Jedna z prostych, inspirowanych kuchnią azjatycką potraw, którą bardzo lubię przygotowywać, zwłaszcza gdy z wizytą mają wpaść znajomi. Kurczak z papryką i orzechami, wystarczy wrzucać poszczególne, pokrojone składniki na patelnię i obsmażać, a dzięki dodatkowi wódki i mąki ziemniaczanej wokół mięsa wytwarza się lepki, aromatyczny sos o lekko słodkawym, przełamanym ostrą papryczką chili smaku.
Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad
Zaskoczy Was połączenie mięsa z orzechami, które gorąco polecam, bo naprawdę warto go spróbować. Orzechy to nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny dodatek do potraw, który zapewnia im element chrupkości, zwłaszcza gdy wszystkie pozostałe składniki są miękkie. Nietypowy aromat mięsa, a prostota przypraw, bo chociaż kurczak z papryką i orzechami jest daniem kuchni azjatyckiej, wszystkie składniki z łatwością kupicie w sklepie lub markecie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę ok. 2 cm)
- ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażone na suchej patelni)
- 1 papryka (duża, dojrzała, pokrojona w kostkę)
- 2 ostre papryczki chili (może być suszona, będzie jeszcze ostrzejsza; posiekana)
- ½ pęczka dymki (pokrojona ukośnie na kawałki ok. 3 cm)
- 2 łyżeczki imbiru (świeży, obrany, drobno posiekany lub utarty na tarce o drobnych oczkach)
- 5 łyżek sosu sojowego (w wersji bezglutenowej trzeba wybrać specjalny sos sojowy bezglutenowy)
- 5 łyżek wódki (lub nalewki - wtedy można już nie dodawać do całości cukru)
- 1 łyżka octu winnego
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka brązowego cukru (polecam zastąpić ksylitolem (cukrem brzozowym lub syropem z agawy))
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- 2 łyżki sosu sojowego łączę w misce z 2 łyżkami wódki, połową mąki, szczyptą soli i mieszam z kurczakiem.
- Pozostały sos sojowy, wódkę, ocet, cukier, mąkę i 3 łyżki wody mieszam w małej miseczce i odstawiam na ok. 15 minut.
- Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Smażę krótko chili, dodaję kurczaka i imbir i podsmażam jeszcze ok. 3-5 minut.
- Dodaję orzechy, paprykę i dymkę. Zalewam odstawionym wcześniej sosem i smażę aż do zagotowania i zgęstnienia.
Polecam podać od razu, zwłaszcza gdy obok postawicie ugotowany ryż, najlepiej brązowy lub czarny, o najniższym indeksie glikemicznym, ale również biały, pożywny, doskonale skomponuje się z tym pysznym, łatwym i niezbyt pracochłonnym daniem.
Życzę Wam smacznego weekendu! Ja wyjeżdżam do Juraty i czuję, że zjem jakieś dobre, świeżutkie ryby w przydrożnej smażalni, a do domu przywiozę spory zapas wędzonych :).
Połączenie mięsa z orzechami jest przepyszne! Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam!