Malinowa chmurka to bardzo modne w ostatnim czasie ciasto i nic dziwnego, bo jest pyszne! Delikatny, kruchy spód i słodka beza z migdałami, a w środku galaretka malinowa, która doskonale przełamuje słodycz. Malinowa chmurka pięknie prezentuje się po pokrojeniu i doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większych czy mniejszych uroczystościach. Koniecznie spróbujcie ją przygotować. Zobaczcie jak zrobić malinową chmurkę krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki krupczatki (można wymieszać „pół na pół” z mąką typu 450-500)
- 100 g masła (schłodzone)
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru (kopiasta; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Warstwa malinowa
- 600 g malin (świeże lub mrożone)
- 3 opakowania galaretki malinowej (na każdym opakowaniu powinna być informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
- 3½ szklanki wrzątku
Warstwa śmietankowa
- 750 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1½ łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii (tylko wydrążony miąższ)
Beza
- 3 białka (o temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
- 50 g migdałów w płatkach (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Kruche ciasto - inne receptury, np. bezglutenowe
- Piana z białek - jak ubić
- Krem z bitej śmietany - przepis
Jak zrobić
Kruche ciasto
- Mąkę siekam z masłem za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta. Owijam w folię lub zamykam w pudełku i wstawiam na 1 godzinę do lodówki.
- Ciastem wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i nakłuwam dość gęsto widelcem.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra+dół) na ok. 15 minut. Piekę na jasnozłoty kolor, następnie odstawiam do wystudzenia.
Beza
- Białka ubijam na sztywną pianę w dużej misce.
- Dodaję stopniowo cukier, w niedużych ilościach, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnej partii.
- Dosypuję skrobię i delikatnie miksuję całość na niedużych obrotach.
- Rozsmarowuję dekoracyjnie pianę na papierze do pieczenia, tworząc prostokąt o wymiarze dna foremki, w której piekło się kruche ciasto. Po wierzchu posypuję migdałami.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 ºC (termoobieg) na około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i minimalnie wypieczona, lekko popękana. Zostawiam ją w zamkniętym, wyłączonym piekarniku jeszcze na 1 godzinę.
Galaretka malinowa
- Wszystkie opakowania galaretek rozpuszczam w 3½ szklanki gorącej wody. Studzę, a gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, dodaję maliny (surowe lub mrożone). Mieszam delikatnie. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka lekko zgęstniała.
- Wykładam galaretkę na kruchy spód, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.
Krem z bitej śmietany
- Ubijam schłodzoną śmietankę.
- Pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody, następnie wymieszaną z odrobiną ubitej śmietanki. Dodaję dodatki smakowe w razie potrzeby.
Składanie ciasta
- Smaruję kremem stężałą galaretkę malinową. Przykrywam upieczoną, wystudzoną bezą.
- Odstawiam ciasto do lodówki do stężenia na ok. 1 godzinę.