fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

Długo szukałam przepisu na mazurek, który przebiłby zeszłoroczny mazurek królewski. Ostatecznie nie znalazłam żadnego równie skomplikowanego w przygotowaniu jak i wymagającego tak wielu różnych składników. Postanowiłam, że za wszelką cenę w tym roku przygotuję inne ciasto! Ostatecznie wybór padł na mazurek bakaliowy z polewą cytrynową, według przepisu ze starego wydania „Kuchni Polskiej” z 1960 roku. Zobaczcie jak zrobić mazurek z bakaliami.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Znalazłam co prawda kilka nieścisłości w recepturze, ale ostatecznie nic nie stanęło mi na przeszkodzie do upieczenia smacznego ciasta na Wielkanoc. Potem, po kilku drobnych modyfikacjach mazurek bakaliowy zagościł na moim stole.

Mazurek z bakaliami

Mazurek bakaliowy

Jeden z najlepszych czyli mazurek bakaliowy, wspaniały mazurek na Wielkanoc, na kruchym cieście, z dodatkiem kwaskowatego dżemu i różnorodnych bakalii, zapiekany z polewą cytrynową. Pyszny i łatwy mazurek bakaliowy.
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek bakaliowy, mazurek z bakaliami
Liczba porcji: 1 forma o wymiarach ok. 25 x 35 cm
Kalorie: 368kcal
Przepis autorstwa: DorotaKaminska.pl

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 100 g cukru-pudru
  • 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • skórka starta z ½ cytryny

Bakalie

  • 100 g skórki pomarańczowej (kandyzowana)
  • 50 g daktyli (pokrojone w cienkie paski)
  • 50 g suszonych moreli (pokrojone w cienkie paski)
  • 50 g rodzynek lub żurawiny (sparzone, odcedzone)
  • 50 g migdałów w płatkach lub wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów włoskich lub nerkowców (sparzone, obrane, pokruszone)

Polewa

  • 1 żółtko (ze sparzonego wrzątkiem jajka)
  • 1 jajko (sparzone wrzątkiem)
  • 50-70 g cukru-pudru
  • 75 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • sok z ½ cytryny
  • miąższ z laski waniliowej (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu o lekko kwaskowym smaku (ok. 200 g; np. pomarańczowy, jabłkowo-rabarbarowy, truskawkowo-rabarbarowy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Zagniatanie ciasta

  • W dużej misce siekamy mąkę z masłem.
  • Dodajemy cukier, startą skórkę z cytryny i utarte na sicie żółtka.
  • Zagniatamy ciasto. Potrzeba do tego sporo siły, ponieważ w cieście nie ma białek. Po ok. 10 minutach ugniatania otrzymamy kulę kruchego ciasta, którą odstawiamy na ok. 20 minut w chłodne miejsce.

Przygotowanie polewy

  • W małym rondelku topimy masło (uważamy, żeby się za mocno nie zagrzało). Żółtko i jajko ucieramy z cukrem na pulchną masę za pomocą miksera.
  • Dodajemy sok z cytryny i miąższ z laski wanilii.
  • Dodajemy stopione masło, bułkę tartą i płatki migdałów, ponownie miksujemy.

Pieczenie kruchego spodu

  • Układamy ciasto na blaszce nasmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, następnie pieczemy (sam spód, bez bakalii, bez polewy) na złoty kolor (przez ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Nakładanie dżemu

  • Wystudzone ciasto (powinno wyjść dość suche i mocno kruche) smarujemy dżemem (u mnie na każdej połówce znalazł się dżem o innym smaku).

Zapiekanie ciasta z bakaliami i polewą

  • W misce mieszamy wszystkie przygotowane bakalie, następnie wykładamy je na ciasto i zalewamy polewą. Wstawiamy jeszcze raz do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 minut, aż polewa delikatnie się zetnie (właściwej konsystencji nabierze dopiero po ostudzeniu).
  • Studzimy ciasto w chłodnym miejscu i kroimy w kwadraty. Najlepiej będzie smakować na drugi dzień, kiedy mocno „przejdzie” cytrynowym aromatem.

Wartości odżywcze

Kalorie: 368kcal (18%) | Carbohydrates: 45g (15%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 96mg (32%) | Sód: 157mg (7%) | Potas: 149mg (4%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 27g (30%) | Witamina A: 635IU (13%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 38mg (4%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ma chrupiący spód i słodką masę o przyjemnie kwaskowatej nucie. Możecie dowolnie modyfikować jej skład, wybierając swoje ulubione bakalie. Wystarczy jeden malutki kawałek i można się zakochać! Taki mazurek jest bardzo dobry i, co ważne, nie za słodki, dzięki kwaskowatym smakom cytryny i dżemu. Jest też dość łatwy do wykonania. Takie ciasta lubię :).

Zobacz też
Kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami

Mazurek z bakaliami
Mazurek z bakaliami

Ciekawa jestem jak Wam „podpasuje” taki pyszny mazurek z bakaliami. Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po upieczeniu i spróbowaniu :).

4 komentarze
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom