną na suchej patelni mąkę chyba można przy Dukanie dodać do takiego sosu, żeby go zagęścić?
[..YouTube..] WItaj :)) Przepis bardzo mi się spodobał i chyba już wiem co jutro będzie na obiadek ^^ Widzę, że ten jogurt u Ciebie jest bardzo gęsty (grecki? ) czy można zastąpić go rzadkim jogurtem 0% i zastosować przepis w diecie Dukana? :)) Pozdrawiam i dziękuję za kolejną inspirację! 🙂