Łazanki z kapustą i grzybami nigdy nie kojarzyły mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu łazanki z kapustą i grzybami nie gościły na stole z okazji Wigilii. Moja mama przygotowywała często wersję z kiszoną kapustą, bez grzybów, na co dzień. Uwielbiałam je! Jest to prosta, szybka do zrobienia potrawa, która może zagościć na Waszym wigilijnym stole. Wystarczy ugotować/podsmażyć poszczególne składniki. A potem zapiec wszystko razem w piekarniku. Zobaczcie jak zrobić łazanki wigilijne z kapustą i grzybami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami to bardzo pożywna potrawa. A do tego dość ciężka, zatem znów warto pamiętać o zjedzeniu niewielkiej ilości. Zwłaszcza że spróbować powinno się każdej wigilijnej potrawy. Ciekawa jestem, czy faktycznie zjadacie choćby jeden kęs z każdego dania, które pojawia się na wigilijnym stole? Dla mnie to wyjątkowo trudne, zwłaszcza że najedzona jestem już zwykle barszczem z uszkami i rybą ;). Potem ewentualnie mogę się dopychać z łakomstwa. A przecież w Wigilię przejadać się nie powinno. Mam rację?
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami wigilijne na kilka sposobów
Jeśli najprostszą recepturę uznacie za zbyt podstawową, łazanki z kapustą i grzybami można wzbogacić, podlewając je przed zapiekaniem 1 szklanką śmietanki kremówki. Potem polecam posypać po wierzchu utartym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 50 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w 1 l zimnej wody)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła (jedna do smażenia cebuli, druga do smarowania naczynia)
- oliwa
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odciskamy, drobno kroimy. Zachowujemy wywar.
- Kapustę odcedzamy, drobno kroimy, gotujemy w wywarze grzybowym przez ok. 20 minut.
- Makaron łazanki gotujemy al dente. Powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką, zasmażamy i rumienimy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy kapustę, makaron, grzyby i cebulę, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Wartości odżywcze
W tempie ekspresowym można zrezygnować z zapiekania łazanek i podać je, razem ze wszystkimi dodatkami, zaraz po ugotowaniu.
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami przepis
Warto pomyśleć o dodatku kolorystycznym, który ożywi wygląd potrawy. Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, można pokusić się o dodatek drobno pokrojonej marchewki, natkę pietruszki czy… ostrą papryczkę chili. Zamiast śmietany do zapiekania dodać odrobinę białego wina. A może podsypać łazanki odrobiną kminku, który świetnie skomponuje się z kapustą? Ciekawa jestem, czy trochę poeksperymentujecie z tym daniem.
Ciekawa jestem, którą wersję smakową wybierzecie. Piszcie koniecznie w komentarzach, z czym udało Wam się przygotować łazanki z kapustą i grzybami oraz jak smakowały!
Przepis wyglada dobrze,lubię pomysł zapiekania.
Muzyka w video za glosna,przeszkadza .
Perfect, really perfect. I used (soon to expire) matcha whole wheat and buckwheat noodles and added fresh white mushrooms along with the other ingredients.
Great idea :).
Super zdjęcia, a łazanki wyszły jeszcze lepiej, dzięki za przepis
Pani Dorotko, a co proponuje Pani dla osób nie lubiących grzybów? Zapewnie jako składnik mogę pominąć (zawsze to robię), ale wywaru nie da się pominąc. Czy mogę go zastąpić bulionem warzywnym? Pozdrawiam!
Jasne, można zastąpić warzywnym lub drobiowym, jeśli to nie ma być postne danie. Zamiast grzybów można wtedy dodać np. podsmażony boczek pokrojony w drobną kostkę.
w jakiej ilosci wody zagotowujemy grzyby?
Ok. 1 l. Potem w tym samym wywarze trzeba ugotować kapustę.
Nie rozumiem po co zapiekac skoro wszystko jest juz ugotowane?
[..YouTube..] Nie rozumiem po co zapiekac skoro wszystko jest juz ugotowane?
[..YouTube..] Nie rozumiem po co zapiekac skoro wszystko jest juz ugotowane?
Witam ja robie łaznki z suszonymi pomidorami i bazylią, ale te tez są napewno pyszne. 🙂
fajny przepis
[..YouTube..] fajny przepis
oj pychotka
[..YouTube..] oj pychotka
Co nie zmienia faktu, że łazanki uwielbiałam :).
Ech, przedszkolne jedzenie. Nie było mi dane spróbować. Ale może to i dobrze, byłam okropnym niejadkiem.
Ja też byłam, do dziś wspominam upychanie wątróbki pod ziemniakami i bieg przez całą salę: „proszę panią, czy mogę zostawić ziemniaki?” 🙂 Niektóre dania, jak ciap-kapustę czy właśnie łazanki, wspominam z rozrzewnieniem.
U mnie na co dzień były łazanki z pieczarkami. Wersję z kapustą znam z przedszkola – i uwielbiam <3