Makaron z pieczarkami – przepis prosty i klasyczny, który można zmodyfikować i stworzyć obiad wegetariański lub wegański. Koniecznie z cebulą, czosnkiem, ostrą lub słodką papryką i natką pietruszki, które uwielbiam z dodatkiem pieczarek. Tani obiad bez mięsa na cały rok, choć szczególnie teraz, jesienią i zimą, lubię go przygotowywać. Jest sycący i łatwy do zrobienia. Można wykorzystać kremową śmietankę, mascarpone lub mleko kokosowe, które świetnie pasuje do pieczarek jako dodatek do sosu. Wiedzieliście o tym? Ale nie trzeba, jeśli wolicie wersję bez laktozy. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem z pieczarek krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
Za wyjątkowy smak pieczarek w tej potrawie odpowiada białe wino wytrawne. To nie musi być jakiś wyjątkowy i drogi produkt. To tańsze również nada się świetnie, a lepsze, droższe proponuję zostawić do wypicia na potem ;). W połączeniu z cebulą, czosnkiem, chili i pieczarkami można ugotować pyszny sos, a na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać całość na patelni. Jeśli wolicie wersję ze śmietaną, proszę bardzo! Zastąpcie tłustą kremówką połowę wina lub całe. I zakwaście na sam koniec delikatnie sokiem z cytryny lub pomarańczy. To danie będzie też świetnie smakować, kiedy eksperyment, tak samo jak ze śmietanką kremówką, przeprowadzicie z tłustym mlekiem kokosowym. Wolicie wywar warzywny lub drobiowy? Nie ma problemu, też się sprawdzi!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g makaronu
- 500 g pieczarek (pokrojone na plasterki lub w słupki)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie; połowę lub całość można zastąpić śmietanką 30-36% lub wywarem z drobiu/warzyw)
- 25 g sera pleśniowego (np. rokpol, gorgonzola, lazur)
- 3 ząbki czosnku (pokrojony na bardzo cienkie plasterki)
- ½ papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
- 50 g parmezanu (lub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekana)
- 6 łyżek oliwy (extra vergine)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na oliwie na niedużym ogniu.
- Dodaję pieczarki i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut, aż grzyby zmiękną.
- Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
- Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z pieczarkami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.
- Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Cały smak doskonale uzupełnia ser pleśniowy i nawet nie trzeba już potem sypać gotowego dania parmezanem. Jeśli jednak lubicie, to nie odmawiajcie sobie! Ale koniecznie dodajcie też natkę pietruszki. Robi robotę w tym daniu i dodaje mu też ładnego, apetycznego koloru.
Bardzo jestem ciekawa, czy makaron z pieczarkami przypadł Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać, którą wersję przyrządziliście: z sosem na bazie białego wina, czy może jednak śmietanki lub mleka kokosowego?