Całoroczne danie czyli przepis na makaron z sosem serowym, który sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i smaczna i pożywna kolacja. W dodatku makaron z sosem serowym może za każdym razem smakować inaczej, w zależności od wykorzystanego sera. Bardzo lubię przyrządzać go zarówno z parmezanem, gorgonzolą jak i serami spoza pięknej Italii.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g makaronu
- 125 g sera (np. mieszanka 50 g słodkiej gorgonzoli, 25 g parmezanu, 25 g taleggio, 25 g gruyere; można dowolnie komponować sery pamiętając, żeby tylko jeden z nich miał ostry, bardzo intensywny smak i aromat)
- 100 ml mleka (można zastąpić wywarem warzywnym lub słodką śmietanką)
- ¼ papryczki chili (do dekoracji; pokrojona w drobną kosteczkę)
- świeże zioła do dekoracji (do wyboru: bazylia, mięta, natka pietruszki, oregano, kolendra, tymianek, rozmaryn)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Sery kroję w nieduże kawałki. Miękkie sery mogą być pokrojone grubiej, a najtwardsze można utrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Makaron gotuję al dente i odcedzam.
- W czasie gotowania makaronu rozpuszczam sery w mleku na niedużym ogniu, delikatnie mieszając
- Do garnka z makaronem dodaję sos serowy i dokładnie mieszam całość.
- Przekładam makaron na talerze, dekoruję ziołami i papryczką. Od razu serwuję.