Wróciły majowe upały! Pora na lody, ale niech będą nietypowe. Czy ktoś zna lody rabarbarowe? Można przygotować je w wersji ze śmietanką lub bananem, w razie potrzeby dosładzając, najlepiej za pomocą ksylitolu. To smaczne, słodko-kwaskowate lody, które można dodatkowo wzbogacić odrobiną ziaren wanilii lub skórką i sokiem z cytryny czy pomarańczy, dodanymi do duszonego rabarbaru.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
To świetne lody na letni sezon, pamiętajcie tylko, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy, więc nie jedzcie ich zbyt dużo i za często. Ciekawa jestem, czy przypadł Wam do gustu ich smak. A może znacie inne, nietypowe, lodowe smaki? Pochwalcie się, jakich udało Wam się spróbować!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 5 łodyg rabarbaru (dojrzałe, różowe, z usuniętymi włóknami, pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm)
- 1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18%; można zastąpić 200 g bardzo dojrzałego banana zamrożonego w kawałkach, rezygnując wtedy z dodatku cukru -> wersja wegańska, bez nabiału i bez laktozy)
- listki mięty do ozdobienia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Rabarbar - właściwości
Jak zrobić
- Śmietankę mrożę w pojemniku na kostki lodu (najlepiej plastikowym lub gumowym).
- Na suchej patelni duszę rabarbar z cukrem, cały czas ugniatając go drewnianą łopatką.
- Gdy rabarbar się rozpadnie, powinna powstać gęsta, słodko-kwaskowata papka. Odstawiam ją do ostygnięcia, miksuję w blenderze do uzyskania gładkości, a potem lekko zmrażam.
- Zmrożoną papkę rabarbarową miksuję w blenderze z zamrożoną śmietanką i, ewentualnie, w razie potrzeby, wstawiam do zamrażalnika do dodatkowego zamrożenia.
Lody z tego przepisu robiłam po swojej maturze. Dziś prawie jako 30- latka zamierzam zrobić ponownie. Ten smak ciągle za mną chodzi 🙂
Lody rewelka !
Tak z ciekawości spróbowałam je zrobić podczas zjazdu rodzinnego.
Wszyscy je bardzo wychwalali,nie było osoby,której nie smakowały.
Lody proste a jakie pyszne…mniam!
Polecam 🙂
Mmm….rabarbar 😀 uwielbiam. Muszę wypróbować 🙂
Rety! Jak to wszystko świetnie wygląda..a te lody? Mmm… 🙂
Żałuję, że mam tak mało cierpliwości… Zanim zrobię coś takiego, zdążę już pójść do sklepu.
Ahh.. taka już jestem. Jednak podziwiam naprawdę szczerze i grauluję!:D
Pozdrawiam