Coś dla alergików, wegan oraz tych z Was, którzy myślą, że da się zrobić niskokaloryczny majonez. Raczej nie według tej receptury, bo wegański majonez z nerkowców bazuje na zmielonych orzechach i roślinnym oleju, ale na pewno można powiedzieć, że jest to wersja fit. A dlaczego? Zawiera roślinne tłuszcze, minerały, witaminy. Do tego ma cudowną, kremową konsystencję.
Zobacz też: Więcej przepisów fit
Świetnie pasuje do kanapek i sałatek. Sprawdzi się w marynowaniu mięs i jako składnik sosów. Jeśli będzie przygotowany z długo moczonych orzechów, majonez z nerkowców, po dokładnym zmiksowaniu, uzyska najlepszą, kremową konsystencję i nada się do przygotowywania wyszukanych dekoracji, np. za pomocą szprycy. Koniecznie spróbujcie go przygotować!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ¾ szklanki orzechów nerkowców (zalane wodą, namaczane w wodzie, w lodówce, minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez noc)
- ¼ szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego oleju o łagodnym smaku
- ¼ szklanki wody (można wykorzystać tę, w której moczyły się orzechy)
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka cydru lub octu jabłkowego lub winnego (można dodać więcej dla mocniejszego smaku)
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Orzechy odcedzam, zachowując wodę, w której się moczyły.
- Wszystkie składniki, oprócz wody, wkładam do blendera i miksuję na najwyższych obrotach, dolewając stopniowo wodę.
Wartości odżywcze
Dajcie znać, czy wegański majonez z orzechów nerkowców przypadł Wam do gustu. Doprawialiście go czymś jeszcze?
Doskonały przepis na wegański majonez. W odróżnieniu od wielu innych zawsze wychodzi. Można rozważyć dodanie szczypty czarnej soli i czosnku. I nie przesadzić z ilością nerkowców.