fbpx
Czytasz właśnie
Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

  • pyszne danie wigilijne i nie tylko
  • zapiekane w piekarniku
  • z kapustą kiszoną
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami nigdy nie kojarzyły mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu łazanki z kapustą i grzybami nie gościły na stole z okazji Wigilii. Moja mama przygotowywała często wersję z kiszoną kapustą, bez grzybów, na co dzień. Uwielbiałam je! Jest to prosta, szybka do zrobienia potrawa, która może zagościć na Waszym wigilijnym stole. Wystarczy ugotować/podsmażyć poszczególne składniki. A potem zapiec wszystko razem w piekarniku. Zobaczcie jak zrobić łazanki wigilijne z kapustą i grzybami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami to bardzo pożywna potrawa. A do tego dość ciężka, zatem znów warto pamiętać o zjedzeniu niewielkiej ilości. Zwłaszcza że spróbować powinno się każdej wigilijnej potrawy. Ciekawa jestem, czy faktycznie zjadacie choćby jeden kęs z każdego dania, które pojawia się na wigilijnym stole? Dla mnie to wyjątkowo trudne, zwłaszcza że najedzona jestem już zwykle barszczem z uszkami i rybą ;). Potem ewentualnie mogę się dopychać z łakomstwa. A przecież w Wigilię przejadać się nie powinno. Mam rację?

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami wigilijne na kilka sposobów

Jeśli najprostszą recepturę uznacie za zbyt podstawową, łazanki z kapustą i grzybami można wzbogacić, podlewając je przed zapiekaniem 1 szklanką śmietanki kremówki. Potem polecam posypać po wierzchu utartym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.

Łazanki wigilijne

Łazanki z kapustą i grzybami

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami czyli postne, wigilijne łazanki z cebulą, kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i maślanym sosem.
4.50 z 6 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: łazanki, łazanki z grzybami, łazanki z grzybami i kapustą, łazanki z kapustą, łazanki z kapustą i grzybami, wigilijne łazanki
Liczba porcji: 8
Kalorie: 362kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w 1 l zimnej wody)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła (jedna do smażenia cebuli, druga do smarowania naczynia)
  • oliwa
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odciskamy, drobno kroimy. Zachowujemy wywar.
  • Kapustę odcedzamy, drobno kroimy, gotujemy w wywarze grzybowym przez ok. 20 minut.
  • Makaron łazanki gotujemy al dente. Powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedzamy.
  • Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką, zasmażamy i rumienimy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy kapustę, makaron, grzyby i cebulę, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 362kcal (18%) | Carbohydrates: 57g (19%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 46mg (2%) | Potas: 350mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 150IU (3%) | Witamina C: 23.6mg (29%) | Wapń: 40mg (4%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W tempie ekspresowym można zrezygnować z zapiekania łazanek i podać je, razem ze wszystkimi dodatkami, zaraz po ugotowaniu.

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami przepis

Warto pomyśleć o dodatku kolorystycznym, który ożywi wygląd potrawy. Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, można pokusić się o dodatek drobno pokrojonej marchewki, natkę pietruszki czy… ostrą papryczkę chili. Zamiast śmietany do zapiekania dodać odrobinę białego wina. A może podsypać łazanki odrobiną kminku, który świetnie skomponuje się z kapustą? Ciekawa jestem, czy trochę poeksperymentujecie z tym daniem.

Łazanki wigilijne
Łazanki wigilijne

Ciekawa jestem, którą wersję smakową wybierzecie. Piszcie koniecznie w komentarzach, z czym udało Wam się przygotować łazanki z kapustą i grzybami oraz jak smakowały!

20 komentarzy
4.50 from 6 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom