W upalne dni, kiedy dostępne są truskawki, przygotowuję lody truskawkowe. Podaję je w prostej formie, bez dużej ilości zbędnych dodatków. Dla mnie liczy się w nich przede wszystkim smak świeżych, dojrzałych, soczystych truskawek, który nie wymaga dodatkowego towarzystwa.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
Pamiętam pierwsze domowe lody truskawkowe, które przygotowałyśmy wspólnie z moją mamą, wykorzystując jej nowy nabytek: wielofunkcyjne urządzenie miksujące, gotujące i wyrabiające ciasta. Na szczęście do zrobienia domowych lodów wystarczy też zwykły blender o wytrzymałych nożach i dużej mocy oraz odrobina miejsca w zamrażalniku.
Klasyczną wersję na tłustej śmietance można nieco odchudzić, wykorzystując do przygotowania lodów jogurt grecki: gęsty, zamrożony w kostkach. Spróbujcie poeksperymentować ze słodkością: może niektórzy z Was całkiem zrezygnują z dosładzania lub, zamiast cukru, dołożą do miksowania lodów banana, albo posłodzą całość syropem z agawy lub ksylitolem, które są zdrowszymi i mniej kalorycznymi zamiennikami białego i brązowego cukru.
Dajcie znać w komentarzach, którą wersję lodów truskawkowych przygotowaliście i jak wrażenia smakowe :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
- 300 ml śmietanki kremówki (+ 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego; wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu; można zastąpić gęstym, mrożonym jogurtem greckim)
- 100 g cukru (lub 1 bardzo dojrzały banan; cukier można też zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
- kilka świeżych truskawek (do dekoracji)
- kilka listków mięty (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Truskawki - właściwości, witaminy, walory
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
- Krok opcjonalny. Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści - mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.
- Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Lody wyglądają przepysznie, a teraz w okresie truskawkowym z pewnością budzą ogromne zainteresowanie 🙂
a można to wymieszać za pomocą miksera?
Jeśli mikser ma końcówkę blendującą i wysoki, odporny na pękanie kielich do kompletu, jest nieduża szansa, że to się uda. Ale na pewno zwykłe końcówki miksujące lub świderki lodu nie rozkruszą.
Regularnie uzupelniam zamrazalnik o kolejne smaki lodów,idealny deser dla niespodziewanych gości czy dzieci.Dziś równie łatwo zrobiłam lody truskawkowe u czeresniowe,które stoją przy kończących się kokosowych.Pysznosci:-)
to jest pyszne! B-) 😉 😀
🙂
kto nie spróbował niech spróbuje ! :-p
naprawde to są wysmienite rzeczy! :-p
mniam!
A ja polecam lody BARTON we Wrocławiu;) najlepsze na swiecie i produkowane na naturalnych skladnikach;) jamiii…
super na pewno wypróbuje.
Pewnie taniej wyjdzie kupić lody truskawkowe gotowe. Ale to w 99% przypadków nie są lody o takiej jakości jak te domowe, na śmietance i świeżych truskawkach :).
[..YouTube..] Pewnie taniej wyjdzie kupić lody truskawkowe gotowe. Ale to w 99% przypadków nie są lody o takiej jakości jak te domowe, na śmietance i świeżych truskawkach :).
U mnie w mikordzołowie na ul. bluszcza są lody takie pyszne. nie są drogie . bardzo lubie tamte lody
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/cody.jpg[/img]
sory w mikołowie
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/cody-1.jpg[/img]
A to muszę spróbować następnym razem 🙂
Ja zawsze sosbno miele truskawki mniam są wtedy takie drobinki
Wtedy turuskaweczki są z małymi granulkamim mniam!
[..YouTube..] A to muszę spróbować następnym razem 🙂
[..YouTube..] @Amelka019 A to muszę spróbować następnym razem 🙂
[..YouTube..] Ja zawsze sosbno miele truskawki mniam są wtedy takie drobinki
[..YouTube..] Wtedy turuskaweczki są z małymi granulkamim mniam!
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Wtedy turuskaweczki są z małymi granulkamim mniam!
przepis wygląda cudnie 🙂
Czasem takie najprostsze rozwiązania dają najlepsze rezultaty. Ludzie przygotowywali domowe lody jeszcze zanim wynaleziono te wszystkie automaty, więc coś w tym jest :).
[..YouTube..] Czasem takie najprostsze rozwiązania dają najlepsze rezultaty. Ludzie przygotowywali domowe lody jeszcze zanim wynaleziono te wszystkie automaty, więc coś w tym jest :).
[..YouTube..] @Oskar3103 Czasem takie najprostsze rozwiązania dają najlepsze rezultaty. Ludzie przygotowywali domowe lody jeszcze zanim wynaleziono te wszystkie automaty, więc coś w tym jest :).
Jeśli mają wyglądać tak apetycznie, to mogę robić całą wieczność 🙂
Możesz też rozgnieść truskawki widelcem, potem rozetrzeć w misce drewnianą kulą albo łyżką i wymieszać z niezamrożoną śmietanką z mlekiem, a potem wstawić do mrożenia. Myślę, że powinno się udać, pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić w imię zrobienia domowych lodów truskawkowych :).
Świetny przepis. Wypróbuję jak tylko dorobimy się blendera 🙂
[..YouTube..] Jeśli mają wyglądać tak apetycznie, to mogę robić całą wieczność 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jeśli mają wyglądać tak apetycznie, to mogę robić całą wieczność 🙂
[..YouTube..] Możesz też rozgnieść truskawki widelcem, potem rozetrzeć w misce drewnianą kulą albo łyżką i wymieszać z niezamrożoną śmietanką z mlekiem, a potem wstawić do mrożenia. Myślę, że powinno się udać, pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić w imię zrobienia domowych lodów truskawkowych :).
[..YouTube..] @Oskar3103 Możesz też rozgnieść truskawki widelcem, potem rozetrzeć w misce drewnianą kulą albo łyżką i wymieszać z niezamrożoną śmietanką z mlekiem, a potem wstawić do mrożenia. Myślę, że powinno się udać, pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić w imię zrobienia domowych lodów truskawkowych :).
[..YouTube..] Świetny przepis. Wypróbuję jak tylko dorobimy się blendera 🙂
Jest już filmik :).
Strasznie dużo tych sezonów naraz ;). U mnie prym wiodą szparagi i truskawki, więc za róże pewnie wezmę się dopiero w przyszłym roku. A szkoda :(.
Wiesz, tam gdzie ja chodzę, to jest taka lodziarnia, gdzie są tylko lody i tylko w sezonie. Ale za to każde to poezja. A tak nawiasem mówiąc, to sezon „różany” trwa. I możnaby coś różanego zrobić…
@Ola różane to rzeczywiście musi być poezja. Szkoda, że nigdy nie próbowałam. @Piotr waniliowe mam w planie jako następne :D.
wanilia, śmietana, czekolada, orzechy 😉
Uwielbiam truskawkowe, ale ostatnio jadłąm na Rynku w Dobczycach prawdziwą poezję- lody różane. Mmmmmmm…