Klasyczny i najprostszy makaron z truskawkami to ugotowane kluski polane truskawkami zmiksowanymi w blenderze. Najłatwiejszy i najszybszy w sezonie truskawkowym obiad, który zapracowane mamy mogą podać swoim harcującym na podwórku pociechom. Krótki czas jego przygotowania nie oznacza nadmiernego nagrzewania swojej kuchni i zmęczenia w czerwcowe upały. Do smaku, w zależności od stopnia dojrzałości truskawek, można dodać odrobinę cukru. W dzieciństwie moja mama podawała nam makaron z truskawkami z dodatkiem twardego, pokruszonego twarogu, a ja dziś proponuję go Wam z kremowym, łagodnym w smaku serkiem mascarpone.
Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400-500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki (można zastąpić innym makaronem))
- 4 łyżki mascarpone (można zastąpić klasycznym twarogiem)
- 4 szklanki truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
- 2 łyżki masła
- listki mięty do dekoracji
Do dekoracji (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki cukru pudru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy.
- Odcedzamy na durszlaku i gorący przekładamy masłem, potrząsając durszlakiem tak, żeby masło się rozpuściło i dobrze rozprowadziło po wszystkich wstążkach makaronu.
- Truskawki miksujemy w blenderze.
- Makaron przekładamy do talerzy, polewamy zmiksowanymi truskawkami, a na wierzchu kładziemy po 1 łyżce mascarpone.
- Danie delikatnie posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą miętą.
prosto i szybko:)uwielbiam Twoje przepisy
[..YouTube..] prosto i szybko:)uwielbiam Twoje przepisy
[..YouTube..] prosto i szybko:)uwielbiam Twoje przepisy
U nas truskawki są masowo na okrągło cały rok w zupełnie niskich cenach, co z tego, jak są bez smaku i twarde tak ze można nimi o ściane rzucać. Z westchnieniem wspominam smak tych polskich….:)
[..YouTube..] U nas truskawki są masowo na okrągło cały rok w zupełnie niskich cenach, co z tego, jak są bez smaku i twarde tak ze można nimi o ściane rzucać. Z westchnieniem wspominam smak tych polskich….:)
@zuza1297 Ja też mieszam, ale dopiero całość na talerzu, jak już zasiadam do jedzenia :).
[..YouTube..] @zuza1297 Ja też mieszam, ale dopiero całość na talerzu, jak już zasiadam do jedzenia :).
proste, ale pyszne 🙂
[..YouTube..] proste, ale pyszne 🙂
Babcia i Mama robiły- na studiach robiłyśmy – na przełomie maja i czerwca pojawiały się codziennie:) a i teraz czasem robię – ale z cukrem i śmietaną – taki klasyczny makaron, jaki pamiętam z domu:)
Hahaha, Moniko, dobrze powiedziane ;).
WCZORAJ JADŁAM TO, CO NAJLEPSZE Z MAKARONU Z TRUSKAWKAMI….CZYLI SAME TRUSKI Z CUKEREM!!! MNIAM1!!!!
A ja właśnie po obiedzie…Ale nie omieszkam przygotować, nie omieszkam :)))
@Jola truskawki to jeszcze mają lekki kwasek. Ja za to nie przełknę makaronu z dżemem :).
Moja mama robila:)A moje dzieci nie lubia makaronu na slodko-jedynie ryz z truskawkami ma szanse:)
tylko ja już wczoraj w słoiku zasypałam pokrojone truskawki cukrem, więc „polewę” mam gotową. i jednak z twarogiem 😉
właśnie dziś mam zamiar taki zjeść 🙂
Moja mama robila z tradycyjnym pelnotlystym bialym serem pokryszonym na kawalki. Cale wieki tego nie jadlem