Długo szukałam przepisu na mazurek, który przebiłby zeszłoroczny mazurek królewski. Ostatecznie nie znalazłam żadnego równie skomplikowanego w przygotowaniu jak i wymagającego tak wielu różnych składników. Postanowiłam, że za wszelką cenę w tym roku przygotuję inne ciasto! Ostatecznie wybór padł na mazurek bakaliowy z polewą cytrynową, według przepisu ze starego wydania „Kuchni Polskiej” z 1960 roku. Zobaczcie jak zrobić mazurek z bakaliami.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Znalazłam co prawda kilka nieścisłości w recepturze, ale ostatecznie nic nie stanęło mi na przeszkodzie do upieczenia smacznego ciasta na Wielkanoc. Potem, po kilku drobnych modyfikacjach mazurek bakaliowy zagościł na moim stole.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła (1 kostka)
- 100 g cukru-pudru
- 3 żółtka (ugotowane na twardo)
- skórka starta z ½ cytryny
Bakalie
- 100 g skórki pomarańczowej (kandyzowana)
- 50 g daktyli (pokrojone w cienkie paski)
- 50 g suszonych moreli (pokrojone w cienkie paski)
- 50 g rodzynek lub żurawiny (sparzone, odcedzone)
- 50 g migdałów w płatkach lub wiórków kokosowych
- 50 g orzechów włoskich lub nerkowców (sparzone, obrane, pokruszone)
Polewa
- 1 żółtko (ze sparzonego wrzątkiem jajka)
- 1 jajko (sparzone wrzątkiem)
- 50-70 g cukru-pudru
- 75 g masła
- 30 g bułki tartej
- sok z ½ cytryny
- miąższ z laski waniliowej (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu o lekko kwaskowym smaku (ok. 200 g; np. pomarańczowy, jabłkowo-rabarbarowy, truskawkowo-rabarbarowy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak wyparzyć jajko
Jak zrobić
Zagniatanie ciasta
- W dużej misce siekamy mąkę z masłem.
- Dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i utarte na sicie żółtka.
- Zagniatamy ciasto. Potrzeba do tego sporo siły, ponieważ w cieście nie ma białek. Po ok. 10 minutach ugniatania otrzymamy kulę kruchego ciasta, którą odstawiamy na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
Przygotowanie polewy
- W małym rondelku topimy masło (uważamy, żeby się za mocno nie zagrzało). Żółtko i jajko ucieramy z cukrem na pulchną masę za pomocą miksera.
- Dodajemy sok z cytryny i miąższ z laski wanilii.
- Dodajemy stopione masło, bułkę tartą i płatki migdałów, ponownie miksujemy.
Pieczenie kruchego spodu
- Układamy ciasto na blaszce nasmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, następnie pieczemy (sam spód, bez bakalii, bez polewy) na złoty kolor (przez ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Nakładanie dżemu
- Wystudzone ciasto (powinno wyjść dość suche i mocno kruche) smarujemy dżemem (u mnie na każdej połówce znalazł się dżem o innym smaku).
Zapiekanie ciasta z bakaliami i polewą
- W misce mieszamy wszystkie przygotowane bakalie, następnie wykładamy je na ciasto i zalewamy polewą. Wstawiamy jeszcze raz do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut, aż polewa delikatnie się zetnie (właściwej konsystencji nabierze dopiero po ostudzeniu).
- Studzimy ciasto w chłodnym miejscu i kroimy w kwadraty. Najlepiej będzie smakować na drugi dzień, kiedy mocno „przejdzie” cytrynowym aromatem.
Wartości odżywcze
Ma chrupiący spód i słodką masę o przyjemnie kwaskowatej nucie. Możecie dowolnie modyfikować jej skład, wybierając swoje ulubione bakalie. Wystarczy jeden malutki kawałek i można się zakochać! Taki mazurek jest bardzo dobry i, co ważne, nie za słodki, dzięki kwaskowatym smakom cytryny i dżemu. Jest też dość łatwy do wykonania. Takie ciasta lubię :).
Ciekawa jestem jak Wam „podpasuje” taki pyszny mazurek z bakaliami. Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po upieczeniu i spróbowaniu :).
Nigdy nie robiłam mazurka. Ale może czas to zmienić?:) Na ile osób mniej więcej są wymierzone proporcje?
Duża blacha 30×45 cm.
Cieszę się, że mogłam pomóc :).
Dzięki Dorota;) Własnie szukałam takiego przepisu, jak zawsze jesteś niezastąpiona!