Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?
Zobacz też: Więcej przepisów fit
Zamiast mleka kokosowego, gdy nie zależy Wam na braku laktozy lub wersji wegańskiej, można wykorzystać jogurt naturalny. Chcąc przygotować lody ananasowe z nutą indyjską, można przyprawić je odrobiną kardamonu lub dodać do miksowania listki świeżej kolendry. Dla odrobiny zielonego koloru będą tu też pasować liście mięty – jedne i drugie sprawią, że lody z ananasa zaskoczą nietypowym smakiem.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego (zamrożone w kostkach; można zastąpić 2 bananami zamrożonymi w grubszych plastrach))
- 3 szklanki ananasa w kawałkach (zamrożony; można wymieszać „pół na pół” z zamrożonymi kawałkami mango)
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub limonki (opcjonalnie)
- 4 łyżki masła z nerkowców (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło z nerkowców
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w wysokoobrotowym mikserze do pożądanej konsystencji.
Wartości odżywcze

Lody wyglądają rewelacyjnie!