Proste są z reguły przepisy na makaronowe dania i również makaron z sosem Alfredo to wyjątkowo łatwa do zrobienia potrawa. Oryginalna receptura to fettuccine Alfredo: makaron z masłem i parmezanem. Z czasem przepis uległ licznym modyfikacjom i dziś przygotowuje się różnorodne wariacje. Tradycyjnie w składzie jest makaron fettuccine, jednak danie można zrobić z pasty o dowolnym kształcie. Kluczową rolę z pewnością odgrywa sos. Recepturę modyfikowano latami, np. przyrządzając go na bazie śmietanki. Potem dodawano czosnek i przyprawy. Właśnie taką wersję Wam zaprezentuję. Łatwo go zrobić i z reguły wymagane składniki znajdują się w lodówce. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem Alfredo krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Oryginalna receptura na sos Alfredo to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. W tych samych ilościach: 50 g masła + 50 g parmezanu na 1 osobę. Dodaje się je do gorącego, ugotowanego makaronu. Następnie miesza bezpośrednio w ciepłym naczyniu. Podobno sekretem kremowej konsystencji, oprócz specjalnego sposobu mieszania, jest też dodatek odrobiny wody pozostałej z gotowania makaronu. Cały czas wstrząsając garnkiem, można dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masło się roztopi, a ser rozpuści. Wszystko połączy się w kremowy sos.
Unowocześniona receptura
Przygotowywane dziś sosy Alfredo zawierają zagęstniki, jajka, dodatek czosnku, przyprawy… Niektóre bazują na śmietance kremówce. Są nawet opcje wegańskie, na bazie kalafiora i orzechów nerkowców. Z pewnością będę eksperymentować i sprawdzać różne wariacje :). Dziś natomiast makaron z sosem Alfredo na bazie kremowej śmietanki. Przygotuję go z odrobiną czosnku, masłem, przyprawami i drobniutko posiekaną bazylią. Możecie spróbować zastąpić ją tymiankiem lub natką pietruszki. Oczywiście obowiązkowo dodaję też parmezan!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty)
- ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
- 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
- 1 szczypta soli
- ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
- Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
- Jak ugotować makaron
Jak zrobić
- Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy. Zachowuję wodę po odcedzeniu.
- W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
- Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
- Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
- Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie. Zrobicie tylko z serem i masłem, czy skusicie się na osobno gotowany sos? Pamiętajcie o triku z wodą z gotowania makaronu! Zawsze ją zachowuję po odcedzeniu. Dzięki temu potem mogę rozrzedzić sos, który podgrzewam po wyjęciu z lodówki.
Dajcie mi koniecznie znać, czy makaron Alfredo przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie go częściej przygotowywać. A może urozmaicicie recepturę o kolejne dodatki?