Połączenie makaronu i drobiu w polskim wydaniu to makaron z indykiem i groszkiem, z dodatkiem pieczarek oraz sosu przygotowanego na bazie białego wina i śmietanki kremówki.
Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad
Może komuś przypadnie do gustu jako sobotnie danie. Nie jest trudne do przygotowania, ma odrobinę kolorów dla pobudzenia apetytu, a przy okazji świetnie go zaspokoi :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 5 sznycli z indyka (pokrojone w kostkę o wielkości 1 kęsa)
- ½ szklanki białego wina
- kilka pieczarek (pokrojone w drobną kosteczkę)
- 1 czerwona papryka (drobno pokrojona)
- 150 g mrożonego groszku
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 kubek rosołu lub wywaru warzywnego (można zastąpić drobiowym)
- 200 g makaronu tagliatelle
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mięso podsmażam szybko na oliwie, na dużym ogniu (szybko zamknie pory i nie „odda” swojego smaku do sosu). Odkładam na talerz.
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
- Dodaję paprykę, mieszam i smażę, aż zmięknie.
- Dokładam pieczarki i dalej smażę. Gdy zmiękną, zalewam białym winem, rosołem i kremówką oraz dodaję groszek. Mieszam.
- Gdy groszek zmięknie, dokładam usmażone mięso. Mieszam i zostawiam na ogniu.
- Na koniec, gdy mięso z sosem jest na ogniu, gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
- Z roztopionego masła i mąki robię zasmażkę 1. stopnia.
- Dodaję zasmażkę do potrawki z indyka, dokładnie mieszam.
- Przyprawiam, cały czas trzymam na ogniu i czekam, aż całość zgęstnieje.
- Podaję z makaronem, posypuję natką pietruszki.
Mam pytanie. Czy mogę czymś zastąpić, lub pominąć wino? Pytam, bo nie
jestem zwolenniczką ,,przyprawiania” potraw alkoholem. Za odpowiedź
dziękuję 🙂
ok jutro robię dzieki za przepis
[..YouTube..] ok jutro robię dzieki za przepis
Ciekawy pomysł z tym groszkiem 🙂 Chociaż dodałabym jeszcze trochę parmezanu do sosu. Pozdrawiam!
pozytywna kuchnia… brzmi troche jak coś od jehofców…
[..YouTube..] pozytywna kuchnia… brzmi troche jak coś od jehofców…
daje + bo mam w domu taką samą łopatkę
[..YouTube..] daje + bo mam w domu taką samą łopatkę
I kolorowym makaronem, ma się rozumieć! 😉
ugotowane, zjedzone, talerze oblizane 🙂 mniam
wygląda mniamciu mniamciu i już zrobiona lista zakupów i jutro będzie pyszny obiad
kiedyś to sobie na pewno zrobię!!
To musi być całkiem nie złe ale czy ten groszek można zastąpić wieloma jarzynami?
Bez groszku nie robiłam, więc ciężko stwierdzić – on nadaje całości swojego charakterystycznego smaku. Wydaje mi się, że można spróbować zastąpić go marchewką pokrojoną w kosteczkę i podduszoną na maśle – jak myślicie? Do indyka i śmietanki powinna pasować.
z groszkiem.. do gustu z pewnością przypadnie 🙂
ajjj bez groszku proszę państwa, bez groszku…
smaczne
[..YouTube..] ajjj bez groszku proszę państwa, bez groszku…
smaczne