Weekend minął pod znakiem lekko kapryśnej pogody, ale w końcu wiosenny deszcz nie dorasta do pięt zimowej śnieżycy :). U mnie w domu wraz z wiosną nadszedł długo wyczekiwany czas odporności gardeł na przypadkowe infekcje i możliwości ponownego, nieograniczonego jedzenia lodów. Zamiast kupować w sklepie, postanowiłam przygotować coś ekstra – domowe lody bananowo-czekoladowe zrobione w domu, do których nie trzeba żadnej specjalnej maszynki mrożącej!
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
Wystarczą tylko blender (może być nawet taki ręczny) i zamrażalnik. I oczywiście niezbędne składniki.
Lody bananowo-czekoladowe, w najprostszej wersji, można przygotować, miksując zamrożone, a wcześniej bardzo mocno dojrzałe banany z roztopioną w kąpieli wodnej, ale przestudzoną czekoladą, za pomocą blendera. W wersji nieco bardziej pracochłonnej, która wymaga mrożenia, za to smak jest wzbogacony o likier, rum i mleko, lody bananowo-czekoladowe robi się odrobinę dłużej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 banany (dojrzałe, obrane ze skórki, pokrojone na plasterki)
- 50 g gorzkiej czekolady (deserowa 50-60%; ok. pół tabliczki)
- 3 łyżki mleka
- OPCJONALNIE
- 3 łyżki likieru czekoladowego/kakaowego/orzechowego
- 1 łyżka jasnego lub ciemnego rumu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Czekoladę wrzucam do niedużego garnka, dodaję mleko. Garnek umieszczam w drugim, nieco większym garnku z wrzątkiem, stawiam całą „konstrukcję” na ogniu i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając.
- Można też użyć jednego garnka, trzymając w powietrzu nad ogniem albo rozpuścić czekoladę w szklanej misce w kuchence mikrofalowej (partiami, po ok. 30 sekund).
- Miksuję za pomocą blendera rozpuszczoną z mlekiem czekoladę z bananami (można zostawić kilka plasterków do dekoracji), likierem i rumem, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przelewam do plastikowego lub metalowego pudełka i mrożę w zamrażalniku przez min. 4 godziny. Co ok. 30 minut otwieram pudełko i mieszam całość łyżką, żeby zapobiec krystalizacji lodów.
- Lody dekoruję plasterkami banana i wiórkami ciemnej czekolady.
Jak Wam smakują? Lubicie takie połączenie banana, czekolady i alkoholu?
Kurcze , ale mi ” slina leci” . Wyprobuje na 100% !!!!!
A ten likier jest konieczny? Nie przepadam za alkoholami w jakiejkolwiek postaci i w jakichkolwiek ilościach… Można to czymś zastąpić?
Myślę, że możesz spróbować bez alkoholu, ale wtedy lepiej zastąp mleko śmietanką kremówką. Niestety istnieje ryzyko, że może wyjść z tego twarda konsystencja, którą ciężko będzie wybierać łyżką.