fbpx
Czytasz właśnie
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to bardzo modne w ostatnim czasie ciasto i nic dziwnego, bo jest pyszne! Delikatny, kruchy spód i słodka beza z migdałami, a w środku galaretka malinowa, która doskonale przełamuje słodycz. Malinowa chmurka pięknie prezentuje się po pokrojeniu i doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większych czy mniejszych uroczystościach. Koniecznie spróbujcie ją przygotować. Zobaczcie jak zrobić malinową chmurkę krok po kroku.

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie, z galaretką malinową z dodatkiem malin oraz kremem z bitej śmietany i bezą z migdałami.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 2 godziny 15 minuty
Chłodzenie: 3 godziny 20 minuty
Razem: 6 godziny 35 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto malinowa chmurka
Liczba porcji: 24 forma prostokątna ok. 23 x 33 cm
Kalorie: 347kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki krupczatki (można wymieszać „pół na pół” z mąką typu 450-500)
  • 100 g masła (schłodzone)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru (kopiasta; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Warstwa malinowa

  • 600 g malin (świeże lub mrożone)
  • 3 opakowania galaretki malinowej (na każdym opakowaniu powinna być informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • szklanki wrzątku

Warstwa śmietankowa

  • 750 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżki żelatyny
  • 1 laska wanilii (tylko wydrążony miąższ)

Beza

  • 3 białka (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi (ziemniaczana lub kukurydziana)
  • 50 g migdałów w płatkach (można zastąpić wiórkami kokosowymi)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast kremu z bitej śmietany można też wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone.
Przydatne poradniki:
  1. Kruche ciasto - inne receptury, np. bezglutenowe
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Krem z bitej śmietany - przepis

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • Mąkę siekam z masłem za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  • Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta. Owijam w folię lub zamykam w pudełku i wstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  • Ciastem wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i nakłuwam dość gęsto widelcem.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra+dół) na ok. 15 minut. Piekę na jasnozłoty kolor, następnie odstawiam do wystudzenia.

Beza

  • Białka ubijam na sztywną pianę w dużej misce.
  • Dodaję stopniowo cukier, w niedużych ilościach, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnej partii.
  • Dosypuję skrobię i delikatnie miksuję całość na niedużych obrotach.
  • Rozsmarowuję dekoracyjnie pianę na papierze do pieczenia, tworząc prostokąt o wymiarze dna foremki, w której piekło się kruche ciasto. Po wierzchu posypuję migdałami.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 ºC (termoobieg) na około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i minimalnie wypieczona, lekko popękana. Zostawiam ją w zamkniętym, wyłączonym piekarniku jeszcze na 1 godzinę.

Galaretka malinowa

  • Wszystkie opakowania galaretek rozpuszczam w 3½ szklanki gorącej wody. Studzę, a gdy mieszanka jest jeszcze ciepła, dodaję maliny (surowe lub mrożone). Mieszam delikatnie. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka lekko zgęstniała.
  • Wykładam galaretkę na kruchy spód, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

Krem z bitej śmietany

  • Ubijam schłodzoną śmietankę.
  • Pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody, następnie wymieszaną z odrobiną ubitej śmietanki. Dodaję dodatki smakowe w razie potrzeby.

Składanie ciasta

  • Smaruję kremem stężałą galaretkę malinową. Przykrywam upieczoną, wystudzoną bezą.
  • Odstawiam ciasto do lodówki do stężenia na ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

Serving: 1kawałek ok. 5x6 cm | Kalorie: 347kcal (17%) | Carbohydrates: 45g (15%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sód: 207mg (9%) | Potas: 101mg (3%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 35g (39%) | Witamina A: 605IU (12%) | Witamina C: 6.8mg (8%) | Wapń: 39mg (4%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom