Łamańce z makiem wigilijne przygotowywane są w wielu domach z kruchego ciasta. Przepis na łamańce z makiem na bazie macy. Chociaż moim ulubionym, wigilijnym deserem z makiem pozostaje kutia, łamańce z macy z makiem uważam za bardzo smakowite. W cieście nie ma cukru, dlatego taki deser jest choć odrobinę lżejszy. Nic tylko dowiedzieć się, jak je zrobić. Gotowi?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Przepis na łamańce z makiem wigilijne
Maca w czasie pieczenia cudownie wyrasta. Trochę jak indyjskie lub arabskie pieczywo, ale nie przypieka się jej tak mocno z wierzchu. Potem bosko chrupie i świetnie smakuje w zestawieniu z masą z maku.
Wigilijne łamańce z masą makową można upiec z kruchego ciasta. Polecam klasyczne, dodatkiem żółtek, które zwiększają kruchość i nadają wypiekom pięknego, złocistego koloru. Ale ciasto kruche bez jajek także świetnie się nada! Rozwałkowane na blaszce i pokrojone w trójkąty, najlepiej za pomocą radełka do ravioli. Taki przyrząd wytnie w cieście dekoracyjne brzegi. Następnie upieczone i wystudzone, można przekładać łamańce z masą makową lub podać, ułożone na talerzu czy półmisku. Wówczas każdy z gości będzie samodzielnie maczać w niej ciasteczko.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Maca
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
Masa z maku
- 1 szklanka maku (1 dzień przed przygotowaniem łamańców zalany wrzątkiem, następnie odcedzony, ponownie zalany wrzątkiem i odstawiony)
- 1-3 łyżki cukru pudru (najlepszy będzie taki z dodatkiem prawdziwej wanilii)
- 3 łyżki orzechów (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
- 3 łyżki migdałów (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek (sparzone, odciśnięte, posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza, domowa masa makowa – przepis
Jak zrobić
Masa z maku
- Mak odcedzam, dobrze odciskam i trzykrotnie mielę w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
- Dodaję cukier puder i śmietankę kremówkę oraz bakalie, dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki.
Maca
- Mąkę przesiewam na stolnicę, na środku kopca tworzę zagłębienie.
- Do zagłębienia w kopcu wbijam jajko, zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewam wodę. Ciasto powinno wyjść elastyczne i odrywać się od ręki.
- Ciasto wałkuję cienko (2-3 mm) i wykrawam duże koła (np. za pomocą miseczek do zup). Wykładam na blaszkę, na papierze do pieczenia.
- Ciasto na macę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piekę kilka minut, aż placki szybko i mocno wyrosną i lekko się zarumienią.
- Serwuję masę makową otoczoną upieczonymi łamańcami na półmisku.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podobają?
Łamańce z makiem przepis
W najprostszej wersji, kiedy nie dysponujemy wolnym czasem i niestety nie możemy pozwolić sobie na przygotowanie wszystkich potraw wigilijnych od podstaw, łamańce wystarczy zaserwować, wykorzystując gotowe, kruche ciasteczka oraz masę makową z puszki.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i którą wersję ciasta przygotowaliście. Bardzo jestem ciekawa!