fbpx
Czytasz właśnie
Lasagne po meksykańsku

Lasagne po meksykańsku

Lasagne z sosem pomidorowym i fasolą

Przywieziony z Włoch makaron do lasagne w końcu został wykorzystany. Zrobiłam tę potrawę nieco inaczej niż zwykle i pewnie żaden szanujący się Włoch nawet nie popatrzyłby w jej stronę ;). Lasagne po meksykańsku, wynalazek kulinarny, którego spróbowałam kiedyś w jednej z moich ulubionych restauracji wrocławskich serwujących dania kuchni meksykańskiej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dania kuchni włoskiej

Na szczęście jesteśmy w Polsce i możemy trochę poeksperymentować, a eksperymenty polegające na mieszaniu różnych stylów sprawdzają się nie tylko w modzie.

Zobacz też
Sałatka owocowa

Lasagne po meksykańsku przyrządziłam z czerwonym sosem pomidorowo-fasolkowym. Smak wyborny!

Lasagne po meksykańsku

Lasagne po meksykańsku czyli eksperyment kulinarny i przygotowanie lasagne z czerwoną fasolką w sosie z dodatkiem chili.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: lasagne po meksykańsku
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • makaron do lasagne (maksymalnie 1 opakowanie, w zależności od wielkości naczynia do lasagne)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g czerwonej fasolki (ugotowana)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • ½ łyżeczki chili
  • oliwa z oliwek
  • 100-200 g żółtego sera
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Drobno pokrojoną cebulę szklę na oliwie, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gdy całość zmięknie, dodaję odcedzoną fasolkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, duszę dalej jeszcze przez kilka minut.
  • Dorzucam pokrojony pomidor, dodaję przecier pomidorowy i przyprawiam.
  • Naczynie żaroodporne do przygotowywania lasagne smaruję oliwą, układam na dnie płaty makaronu, polewam sosem, posypuję utartym serem.
  • Układam kolejną warstwę makaronu, polewam sosem, posypuję utartym serem itd.
  • Przy standardowej wielkości naczynia żaroodpornego powinno się otrzymać lasagne z 3-4 warstwami sosu. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który ja skrapiam po wierzchu oliwą i ewentualnie posypuję żółtym serem.
  • Czas zapiekania lasagne zależy od rodzaju zastosowanego makaronu i najlepiej sugerować się instrukcją gotowania wydrukowaną na opakowaniu. Z reguły jest to 40 minut pieczenia w temperaturze 180 °C. Jeśli używam makaronu, który przed zapiekaniem należy obgotować, czas 40 minut skracam o połowę.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom