Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiady
Polecam przygotowanie sosu, podsmażając cebulę na klarowanym maśle, które wzbogaci smak pieczarek. Miłośnicy cytrynowego aromatu mogą dodać, razem z jogurtem, odrobinę soku z cytryny, dla dodatkowego, nieco bardziej intensywnego smaku. Polecam połączenie grzybów z natką pietruszki, znane i popularne w kuchni polskiej od wielu lat. Dzięki jej dodatkowi kurczak z pieczarkami wzbogaci się o sporą dawkę witaminy C, A oraz innych, korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
Nie lubię zagotowywać potraw z dodatkiem jogurtu, więc proponuję dodać go na sam koniec i wymieszać. Można będzie od razu jeść danie, nie czekając, aż przestygnie, a przy okazji kurczak z pieczarkami zachowa sporo wartościowych składników jogurtu, np. kultur bakterii działających jak naturalne probiotyki.
Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami zagości u Was kurczak z sosem pieczarkowym i z czym zdecydujecie się go podać. U mnie był obiadem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki dodatkowi gotowanej soczewicy, ale z kaszą i ryżem będzie równie smaczny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 400 g piersi z kurczaka (oczyszczona z błon, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżeczką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
- ½ łyżeczki mieszanki do curry
- 1 szczypta chili
Sos pieczarkowy
- 250 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w niedużą kostkę)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- kilka łyżek natki pietruszki (drobno posiekana)
Dodatkowo
- masło klarowane, oliwa z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy (kilka łyżek)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić jogurt naturalny
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
Marynowanie kurczaka
- Mięso mieszam z 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą, pieprzem, chili, curry i czosnkiem. Przykrywam i odstawiam na min. 15 minut do lodówki.
Sos pieczarkowy
- Cebulę szklę na kilku łyżkach tłuszczu.
- Dodaję pieczarki i paprykę, duszę przez 5 minut na niedużym ogniu, następnie podsmażam do zgęstnienia.
- Dosypuję połowę natki pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Smażenie kurczaka
- Mięso szybko obsmażam na patelni na tłuszczu, lekko rumieniąc.
Sos pieczarkowy
- Zdejmuję pieczarki z ognia i dwie łyżki dodaję do jogurtu. Dokładnie mieszam, następnie przelewam mieszankę jogurtową oraz sok z cytryny do pozostałych pieczarek i znów dokładnie mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.
- Mieszam sos z kurczakiem i serwuję z gotowanym ryżem, kaszą lub warzywami strączkowymi, np. soczewicą. Posypuję pozostałą natką pietruszki.
jakim cudem przepis zawierający jogurt naturalny jest zakwalifikowany do tagu „bez laktozy”?
Takim, że laktoza w jogurcie naturalnym jest zużyta i rozłożona przez bakterie jogurtowe do fermentacji. Chyba że jogurt został zagęszczony mlekiem w proszku, wtedy laktozę zawiera.