To chyba jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Nie wiem, czemu dopiero teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby upiec zwykły, kruchy spód, potem posmarować go pysznym dżemem jabłkowym i udekorować migdałami w płatkach oraz różyczkami z podduszonych, pokrojonych wcześniej w półksiężyce jabłek. Tak niewiele trzeba, żeby osiągnąć zaskakujący efekt. Zobaczcie jak zrobić mazurek z jabłkami.
Zobacz też: Najlepsze ciasta na Wielkanoc
Jednym z dodatków, który gwarantuje niższy indeks glikemiczny tego wypieku, jest dżem jabłkowy z ananasem. Właściwie to marmolada, łatwa do przygotowania, bo starte na tarce jabłka mieszka się ze zmiksowanym ananasem. Potem całość trzeba zredukować na patelni lub w garnku tak długo, aż zgęstnieją. Jako konserwant proponuję dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Zawekowane, takie jabłka w słoikach mogą nawet przez rok czekać na spałaszowanie, np. w wielkanocnym wypieku.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 400 g mąki krupczatki (można zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego)
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach)
- 3-4 łyżki cukru-pudru (polecam zmielić ksylitol na cukier puder)
- 2-3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamonu (opcjonalnie)
Wierzch
- 1 słoiczek marmolady lub dżemu jabłkowego (ok. 300 g; można zastąpić gruszkowym lub morelowym, przygotowując mazurek o innym smaku)
- 1-2 jabłka (pokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- kilka łyżek migdałów w płatkach
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić róże z jabłka
Jak zrobić
- Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.
- Z ciasta odrywam kilka niedużych porcji i formuję w malutkie kulki, którymi udekoruję brzeg.
- Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wylepiam na formie do tarty wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.
- Dekoruję bok, przylepiając do niego kulki z ciasta.
- Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.
- Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję migdałami w płatkach.
- Układam na cieście różyczki przygotowane z jabłek. Najmniejsze półksiężyce zawijam w ślimaczki i wbijam w rozsmarowany na cieście dżem. Następnie każdy ślimaczek otaczam coraz większymi półksiężycami imitującymi płatki róż.
- Dekoruję całość miętą.
Wartości odżywcze
Mazurek jabłkowy przygotowuje się klasycznie, jak większość tradycyjnych mazurków. Kruche ciasto smaruje się owocowym przetworem i dekoruje. Nic skomplikowanego! Różyczki, choć wydają się być zaawansowaną dekoracją, układa się dość szybko, więcej czasu poświęcając wcześniej na podduszenie jabłek. To wszystko ;).

Ciekawa jestem efektów Waszych prac przy tym pysznym cieście wielkanocnym. Jak udały się Wasze różyczki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Witaj dopiero odkryłąm Twoją stronę,już uważam że jest genialna bo rozwiązuje mój problem mieszanki na pierogi bezglutenowe, a miałam z tym problem.!
Czy mogę liczyć na podpowiedź kiedy stosować mieszankę UNIWERSALNA MĄKA BEZGLUTENOWA NAJLEPSZA a kiedy najprostszą ? czy ciasto kruche z tego wyjdzie, a z której mieszanki lepsze np. naleśniki?
Jeśli możnaby liczyć na parę zdań na ten temat byłoby super a maluch byłby szczęśliwszy 🙂
pozdrawiam i obiecuję tu wracać
Irena
Cześć Ireno, cieszę się, że się przydały i sprawdziły :D. Mieszanka najprostsza nie ma tak dobrej plastyczności jak ta najlepsza, w której jest m. in. tapioka i która również ma łagodniejszy smak. Polecam używać najprostszej tam, gdzie nie jest przeważającym składnikiem i gdzie są jajka w składzie – to chyba w największym uproszczeniu. Ciasto kruche wychodzi bardzo sypkie i zawsze używam do niego mieszanki najlepszej. Żeby było mniej piaskowe, można dodać do niego mielony len zalany gorącą wodą i odstawiony na kilka minut do zgęstnienia – taki lniany „glut”. Naleśniki francuskie wyjdą z najprostszą mieszanką, ale już te o mniejszej liczbie jajek lepiej smażyć z ciasta z mieszanką najlepszą.