Pożywny obiad na niepogodę – makaron zapiekany z sosem pomidorowym z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i ziół. Syci i rozgrzewa, co w maju, przy temperaturach nadal bliskich zera, jest na wagę złota!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g makaronu (np. penne, muszle)
- 1½ kg pomidorów (dojrzałe, o słodkawym smaku; pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 300 g sera mozzarella (kule w zalewie)
- 6 łyżek startego parmezanu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
- 1 garść świeżych listków bazylii (posiekane)
- 1-2 łyżeczki chili
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
- Cebulę i czosnek szklę na 5 łyżkach oliwy, posypując odrobiną soli.
- Dodaję pomidory i chili, zagotowuję.
- Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał i gotuję, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec miksuję za pomocą blendera.
- Dodaję do sosu sól, pieprz i ocet winny oraz bazylię. Delikatnie mieszam.
- 10 minut przed końcem gotowania sosu pomidorowego nastawiam makaron do ugotowania. Gotuję „al dente”, czyli lekko twardy.
- Odcedzam makaron i mieszam z połową sosu pomidorowego i 1 łyżką parmezanu.
- Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, a na dnie układam ⅓ makaronu. Polewam ⅓ pozostałego sosu, posypuję 1½ łyżki parmezanu. Przykrywam 1 kulką mozzarelli pokrojonej w plasterki.
- Powtarzam czynności z kolejnymi warstwami, wykorzystując na ostatniej, wierzchniej, cały pozostały parmezan i przykrywając mozzarellą.
- Wstawiam naczynie na 15 minut do piekarnika i zapiekam do uzyskania lekko zrumienionej serowej warstwy.
- Serwuję na gorąco lub na zimno, po wystudzeniu.
Takiego przepisu właśnie szukałam. Niedawno jadłam penne w mojej ulubionej restauracji i chciałam coś podobnego przygotować sama 🙂