Nadchodzi alternatywa dla tradycyjnego, polskiego śledzia! Potrawa, która powstała w krajach skandynawskich, gdzie świeżo złowionego łososia zasypywało się w piasku, tuż przy brzegu, w morzu, pozostawiając potem mięso do zamarynowania w słonej wodzie. Łosoś gravlax (znany również jako łosoś gravad lax lub łosoś gravlaks) współcześnie przygotowywany jest nieco inaczej. Nie trzeba jechać nad morze, żeby potem móc zakopać go w piachu! Pokażę Wam, jak zrobić łososia gravlax we własnym domu :).
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
Pozostawia się go w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), owiniętego folią, zasypanego solą, cukrem i świeżym koprem. Następnie, przez 7 dni, ryba marynuje się w powstałej z przypraw zalewie. Po tym czasie nabierze pięknego koloru i wspaniałego aromatu! Tak przygotowanego łososia można podawać z dodatkiem świeżych ziół czy sałat, odrobiną soku z cytryny lub limonki. Polecam także wykorzystać go jako składnik sałatek czy dodatek do kanapek.
Siła prostej receptury
Łosoś gravlax to kolejny z przepisów, do których chętnie powracam. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a kluczem do sukcesu jest świeża ryba ze sprawdzonego źródła. Czarny pieprz można spróbować zastąpić innym: zielonym, czerwonym lub smakowym pieprzem czosnkowym. Eksperymentując ze sposobem podania, warto wykorzystać pomysły na dodatki do śledzi czy tataru. Spróbujcie polać rybę odrobiną oliwy, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę lub oliwki albo kapary. Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami Wam posmakuje najbardziej :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g łososia (filetowany; umyty w zimnej wodzie, osuszony papierowym ręcznikiem)
- ¼ szklanki soli
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka pieprzu (grubo zmielony)
- 1 pęczek kopru (świeży, drobno pokrojony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Łososia przekładam do głębszej miski, zasypuję mieszanką soli i cukru oraz pieprzem i koprem, przykrywam dokładnie folią spożywczą.
- Obciążam rybę (np. ustawiając na niej miseczkę wypełnioną wodą) i odstawiam w chłodne miejsce (lodówka) na 7 dni.
- Każdego dnia odkrywam łososia i polewam sosem, który wytopił się z niego w trakcie leżakowania.
- Serwuję łososia gravlax oskrobanego z kopru i pieprzu, pokrojonego w cienkie plastry, z wybranymi dodatkami (np. tj. świeże zioła, sałata, cebula, oliwki, ogórek kiszony, cytryna lub limonka, pomidorki koktajlowe, oliwa, balsamico).
Wartości odżywcze
Można zaserwować w większych kawałkach albo pokroić w cienkie paski. Spróbujcie ułożyć różę z łososia. Pięknie prezentuje się na talerzu!
Dajcie mi koniecznie znać, jak udał się Wam i czy smakował marynowany w zalewie łosoś. Bardzo jestem ciekawa Waszych wrażeń!
apetyczny łosoś
Danie prezentuje się wyśmienicie.
ślicznie wygląda w pierwszej myśli myślałam że to z masy cukrowej a nie z łososia
uwielbiam takiego lososia.. do tej wersji- do tej mieszanki soli i cukru proponuje dodac jeszcze sok i skorke z paru cytryn i limonek,do tego lodygi kopru i zmiksowac na mase..nia wlasnie pokryc na te pare dni..ryba nabiera cudownego smaku cytrusowego. czesto podaje go z sosem miodowo-musztardowym z musztardy ziarnistej.. lub nawet na plasterkach upieczonych buraczkow w roznych kolorach-fioletowe,zolte,czerwone. 🙂 pysznosci.
To taki sos trochę jak winegret, faktycznie musi to fajnie smakować :).
Takiego gravlaxa robię od wielu lat, bo to pyszna zakąska. Do tego jednak przygotowuję sos: 3 łyżki musztardy ostrej, 1 łyżka cukru, szczypta soli, biały pieprz miel. 1 łyżka octu winnego, 1 dcl kopru (ok. 1/2szkl.) i na końcu 1 dcl oliwy, wlewanej po pare kropel i cały czas mieszam. Spróbujcie, to pycha!!
ღ❥ Ⓢ Ⓤ Ⓟ Ⓔ Ⓡ «✬❊✬»
Pozdrawiam cieplutko:-))
˜”*°• ڰۣڿ✬ڰۣڿ•°*”˜
i co z tego
słyszałam,że świetnie smakuje od koleżanki mojej mamy:)
a propos aluminium
http://ekocodziennie.wordpress.com/2012/10/20/niezdrowe-aluminium-i-teflon/
raczej nie bedzie mi sie chcialo pilnowac lososia przez 7dni ale z pomyslu rozy napewno skorzystam buzka
co z tą kawą po kapitańsku? ;(
Wspaniały przepis ! Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
Pycha 🙂 super przepis i prezentacja.
Pierwszy 🙂