Makaron z pomidorami można zrobić na kilka sposobów, ale ten, który Wam dziś pokażę, jest jednym z najprostszych. Wystarczy podsmażyć czosnek na oliwie i dorzucić pomidory oraz szczyptę cukru (najlepiej brzozowego lub erytrytolu) oraz sól i pieprz. Potem tylko odrobina bazylii jako dodatek i pyszny, prosty obiad gotowy. Może jeszcze odrobina świeżo startego parmezanu do tego? Ja uwielbiam, a Wy! Zobaczcie jak zrobić makaron z pomidorkami koktajlowymi krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron
Podobnie jak spaghetthi aglio olio e peperoncino, również makaron z dodatkiem pomidorków koktajlowych jest prosty do zrobienia. A do tego tani! Nawet jeśli sypniecie po wierzchu odrobiną parmezanu, to koszt całości nie uderzy Was po kieszeniach. Oprócz tego całość do ugotowania w kilkanaście minut. Możecie go przygotować z klasycznej, pszennej pasty, ale wersja bezglutenowa, np. z makaronu z soczewicy, także jest doskonała! Same plusy – po prostu musicie zrobić tę potrawę i tyle :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g makaronu
- 24 sztuki pomidorków koktajlowych (bez szypułek)
- 6 sztuk oliwek (opcjonalnie; bez pestek, pokrojone w talarki)
- 2-4 ząbki czosnku (duży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie; bez nasion, pokrojona w drobniutką kosteczkę)
- 10 łyżek oliwy (extra vergine)
- 1 szczypta cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol)
- 1 garść listków bazylii (grubo posiekana)
- tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Makaron gotuję „al dente” i odcedzam.
- Czosnek delikatnie prószę solą i podsmażam na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek, na jasnozłoty kolor.
- Odkładam czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewam trochę oliwy i podsmażam papryczkę, oliwki i całe pomidorki, aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt. Pod koniec dodaję połowę bazylii.
- Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszam z warzywami na patelni.
- Nakładam makaron na talerze, skrapiam oliwą z oliwek, posypuję bazylią i parmezanem, w razie potrzeby doprawiam pieprzem.
Wartości odżywcze
Jeśli wolicie postawić na wersję wegańską, wykorzystajcie odpowiedni makaron i wymieszajcie go z wegańskim sosem serowym. A potem dodajcie podsmażone pomidorki z czosnkiem i papryczką, ewentualnie z oliwkami. Wystarczy wtedy posypać całość świeżą bazylią i gotowe!
Jeśli nie macie bazylii, wykorzystajcie oregano, szałwię, miętę lub rozmaryn. Również będzie pysznie, jestem tego pewna!
Jeśli pomidorki nie są wystarczająco słodkie, można je odrobinę dosłodzić w trakcie podsmażania. Polecam jednak postawić na składniki najwyższej jakości i kupić dojrzałe, słodkie w smaku, małe pomidory, np. daktylowe. Skoro receptura jest kilkuskładnikowa, ciężko będzie ukryć ewentualne niedociągnięcia w smaku składników.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował makaron z pomidorkami! Bardzo jestem ciekawa :). Z oliwkami czy bez oliwek – która wersja lepsza?
Wygląda wspaniale. Takie proste danie a takie przyjemna dla oka i podniebienia. 🙂
Dzięki i polecam wypróbować :).
Mniam aż ślinka cieknie <3