Makaron z sosem pomidorowym to jeden z najpopularniejszych przepisów na obiad z włoskiej pasty. Lubiany przez dorosłych i dzieci, prosty do zrobienia i pyszny. Posypany parmezanem lub innym, twardym serem włoskim, startym na tarce o drobnych oczkach. Bez mięsa. Uwielbiam to danie i sięgnęłam dziś po nie w nieco odmienionej odsłonie. Wykorzystałam świderki z czerwonej soczewicy czyli bezglutenowe. Są bardzo smaczne i od dziś częściej będą gościć w moim menu. Oczywiście Wy możecie wykorzystać dowolny makaron. Pszenny, żytni, ryżowy… co kto lubi. Będą się różnić czasem gotowania. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem pomidorowym – przepis krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
Makaron z pomidorowym sosem uwielbiam gotować przez cały rok. Najlepszy jednak jest latem, w sezonie na pomidory. Bo żeby to danie było smaczne, pomidory muszą być dojrzałe i słodkie w smaku. Nie kłopoczcie się przygotowaniem go, gdy w domu posiadacie pomidory bez smaku. Szkoda czasu! Dlatego na jesień i zimę warto przygotować zapas domowej pulpy w słoikach lub korzystać ze sklepowej, ale takiej dobrej jakości. Z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół przygotujecie ze świeżych pomidorów lub dobrej passaty pyszny pomidorowy sos.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu
- 500 g pomidorów (sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol)
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;)
- ½ szklanki wywaru warzywnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
- tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Na oliwie z oliwek szklę cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwam na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładam czosnek.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaję pomidory i dolewam wywar. Zwiększam ogień i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy.
- Do sosu dodaję przyprawy, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę.
- Ugotowany makaron wrzucam do sosu i mieszam całość. Przekładam na talerze.
- Całość posypuję tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Gotowe danie świetnie smakuje z dodatkiem sera włoskiego. Możecie poeksperymentować również z mozzarellą, jeśli nie przepadacie za twardymi, długodojrzewającymi serami. W wersji wegańskiej wykorzystajcie wegański makaron, olej roślinny do smażenia i wegański ser jako dodatek. Albo po prostu go pomińcie. Też będzie pysznie!
Proste, tanie, a jakie eleganckie danie!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam makaron z sosem pomidorowym. Bardzo jestem ciekawa, z jakim serem i z jakiego makaronu go przyrządzicie!