fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem to pierwsza potrawa, którą przygotowałam zaraz po zakupie spiralizera. Można zrobić go na surowo i dodać ulubiony sos, albo blanszować warzywne wstążeczki w garnku, żeby delikatnie zmiękły. Doskonale smakuje z dowolnym sosem i bardzo ładnie wygląda dzięki pięknej, pomarańczowej barwie. To świetna baza do przyrządzenia domowego, bezglutenowego i bezzbożowego makaronu wegańskiego. Zobaczcie jak zrobić makaron marchewkowy z jarmużem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy bezglutenowe

A jeśli nie marchewka, to może batat? Co prawda będzie wymagać parę minut dłuższego gotowania, ale w smaku sprawdzi się równie dobrze co marchew. W połączeniu z jarmużowym sosem (a może wolicie szpinak?), cebulą z czosnkiem oraz odrobiną soku z cytryny, bazylią i orzechami zaskoczy Was swoim smakiem.

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem, cebulą i parmezanem oraz pomidorem czyli idealny obiad wegański lub wegetariański bezglutenowy.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron marchewkowy z jarmużem, makaron z marchewki z jarmużem
Liczba porcji: 3
Kalorie: 610kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 g marchewki lub batatów (obrane, pocięte w spiralizerze)
  • 2 pomidory (pokrojone w „ósemki”, bez zielonych szypułek)
  • 2 garście jarmużu (duże; bez grubych łodyżek; posiekany w niezbyt grube paski; można zastąpić szpinakiem)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 szklanka listków bazylii (posiekane; połowę przeznaczoną do dekoracji można zastąpić szczypiorkiem)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki migdałów lub nerkowców (grubo posiekane; lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Marchewkę można wykorzystać do tego dania surową lub blanszować przez 1 minutę. Batat koniecznie trzeba ugotować do sprężystości.
  • Czosnek szklę na oliwie, następnie odcedzam z patelni, zostawiając oliwę.
  • Cebulę szklę na oliwie razem z czosnkiem, delikatnie doprawiając solą. Zmniejszam ogień do minimum i powoli karmelizuję przez kilkanaście minut. Zdejmuję z patelni.
  • Na pozostałym oleju podsmażam chwilę jarmuż, następnie przykrywam i duszę przez 1-2 minuty.
  • Dolewam śmietankę i doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję, zmniejszam ogień do średniego. Odparowuję do lekkiego zgęstnienia, dodając w ostatniej minucie połowę bazylii. Doprawiam sokiem z cytryny.
  • Makaron nakładam do talerzy i polewam sosem z dodatkiem jarmużu. Dekoruję pozostałą bazylią, cebulą z czosnkiem, orzechami i parmezanem.

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Kalorie: 610kcal (31%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 49g (75%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 114mg (38%) | Sód: 358mg (16%) | Potas: 1238mg (35%) | Fiber: 9g (38%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 46015IU (920%) | Witamina C: 57.2mg (69%) | Wapń: 293mg (29%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na makaron z marchewki z jarmużem
Przepis na makaron z marchewki z jarmużem

Czy to z jarmużem, czy ze szpinakiem, taki kolorowy obiad pełen warzyw to coś prostego do zrobienia i wspaniałego do zjedzenia jednocześnie!

Zobacz też
Szparagi z jajkiem sadzonym

Makaron z marchewki z jarmużem - przepis
Makaron z marchewki z jarmużem – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy makaron z marchewki z jarmużem lub szpinakiem przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, które składniki wybraliście!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom