Makaron z grzybami w chłodny, pochmurny, jesienny dzień pojawił się na moim stole. Z zamrożonych wcześniej grzybków, które były najpierw uduszone z podsmażoną cebulą i czosnkiem, a potem włożone do zamrażalnika w niedużych porcjach, przygotowałam w krótkim czasie makaron w sosie grzybowym. Wystarczyło odgrzać zamrożoną porcję i dodać ser pleśniowy, a potem całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypałam natką pietruszki dla dekoracji i dodatkowego smaku. Dla Was mam jednak propozycję przygotowania tego dania ze świeżych grzybów. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem grzybowym krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad
Jeśli nie ser pleśniowy, to kremowa śmietanka lub mascarpone. Świetnie sprawdzi się też dodatek białego wina lub wywaru warzywnego, ewentualnie drobiowego. Czasami taki makaron z sosem grzybowym będzie wymagać dodania do sosu odrobiny zasmażki lub mąki ziemniaczanej czy skrobi kukurydzianej. Ale nie jest to konieczne! Pamiętajcie, że nawet ten rzadszy sos, w połączeniu z makaronem, zgęstnieje, a do makaronowego ciasta wchłonie się nadmiar wody.
Przepis na makaron z grzybami
Idealne danie na jesienny obiad. Zgodzicie się ze mną? Możecie wykorzystać mieszankę dowolnych grzybów. Borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, pieczarki, a nawet opieńki. Jadalne purchawki czy gołąbki też się tu sprawdzą.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g makaronu
- 500 g grzybów (pokrojone na plasterki lub w słupki, obgotowane przez 2 minuty i odcedzone)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie; połowę lub całość można zastąpić śmietanką 30-36% lub wywarem z drobiu/warzyw)
- 25 g sera pleśniowego (np. rokpol, gorgonzola, lazur)
- 3 ząbki czosnku (pokrojony na bardzo cienkie plasterki)
- ½ papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
- 50 g parmezanu (lub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekana)
- 6 łyżek masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym do smażenia)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na maśle na niedużym ogniu.
- Dodaję grzyby i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut.
- Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
- Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z grzybami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.
- Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Makaron z grzybami przepis na prosty, ale elegancki obiad
Polecam Wam to rozwiązanie, o którym wspominałam na początku wpisu. Przygotowuję zapas grzybowej bazy do sosów i zup. Świeże grzyby pokrojone na plasterki podsmażam na patelni z zeszkloną wcześniej cebulą i czosnkiem. Po wystudzeniu zamrażam. Jeśli obgotowujecie grzyby, możecie to oczywiście zrobić przed smażeniem. I potem taką bazę wykorzystuję do przyrządzenia obiadu na szybko.
Natka pietruszki to doskonały dodatek do grzybów. Ale jeśli za nią nie przepadacie, możecie wykorzystać tymianek, bazylię lub oregano. Zioła to nie tylko dodatkowy smak, ale też najprostszy sposób na udekorowanie potrawy.
Bardzo jestem ciekawa, jak Wam posmakuje makaron z grzybami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakich grzybów go przygotowaliście!
Fajny przepis na pożywny i ciekawy obiad. Świetny pomysł, chętnie go wypróbuję! 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂
To tego typu dań najbardziej lubię kurki. Mają niesamowity smak, dlatego dodaję tylko sól, pieprz i odrobinę śmietany.