Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1-2 awokado (w zależności od wielkości; dojrzałe, obrane, pokrojone w kostkę, zamrożone; można zastąpić zamrożoną w kostkach śmietanką kremówką 30% lub zamrożonym, tłustym mlekiem kokosowym)
- 1 banan lub mango (owoc bardzo dojrzały, obrany, pokrojony na kawałki, zamrożony)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki kakao (ciemne, gorzkie, dobrej jakości)
- malutka szczypta soli
- 1-3 łyżki ksylitolu, miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w blenderze, na najwyższych obrotach. W razie potrzeby pomagam sobie łopatką.
Wartości odżywcze
W połączeniu z tłustym awokado lub mlekiem kokosowym, albo śmietanką, kakao wraz z owocami nabierają głębszego, mocniejszego smaku. Odrobina wanilii jako dodatek i pyszne lody czekoladowe gotowe – od razu po zmiksowaniu, jeśli zostały przygotowane z zamrożonych składników.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery z czekoladą
Ciekawa jestem, czy w wersji bez mleka i bez jajek przypadną Wam do gustu. Spróbujcie zaserwować gościom i nie zdradzać ich składu. Koniecznie dajcie znać, jak wrażenia :).
Nie pomyślałabym, żeby zrobić lody z awokado, ale wyszły naprawdę smaczne!
Pyszne i zdrowe 🙂