Choć większość z nas zna smak sklepowego, warto choć raz spróbować zrobić makaron domowy lub skosztować go w restauracji. Coraz więcej miejsc oferuje makaron własnej roboty, a nowoczesne roboty kuchenne wyposaża się w przystawki ułatwiające zagniatanie, wałkowanie i krojenie ciasta. Pokażę Wam dziś jak zrobić makaron domowy krok po kroku – przepis na ciasto makaronowe i sposób wałkowania i krojenia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka (ok. 70-80 g każde)
- 400 g mąki typu 00 (mąka o wysokiej zawartości glutenu; można zastąpić mąką pszenną typ 500-550)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie; w różnych regionach Włoch dodaje się sól lub z niej rezygnuje; ja robię makaron bez dodatku soli)
- semolina (do podsypania rozwałkowanego ciasta przed krojeniem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pomiędzy kolejnymi wałkowaniami powinno się unikać przeciągów, żeby nie wysuszyć za mocno ciasta.
- Jak ugotować makaron. Świeży makaron gotuje się dwa razy krócej od sklepowego. Wystarczą 2-3 minuty.
- Surowy makaron można podzielić na porcje, np. gniazdka, rozłożyć na tacce i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Następnie przełożyć zbiorczo do woreczka i przechowywać w zamrażalniku. Zamrożony można wrzucić bezpośrednio do osolonego wrzątku i gotować.
- Klasyczne proporcje składników na ciasto makaronowe to 100 g mąki + 1 jajko.
- Przed krojeniem rozwałkowany makaron można posypać delikatnie semoliną i podsuszyć, najlepiej rozwieszony w taki sposób, żeby z obu stron miało do niego dostęp powietrze.
- W ten sam sposób, ale wykorzystując proporcje 150 g mąki + 1 jajko + 1 żółtko, można przygotować ciasto makaronowe na ravioli/tortellini, którego oczywiście nie powinno się podsuszać, żeby pozostało miękkie, elastyczne i łatwe do lepienia.
Jak zrobić
- 350 g mąki oraz sól przesiewam do miski lub na stolnicę i robię zagłębienie w kopcu.
- Wbijam jajka i mieszam widelcem, zagarniając do środka coraz więcej mąki.
- Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez mąkę, rozcieram delikatnie grudki dłońmi, następnie przez 10 minut wyrabiam energicznie ciasto, rozciągając je we wszystkich kierunkach. Jeśli ciasto po paru minutach wyrabiania jest za rzadkie, dosypuję niewielką ilość dodatkowej mąki.
- Gdy ciasto będzie gładkie, owijam je folią lub zamykam szczelnie w pojemniku i odstawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Dzielę ciasto na 6 części. 5 z nich nadal trzymam pod przykryciem, a jedną wałkuję w maszynce do makaronu, na maksymalnie szerokim rozstawieniu wałków.
- Posypuję rozwałkowany płat po obu stronach niewielką ilością mąki i znów wałkuję, na węższym rozstawieniu wałków. Powtarzam czynności aż do uzyskania pożądanej grubości makaronu. W razie potrzeby można dzielić długie płaty makaronu na krótsze części, dla większej wygody.
- Przycinam równo wąskie brzegi płatów makaronowych nożem i jeszcze raz delikatnie posypuję ciasto mąką. Kroję w maszynce na pappardelle, tagliatelle lub linguine, albo zwijam w rulon i kroję ręcznie nożem w paski dowolnej grubości.