fbpx
Czytasz właśnie
Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Pożywny obiad na niepogodę – makaron zapiekany z sosem pomidorowym z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i ziół. Syci i rozgrzewa, co w maju, przy temperaturach nadal bliskich zera, jest na wagę złota!

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii oraz mozzarellą i parmezanem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron zapiekany z sosem pomidorowym
Liczba porcji: 6
Kalorie: 646kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g makaronu (np. penne, muszle)
  • kg pomidorów (dojrzałe, o słodkawym smaku; pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 300 g sera mozzarella (kule w zalewie)
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
  • 1 garść świeżych listków bazylii (posiekane)
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
  • Cebulę i czosnek szklę na 5 łyżkach oliwy, posypując odrobiną soli.
  • Dodaję pomidory i chili, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał i gotuję, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec miksuję za pomocą blendera.
  • Dodaję do sosu sól, pieprz i ocet winny oraz bazylię. Delikatnie mieszam.
  • 10 minut przed końcem gotowania sosu pomidorowego nastawiam makaron do ugotowania. Gotuję „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Odcedzam makaron i mieszam z połową sosu pomidorowego i 1 łyżką parmezanu.
  • Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, a na dnie układam  makaronu. Polewam  pozostałego sosu, posypuję 1½ łyżki parmezanu. Przykrywam 1 kulką mozzarelli pokrojonej w plasterki.
  • Powtarzam czynności z kolejnymi warstwami, wykorzystując na ostatniej, wierzchniej, cały pozostały parmezan i przykrywając mozzarellą.
  • Wstawiam naczynie na 15 minut do piekarnika i zapiekam do uzyskania lekko zrumienionej serowej warstwy.
  • Serwuję na gorąco lub na zimno, po wystudzeniu.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 646kcal (32%) | Carbohydrates: 75g (25%) | Białko: 26g (52%) | Fat: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 43mg (14%) | Sód: 491mg (21%) | Potas: 1316mg (38%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 1675IU (34%) | Witamina C: 29.2mg (35%) | Wapń: 373mg (37%) | Żelazo: 5.7mg (32%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zapiekany makaron z sosem serowym
Zapiekany makaron z sosem serowym
Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom