W przygotowywaniu dań rybnych cały czas odczuwam pewien niedosyt i wydaje mi się, że mogłabym wprowadzać więcej innowacji, używać bardziej nietypowych przypraw, połączeń i nie ograniczać się tylko do smażenia na patelni. Mogłabym kupować ryby inne niż panga, pstrąg, łosoś, halibut, flądra, kargulena czy tilapia (ktoś widział we Wrocławiu np. żabnicę?)… Tym razem idę o krok do przodu i prezentuję Wam zupę albo nie-zupę rybną, o aromacie świeżej kolendry, białych szparagów i cudownie pomarańczowej, wiosennej marchewki. Z rybą o nazwie limanda żółtopłetwa w roli głównej. To po prostu limanda ze szparagami i marchewką.
Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza
Mam nadzieję, że w nadchodzącym letnim sezonie (tylko gdzie w międzyczasie podziała się wiosna?) w mojej kuchni zagości więcej dań rybnych. Może macie jakieś pomysły, jakie gatunki można kupić we wrocławskich marketach i przyrządzić oraz zjeść z ogromnym smakiem?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 filety z limandy
- 1 pęczek białych szparagów (ok. 200 g; oczyszczone)
- 500 ml wywaru rybnego (możesz zastąpić go wywarem warzywnym lub wymieszać 500 ml wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką sosu rybnego)
- 1 pęczek świeżej kolendry (umyta, grubo pokrojona, kilka gałązek pozostawionych do przybrania)
- 1 marchewka (duża; umyta, oskrobana, pokrojona w słupki)
- 1 cebulka dymka (razem ze szczypiorkiem, drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ łyżeczki imbiru (świeży (starty na tarce o drobnych oczkach lub mielony))
- 1 łyżka mielonej, suszonej kolendry (nasiona)
- oliwa z oliwek
- masło
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar rybny
Jak zrobić
- Zagotowuję wywar rybny i zdejmuję z ognia.
- Dodaję cebulkę dymkę, 1 łyżkę soku z cytryny i połowę kolendry. Odstawiam na 30 minut, przelewam do innego garnka przez sitko lub drobno dziurkowany durszlak.
- Rybę przyprawiam solą, białym pieprzem, czosnkiem, imbirem, mieloną, suszoną kolendrą i skrapiam 1 łyżką soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.
- Delikatnie podsmażam na patelni, następnie przekładam do folii aluminiowej, dodaję odrobinę masła i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.
- Odcedzony wywar ponownie doprowadzam do wrzenia i blanszuję w nim pod przykryciem marchewkę i szparagi. Na koniec dodaję pozostałą kolendrę.
- Rosół z marchewkami i szparagami wlewam do misek, na wierzchu układam upieczoną rybę, ozdabiam kolendrą.
Wartości odżywcze
Jak Wam smakowało? Dajcie znać w komentarzach :).
to był napewno pyszny obiad 🙂 podobają mi się tak pokrojone szparagi 🙂