fbpx
Czytasz właśnie
Makagigi

Makagigi

Makagigi

Makagigi to słodkie ciasteczka, których nie znałam. Pyszne makowe makagigi. Zadając moim Czytelnikom pytanie o przygotowywane w ich domach potrawy wigilijne spodziewałam się dużej różnorodności. W końcu Polska nie jest małym krajem, a nasza historia rozbiorów, wojen i repatriacji odmiennie ukształtowała pod względem kulinarnym poszczególne regiony. W Wigilię jemy różne zupy, drugie dania, przekąski, a nawet desery. Dlatego spośród nadesłanych nazw potraw szczególnie zaintrygowała mnie ta słodka przekąska Napisało o niej kilkoro z Was, a mój kolega Marcin podesłał mi nawet przepis. Zobaczcie jak zrobić ciastka z maku krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Makagigi przygotowuje się tak samo jak sezamki. Wystarczy zastąpić sezam suchym makiem. To takie makowe sezamki z maku ;). Do masy miodowo-karmelowej można dodawać różne bakalie. Najlepiej te same, które lubicie znaleźć w masie makowej. Polecam migdały, orzechy, skórkę z pomarańczy, rodzynki czy żurawinę. Ważne, żeby twarde bakalie były dobrze zmielone, a owoce bardzo drobno pokrojone. Chcąc odrobinę poeksperymentować, można też pokusić się o dodanie odrobiny białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę.

Przepis na makagigi – małe, słodkie i bardzo kaloryczne

Uzbrojcie się w silną wolę, ponieważ makagigi to dużo kalorii.

Makagigi

Makagigi

Najlepsze makagigi – przepis krok po kroku jak zrobić makagigi na Boże Narodzenie. Pyszne, karmelowo-miodowe, chrupiące ciasteczka makowe z bakaliami.
4.47 z 15 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Chłodzenie: 7 godziny 40 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makagigi
Liczba porcji: 1 blaszka z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 58.85kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka maku (suchy lub opłukany, dokładnie osuszony)
  • 1 szklanka miodu
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki migdałów (bez skórki, drobno zmielone w blenderze)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W ten sam sposób, zamieniając mak na sezam, można przygotować domowe sezamki.

Jak zrobić

  • Miód z cukrem roztapiam w kąpieli wodnej. Następnie, już bezpośrednio na palniku, doprowadzam do wrzenia, a gdy ściemnieje, zdejmuję z ognia.
  • Stopniowo dosypuję mak i migdały, cały czas dokładnie mieszam. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby po wsypaniu całego maku i migdałów trudno ją było mieszać.
  • Masę wykładam na papierze do pieczenia, przykrywam od góry drugim kawałkiem papieru do pieczenia i wałkuję na grubość kilku milimetrów (grubość sezamków). Od razu po wałkowaniu zdejmuję z góry papier.
  • Z rozwałkowanej masy wykrawam kwadraty, które następnie kroję na pół, w trójkąty. Zostawiam na całą noc do ostygnięcia i stwardnienia.

Wartości odżywcze

Serving: 1trójkąt | Kalorie: 58.85kcal (3%) | Carbohydrates: 10.55g (4%) | Białko: 0.85g (2%) | Fat: 1.9g (3%) | Tłuszcze nasycone: 0.175g (1%) | Sód: 1.025mg | Potas: 34.975mg (1%) | Fiber: 0.7g (3%) | Cukier: 9.575g (11%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 41.2mg (4%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Co prawda mak jest bogaty w wapń, a miód to także mnóstwo dobra, ale wszystko z umiarem. Nie od razu cała blaszka zjedzona do kawy, tylko 2-3 sztuki dziennie.

Makagigi przepis

Poza tym żadnych innych słodyczy, bo pójdzie w biodra. Ostrzegam! Kto wytrwa w takim postanowieniu? Obiecujecie?

Makagigi
Makagigi

Ciekawa jestem, jak się Wam udadzą i czy przypadną Wam do gustu. Moim zdaniem smakują doskonale! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze makagigi i czy smakowały! A może wykorzystaliście ten sam przepis do domowych sezamków?

33 komentarze
4.47 from 15 votes (15 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom