fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak z papryką i orzechami

Kurczak z papryką i orzechami

Kurczak z papryką i orzechami

Jedna z prostych, inspirowanych kuchnią azjatycką potraw, którą bardzo lubię przygotowywać, zwłaszcza gdy z wizytą mają wpaść znajomi. Kurczak z papryką i orzechami, wystarczy wrzucać poszczególne, pokrojone składniki na patelnię i obsmażać, a dzięki dodatkowi wódki i mąki ziemniaczanej wokół mięsa wytwarza się lepki, aromatyczny sos o lekko słodkawym, przełamanym ostrą papryczką chili smaku.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Zaskoczy Was połączenie mięsa z orzechami, które gorąco polecam, bo naprawdę warto go spróbować. Orzechy to nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny dodatek do potraw, który zapewnia im element chrupkości, zwłaszcza gdy wszystkie pozostałe składniki są miękkie. Nietypowy aromat mięsa, a prostota przypraw, bo chociaż kurczak z papryką i orzechami jest daniem kuchni azjatyckiej, wszystkie składniki z łatwością kupicie w sklepie lub markecie.

Kurczak z papryką i orzechami

Kurczak z papryką i orzechami

Kurczak z papryką i orzechami, bardzo smaczny i kolorowy, dobrze doprawiony dzięki dodatkowi sosu sojowego i odrobiny wódki, która idealnie wyciąga z niego smak. Prosty przepis na obiad - kurczak z papryką i orzechami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: kurczak z papryką i orzechami
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę ok. 2 cm)
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażone na suchej patelni)
  • 1 papryka (duża, dojrzała, pokrojona w kostkę)
  • 2 ostre papryczki chili (może być suszona, będzie jeszcze ostrzejsza; posiekana)
  • ½ pęczka dymki (pokrojona ukośnie na kawałki ok. 3 cm)
  • 2 łyżeczki imbiru (świeży, obrany, drobno posiekany lub utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 5 łyżek sosu sojowego (w wersji bezglutenowej trzeba wybrać specjalny sos sojowy bezglutenowy)
  • 5 łyżek wódki (lub nalewki - wtedy można już nie dodawać do całości cukru)
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka brązowego cukru (polecam zastąpić ksylitolem (cukrem brzozowym lub syropem z agawy))
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • 2 łyżki sosu sojowego łączę w misce z 2 łyżkami wódki, połową mąki, szczyptą soli i mieszam z kurczakiem.
  • Pozostały sos sojowy, wódkę, ocet, cukier, mąkę i 3 łyżki wody mieszam w małej miseczce i odstawiam na ok. 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Smażę krótko chili, dodaję kurczaka i imbir i podsmażam jeszcze ok. 3-5 minut.
  • Dodaję orzechy, paprykę i dymkę. Zalewam odstawionym wcześniej sosem i smażę aż do zagotowania i zgęstnienia.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polecam podać od razu, zwłaszcza gdy obok postawicie ugotowany ryż, najlepiej brązowy lub czarny, o najniższym indeksie glikemicznym, ale również biały, pożywny, doskonale skomponuje się z tym pysznym, łatwym i niezbyt pracochłonnym daniem.

Zobacz też
Sos gorgonzola

Życzę Wam smacznego weekendu! Ja wyjeżdżam do Juraty i czuję, że zjem jakieś dobre, świeżutkie ryby w przydrożnej smażalni, a do domu przywiozę spory zapas wędzonych :).

Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom