fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak jogurtowy

Kurczak jogurtowy

Jogurtowy kurczak z grilla

Smaczny kurczak jogurtowy, lekkostrawny, o małej zawartości tłuszczu. Szybkie ugrillowanie wierzchu w początkowej fazie przyrządzania sprawia, że mięso zamyka swoje pory i nie oddaje smaku na zewnątrz, z kolei późniejsze duszenie gwarantuje, że w środku pierś będzie miękka i soczysta.

Zobacz też: Inne pomysły na obiad

Przygotowany w marynacie z dodatkiem curry, kurczak jogurtowy pięknie pachnie i ma łagodny, ale charakterystyczny smak. Bardzo dobrze komponuje się z gotowanymi, młodymi kartofelkami lub ziemniakami z grilla oraz świeżą sałatką polaną sosem winegret. Na moich zdjęciach jest też udekorowany sosem kurkowym.

Pozostałości marynaty można wykorzystać do przygotowania sosu jogurtowego (w małym rondlu lub na patelni wystarczy doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować, ewentualnie zagęścić mąką lub niewielką ilością jasnozłotej zasmażki)

Zobacz też
Risotto z dynią

Jogurtowa pierś z kurczaka

Kurczak jogurtowy

Kurczak jogurtowy z młodymi ziemniakami i sosem grzybowym. Prosty przepis: kurczak jogurtowy grillowany na patelni, z dodatkiem curry i soli.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 2 godziny 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 2 godziny 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze; umyte, oczyszczone, osuszone na papierowym ręczniku)
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Podajemy od razu. Przed podaniem można zrobić z boku piersi nacięcie cienkim nożem i sprawdzić, czy w środku jest ugotowana. Jeśli nie, należy poddusić mięso jeszcze przez kilka minut.

Jak zrobić

  • Jogurt, curry i sól mieszamy w miseczce.
  • Do marynaty wkładamy nieroztłuczone mięso, dobrze moczymy ze wszystkich stron i odstawiamy do marynowania na min. 2 godziny (po 1 godzinie przewracamy mięso na drugą stronę).
  • Na grillu lub patelni grillowej szybko i na dużym ogniu rumienimy mięso, żeby zamknęło pory. Następnie, na średnim ogniu, dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywamy, rumienimy z drugiej strony i znów dusimy od przykryciem przez 15 minut.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Jogurtowa pierś z kurczaka
Jogurtowa pierś z kurczaka
22 komentarze
  • Ponieważ nie posiadam patelni grillowej, pytanie: czy da się to danie zrobić na zwykłej patelni, smażąc np. na oleju?

  • Moim zdaniem żółtko na zwarzenie nic nie da, te grudki są z jogurtu . Jedyna metoda to tylko podgrzanie ( jak dodasz jogurt do gorącej zupy to grudki nie powstaną) bez doprowadzania do wrzenia

  • Wydaje mi się, że moje sosy jogurtowe też wychodzą takie lekko „zważone” – chyba wiem o co Ci chodzi: w sosie są takie malutkie grudki? Jeszcze nie opracowałam wersji idealnie gładkiej, następnym razem muszę spróbować rozprowadzić jogurt żółtkiem.

  • Wypróbowałam, kurczaczek palce lizać. Co chyba zrobiłam nie tak bo sosik jogurtowy się lekko „zwarzył”

  • @zuza1297 Dziękuję, bardzo się siedzę za każdym razem, kiedy ktoś wypróbował przepis i też mu się udało :). Robiłam kilka dań z porem, zerknij na moją stronę do galerii pozytywnakuchnia.pl/pomysl-na/por/ . Polecam wypróbowanie kurczaka z porem i pieczarkami podanego z makaronem.

  • [..YouTube..] @zuza1297 Dziękuję, bardzo się siedzę za każdym razem, kiedy ktoś wypróbował przepis i też mu się udało :). Robiłam kilka dań z porem, zerknij na moją stronę do galerii pozytywnakuchnia.pl/pomysl-na/por/ . Polecam wypróbowanie kurczaka z porem i pieczarkami podanego z makaronem.

