Przywieziony z Włoch makaron do lasagne w końcu został wykorzystany. Zrobiłam tę potrawę nieco inaczej niż zwykle i pewnie żaden szanujący się Włoch nawet nie popatrzyłby w jej stronę ;). Lasagne po meksykańsku, wynalazek kulinarny, którego spróbowałam kiedyś w jednej z moich ulubionych restauracji wrocławskich serwujących dania kuchni meksykańskiej.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dania kuchni włoskiej
Na szczęście jesteśmy w Polsce i możemy trochę poeksperymentować, a eksperymenty polegające na mieszaniu różnych stylów sprawdzają się nie tylko w modzie.
Lasagne po meksykańsku przyrządziłam z czerwonym sosem pomidorowo-fasolkowym. Smak wyborny!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- makaron do lasagne (maksymalnie 1 opakowanie, w zależności od wielkości naczynia do lasagne)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 3 ząbki czosnku
- 400 g czerwonej fasolki (ugotowana)
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
- ½ łyżeczki chili
- oliwa z oliwek
- 100-200 g żółtego sera
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Drobno pokrojoną cebulę szklę na oliwie, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy całość zmięknie, dodaję odcedzoną fasolkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, duszę dalej jeszcze przez kilka minut.
- Dorzucam pokrojony pomidor, dodaję przecier pomidorowy i przyprawiam.
- Naczynie żaroodporne do przygotowywania lasagne smaruję oliwą, układam na dnie płaty makaronu, polewam sosem, posypuję utartym serem.
- Układam kolejną warstwę makaronu, polewam sosem, posypuję utartym serem itd.
- Przy standardowej wielkości naczynia żaroodpornego powinno się otrzymać lasagne z 3-4 warstwami sosu. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który ja skrapiam po wierzchu oliwą i ewentualnie posypuję żółtym serem.
- Czas zapiekania lasagne zależy od rodzaju zastosowanego makaronu i najlepiej sugerować się instrukcją gotowania wydrukowaną na opakowaniu. Z reguły jest to 40 minut pieczenia w temperaturze 180 °C. Jeśli używam makaronu, który przed zapiekaniem należy obgotować, czas 40 minut skracam o połowę.