Makaron z sosem z papryki to cudownie prosty obiad z minimalnej liczby składników. W najprostszej wersji wystarczy słodka, podłużna czerwona papryka, trochę parmezanu i makaron. Warto jednak pokusić się o kilka dodatków, bo z cebulą i czosnkiem oraz ziołami i oliwą makaron z sosem paprykowym smakuje jeszcze lepiej! Pokażę Wam dziś jak zrobić makaron z sosem z papryką w kilku prostych krokach. To doskonała alternatywa, gdy nie macie w domu pomidorów, a chcecie przyrządzić pyszny, czerwony sos.
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
Makaron z sosem z papryki przygotowuję z upieczonej i obranej ze skórki papryki, którą miksuję w blenderze na gładki sos. Można też zmiksować surową, razem ze skórką i potem zagotować na patelni. Lub wykorzystać do miksowania paprykę gotowaną, np. na parze. I tej już obierać nie trzeba. Można zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie i dodać zioła, a potem wymieszać ze zmiksowaną papryką i doprawić solą, pieprzem, ewentualnie chili. Smak świetnie podkręci dodatek odrobiny soku z cytryny, limonki lub pomarańczy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g makaronu
- 2 papryki słodkie podłużne (bez gniazd nasiennych)
- 1 cebula (mała; drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- 2 łyżki oliwy (extra vergine)
- 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich)
- świeże zioła, np. bazylia lub oregano (do dekoracji)
- 2 łyżki maku (do dekoracji)
- 2-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera (do dekoracji)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Papryki kroję na połówki lub w ćwiartki i piekę w piekarniku (220 st. C) lub grilluję na ruszcie, albo duszę na patelni o nieprzywierającej powłoce, delikatnie posmarowanej tłuszczem. Po 20 minutach powinny być miękkie.
- Sos można przygotować, miksując papryki w blenderze na gładko i jest gotowy. Warto jednak pokusić się o dodatki: zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać zioła i doprawić solą i pieprzem.
- Można wymieszać ze zmiksowaną papryką lub zblendować wszystkie składniki - do wyboru.
- Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam na patelnię z sosem. Dokładnie mieszam.
- Przekładam makaron na talerze, dekoruję świeżymi ziołami, makiem i parmezanem.
Wartości odżywcze
Po wymieszaniu sosu paprykowego z makaronem proponuję posypkę z tartego twardego sera oraz dodatek maku lub posiekanych migdałów, orzechów… Prosty do zrobienia obiad gotowy! Z pewnością pójdzie Wam łatwo!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował ten prosty makaron z paprykowym sosem. Może dorzuciliście do niego jeszcze jakieś składniki?