  • Jogurt 0% jest trochę gęściejszy niż jogurt do picia, bardziej w kierunku maślasnki 😉 mąki nie wolno,ale można maizenę(skrobia kukurydziana) – chyba będzie się nadawać, bo ma właściwości zagęszczające i spulchniające 🙂 Będę czarować z tym sosem ^^ Dziękuję za odpowiedź 🙂

  • Mój jogurt nie był typowo grecki, ale był to jeden z tych szczególnie gęstych. Nie pamiętam już jak bardzo rzadki jest jogurt 0%, ale myślę, że powinien dać sobie radę :). W filmie zapomniałam dodać, że z marynaty można potem zrobić sos jogurtowy, doprowadzając ją do wrzenia i ewentualnie zagęszczając mąką albo zasmażką. U Ciebie co prawda zasmażka odpada, ale zrumienioną na suchej patelni mąkę chyba można przy Dukanie dodać do takiego sosu, żeby go zagęścić?

  • WItaj :)) Przepis bardzo mi się spodobał i chyba już wiem co jutro będzie na obiadek ^^ Widzę, że ten jogurt u Ciebie jest bardzo gęsty (grecki? ) czy można zastąpić go rzadkim jogurtem 0% i zastosować przepis w diecie Dukana? :)) Pozdrawiam i dziękuję za kolejną inspirację! 🙂

    • Niestety film się zawiesza co chwilę i co jakiś czas ładuje od nowa. Oglądam na YouTube, niestety bez tłumaczenia. I już nie rozumiem czemu nie można obsmażyć szybko zewnętrznej warstwy, a potem dusić mięso w niższej temperaturze. Oni przecież tę nieudaną wołowinę obsmażyli okropnie mocno, a nie tak jak ja piersi. Niby obsmażać nie można, a potem opalają mięso z wierzchu i pieką w niskiej temperaturze przez kilka godzin. To ja już nic nie rozumiem, tym bardziej, że fachowy język połączony z brytyjskim akcentem jest ciężki do przejścia ;).

      • Wszystkie odcinki sa dosyc ciekawe, powien nawet ze zaskakuja momentami, szczegolnie gdy sa pokazywane badania dotyczace smaku i zapachu.

  • [..YouTube..] Jogurt 0% jest trochę gęściejszy niż jogurt do picia, bardziej w kierunku maślasnki 😉 mąki nie wolno,ale można maizenę(skrobia kukurydziana) – chyba będzie się nadawać, bo ma właściwości zagęszczające i spulchniające 🙂 Będę czarować z tym sosem ^^ Dziękuję za odpowiedź 🙂

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jogurt 0% jest trochę gęściejszy niż jogurt do picia, bardziej w kierunku maślasnki 😉 mąki nie wolno,ale można maizenę(skrobia kukurydziana) – chyba będzie się nadawać, bo ma właściwości zagęszczające i spulchniające 🙂 Będę czarować z tym sosem ^^ Dziękuję za odpowiedź 🙂

  • [..YouTube..] Mój jogurt nie był typowo grecki, ale był to jeden z tych szczególnie gęstych. Nie pamiętam już jak bardzo rzadki jest jogurt 0%, ale myślę, że powinien dać sobie radę :). W filmie zapomniałam dodać, że z marynaty można potem zrobić sos jogurtowy, doprowadzając ją do wrzenia i ewentualnie zagęszczając mąką albo zasmażką. U Ciebie co prawda zasmażka odpada, ale zrumienioną na suchej patelni mąkę chyba można przy Dukanie dodać do takiego sosu, żeby go zagęścić?

  • [..YouTube..] @zanciol13 Mój jogurt nie był typowo grecki, ale był to jeden z tych szczególnie gęstych. Nie pamiętam już jak bardzo rzadki jest jogurt 0%, ale myślę, że powinien dać sobie radę :). W filmie zapomniałam dodać, że z marynaty można potem zrobić sos jogurtowy, doprowadzając ją do wrzenia i ewentualnie zagęszczając mąką albo zasmażką. U Ciebie co prawda zasmażka odpada, ale zrumienioną na suchej patelni mąkę chyba można przy Dukanie dodać do takiego sosu, żeby go zagęścić?

  • [..YouTube..] WItaj :)) Przepis bardzo mi się spodobał i chyba już wiem co jutro będzie na obiadek ^^ Widzę, że ten jogurt u Ciebie jest bardzo gęsty (grecki? ) czy można zastąpić go rzadkim jogurtem 0% i zastosować przepis w diecie Dukana? :)) Pozdrawiam i dziękuję za kolejną inspirację! 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom