Kurczak z orzechami i selerem naciowym. Proste i jednocześnie efektowne danie, które można przygotować w kilkanaście minut, wykorzystując głęboką patelnię typu wok i szybko obsmażając poszczególne składniki lub grillując je, zużywając w ten sposób mniejszą ilość tłuszczu. Orzechy nerkowce to idealny dodatek do mięsa i warzyw, a w kuchni azjatyckiej, np. tajskiej, dość często można je spotkać na talerzach, czy to w domach, czy w restauracjach: tych eleganckich oraz tych tańszych, ulicznych, gdzie podaje się z nimi mięso i ryby, a na śniadanie czy podwieczorek zjada w drobnych słodyczach lub orzechowych batonikach z karmelem.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
- 100 g orzechów nerkowców
- 6 łodyg selera naciowego (pokrojony w ukośne plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm)
- 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
- 1 papryka (duża; pokrojona w drobną kostkę lub paski)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki masła (najlepsze będzie masło klarowane)
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sos sojowy
Sałata z sosem koperkowym
- 1 główka sałaty lodowej (mała)
- 1 łyżeczka koperku (posiekany)
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 cebulka (mała, drobno posiekana)
Do dekoracji
- 2 cebulki dymki (pokrojone na plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Masło klarowane - przepis
Jak zrobić
- Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy chili, układamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 30 minut.
- Grillujemy mięso na płycie raclette, w grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu (jeśli pokroiliśmy mięso w kostkę, trzeba je będzie grillować na aluminiowej tacce).
- Orzechy w całości delikatnie prażymy na suchej patelni (wersja domowa) lub na tacce do grilla.
- Na patelni lub tacce do grilla układamy cebulę, paprykę, seler naciowy, obkładamy kawałkami masła i smażymy/grillujemy aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dosypujemy uprażone orzechy.
- Sałatę rwiemy na kawałki i podajemy z sosem koperkowym wymieszanym ze wszystkich składników. Całość posypujemy cebulką dymką.