fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami można zrobić na kilka sposobów, ale ten, który Wam dziś pokażę, jest jednym z najprostszych. Wystarczy podsmażyć czosnek na oliwie i dorzucić pomidory oraz szczyptę cukru (najlepiej brzozowego lub erytrytolu) oraz sól i pieprz. Potem tylko odrobina bazylii jako dodatek i pyszny, prosty obiad gotowy. Może jeszcze odrobina świeżo startego parmezanu do tego? Ja uwielbiam, a Wy! Zobaczcie jak zrobić makaron z pomidorkami koktajlowymi krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron

Podobnie jak spaghetthi aglio olio e peperoncino, również makaron z dodatkiem pomidorków koktajlowych jest prosty do zrobienia. A do tego tani! Nawet jeśli sypniecie po wierzchu odrobiną parmezanu, to koszt całości nie uderzy Was po kieszeniach. Oprócz tego całość do ugotowania w kilkanaście minut. Możecie go przygotować z klasycznej, pszennej pasty, ale wersja bezglutenowa, np. z makaronu z soczewicy, także jest doskonała! Same plusy – po prostu musicie zrobić tę potrawę i tyle :).

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami z czosnkiem, papryczką chili, bazylią i oliwą z oliwek czyli bardzo prosty przepis na tani obiad.
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z pomidorami
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 454kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g makaronu
  • 24 sztuki pomidorków koktajlowych (bez szypułek)
  • 6 sztuk oliwek (opcjonalnie; bez pestek, pokrojone w talarki)
  • 2-4 ząbki czosnku (duży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie; bez nasion, pokrojona w drobniutką kosteczkę)
  • 10 łyżek oliwy (extra vergine)
  • 1 szczypta cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol)
  • 1 garść listków bazylii (grubo posiekana)
  • tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Makaron gotuję „al dente” i odcedzam.
  • Czosnek delikatnie prószę solą i podsmażam na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek, na jasnozłoty kolor.
  • Odkładam czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewam trochę oliwy i podsmażam papryczkę, oliwki i całe pomidorki, aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt. Pod koniec dodaję połowę bazylii.
  • Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszam z warzywami na patelni.
  • Nakładam makaron na talerze, skrapiam oliwą z oliwek, posypuję bazylią i parmezanem, w razie potrzeby doprawiam pieprzem.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 454kcal (23%) | Carbohydrates: 64g (21%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 690mg (30%) | Potas: 381mg (11%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 646IU (13%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 2mg (10%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 28mg (34%) | Vitamin E: 2mg (13%) | Vitamin K: 10µg (10%) | Wapń: 220mg (22%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 56mg (14%) | Phosphorus: 283mg (28%) | Selenium: 51µg (73%) | Zinc: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeśli wolicie postawić na wersję wegańską, wykorzystajcie odpowiedni makaron i wymieszajcie go z wegańskim sosem serowym. A potem dodajcie podsmażone pomidorki z czosnkiem i papryczką, ewentualnie z oliwkami. Wystarczy wtedy posypać całość świeżą bazylią i gotowe!

Jak zrobić makaron z pomidorami
Jak zrobić makaron z pomidorami

Jeśli nie macie bazylii, wykorzystajcie oregano, szałwię, miętę lub rozmaryn. Również będzie pysznie, jestem tego pewna!

Zobacz też
Tarta z rabarbarem

Przepis na makaron z pomidorami
Przepis na makaron z pomidorami

Jeśli pomidorki nie są wystarczająco słodkie, można je odrobinę dosłodzić w trakcie podsmażania. Polecam jednak postawić na składniki najwyższej jakości i kupić dojrzałe, słodkie w smaku, małe pomidory, np. daktylowe. Skoro receptura jest kilkuskładnikowa, ciężko będzie ukryć ewentualne niedociągnięcia w smaku składników.

Makaron z pomidorami - przepis
Makaron z pomidorami – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował makaron z pomidorkami! Bardzo jestem ciekawa :). Z oliwkami czy bez oliwek – która wersja lepsza?

3 komentarze
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom