fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiady

Polecam przygotowanie sosu, podsmażając cebulę na klarowanym maśle, które wzbogaci smak pieczarek. Miłośnicy cytrynowego aromatu mogą dodać, razem z jogurtem, odrobinę soku z cytryny, dla dodatkowego, nieco bardziej intensywnego smaku. Polecam połączenie grzybów z natką pietruszki, znane i popularne w kuchni polskiej od wielu lat. Dzięki jej dodatkowi kurczak z pieczarkami wzbogaci się o sporą dawkę witaminy C, A oraz innych, korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Nie lubię zagotowywać potraw z dodatkiem jogurtu, więc proponuję dodać go na sam koniec i wymieszać. Można będzie od razu jeść danie, nie czekając, aż przestygnie, a przy okazji kurczak z pieczarkami zachowa sporo wartościowych składników jogurtu, np. kultur bakterii działających jak naturalne probiotyki.

Zobacz też
Tortelloni z sosem pieczarkowym

Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami zagości u Was kurczak z sosem pieczarkowym i z czym zdecydujecie się go podać. U mnie był obiadem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki dodatkowi gotowanej soczewicy, ale z kaszą i ryżem będzie równie smaczny.

Kurczak z sosem pieczarkowym

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami i jogurtowym sosem curry z papryką i natką pietruszki to pomysł na bardzo smaczny i szybki obiad.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z pieczarkami
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 400 g piersi z kurczaka (oczyszczona z błon, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżeczką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki mieszanki do curry
  • 1 szczypta chili

Sos pieczarkowy

  • 250 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w niedużą kostkę)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka łyżek natki pietruszki (drobno posiekana)

Dodatkowo

  • masło klarowane, oliwa z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy (kilka łyżek)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Marynowanie kurczaka

  • Mięso mieszam z 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą, pieprzem, chili, curry i czosnkiem. Przykrywam i odstawiam na min. 15 minut do lodówki.

Sos pieczarkowy

  • Cebulę szklę na kilku łyżkach tłuszczu.
  • Dodaję pieczarki i paprykę, duszę przez 5 minut na niedużym ogniu, następnie podsmażam do zgęstnienia.
  • Dosypuję połowę natki pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut.

Smażenie kurczaka

  • Mięso szybko obsmażam na patelni na tłuszczu, lekko rumieniąc.

Sos pieczarkowy

  • Zdejmuję pieczarki z ognia i dwie łyżki dodaję do jogurtu. Dokładnie mieszam, następnie przelewam mieszankę jogurtową oraz sok z cytryny do pozostałych pieczarek i znów dokładnie mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.
  • Mieszam sos z kurczakiem i serwuję z gotowanym ryżem, kaszą lub warzywami strączkowymi, np. soczewicą. Posypuję pozostałą natką pietruszki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kurczak z sosem pieczarkowym
Kurczak z sosem pieczarkowym
2 komentarze
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom