Dziś prezentacja pierwszego z pięciu zwycięskich przepisów konkursowych przesłanego przez Marię Konieczną. Conchiglie czyli makaron w kształcie muszli, który daje możliwość faszerowania nieskończoną liczbą sosów i farszy. Maria proponuje nadzienie pieczarkowe, dodatkowo z twarożkiem, cebulą i natką pietruszki. Makaron muszle z pieczarkami – z pewnością będzie smacznie, szybko i prosto.
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
Taki makaron muszle z pieczarkami, na zimno, można zaserwować jako smaczną przekąskę imrezową lub podawać gorący, prosto z piekarnika. Ciekawa jestem czy będzie Wam smakować – moim zdaniem to bardzo udane połączenie smacznych składników.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 20 sztuk makaronu muszle duże
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 3 łyżki masła
- 200 g pieczarek
- 200 g twarogu
- 150 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach)
- kilka listków bazylii (drobno posiekana)
- natka pietruszki (drobno posiekana)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (zatrzymujemy proces gotowania), następnie przerzucamy na durszlaku razem z oliwą.
- Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, szklimy cebulę.
- Do cebuli dodajemy poszatkowane pieczarki. Smażymy do momentu, gdy cała woda odparuje.
- Gdy pieczarki ostygną, dodajemy do nich twarożek, natkę, bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
- Wypełniamy powstałym farszem muszle i układamy w natłuszczonym pozostałym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze
Można ułożyć w misce lub stworzyć takie proste, a efektowne kompozycje na talerzach!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował makaron muszle z pieczarkami! Bardzo jestem ciekawa :).
Pani Doroto czy zamiast twarogu mozna uzyc ricotta?
Najlepszy przepis na świecie 🙂 3 raz robie to danie, i zawsze jest IDEALNIE PYSZNE.
Musze dodać ze znika od razu,nie ma szans zeby sie mu oprzeć !
Dziś robiłam i wyszły przepyszne 🙂 dziękuje za przepis …
Wygląda pięknie, już wiem, co w poniedziałek na obiad 🙂
uwielbiam makaron.
muszle w szczególności.
a z takie nadzienie! istna rozpusta!
mam pytanko jaki to ma być dokładnie twaróg. Bo mam wielką ochotę przetestować to danie 🙂
Serek twarogowy kanapkowy, kremowy. Akurat są pakowane po 200 g. Polecam, sama ze smakiem zjadłam 2 porcje.
literówka: conchigle
kurde, literki mi się mylą 😛
conchiglie
Wyglądają pysznie. 🙂 Czy przypadkiem makaron fusili to nie są świdry wszelkie?? Z tego co kojarzę takie muszle to conchigile.
Tak, już poprawiłam. Oczyma wyobraźni widziałam napis fusilli na pudełku, a tekst pisałam w sypialni. Poszłam do kuchni, zorientowałam się, że zrobiłam byka i szybko tu wróciłam, żeby zrobić korektę. A Ty byłaś szybsza ;).
to możesz wykasować moje komentarze i nikt się nie dowie 😀 a ja ponownie napiszę jak smakowicie wygląda 😀
Eee tam, niech zostaną ;).
hmmm….wygląda baaaardzo smakowicie 🙂