fbpx
Czytasz właśnie
Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Zawsze proste do przygotowania i niewymagające dekoracji, pachnące muffiny. Nie dodałam do ich pieczenia cynamonu, choć pokusa była ogromna. Postanowiłam, że głęboki aromat bananów przełamię kokosem. Muffiny bananowe piekłam na bazie maślanki, ale przyznam, że te na soku pomarańczowym, wyciśniętym ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem pomarańczowej skórki, smakują jeszcze lepiej!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Muffiny bananowe w wersji fit upieczecie, zastępując cukier ksylitolem, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii. Polecam wykorzystać do ich przygotowania mąkę orkiszową lub razową, na której co prawda wyjdą mniej puszyste, za to po ich zjedzeniu uczucie sytości utrzyma się dłużej. Podane z dodatkiem jogurtu lub kefiru do picia oraz świeżym owocem, mogą w takiej wersji sprawdzić się doskonale jako pełne energii śniadanie.

Zobacz też
Migdałowiec

Spróbujcie zastąpić czekoladę rodzynkami lub orzechami lub pokuście się o dodatkową polewę. Niech po domu rozejdzie się piękny zapach, a ciasto ładnie wyrasta :).

Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Muffiny bananowe pachnące kokosem - przepis na muffiny z bananami, które można przygotować na bazie produktów mlecznych lub soku pomarańczowego. Pyszne muffiny bananowe z czekoladą.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffiny z bananami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 262kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki (przesiana; najlepszy efekt da mąka tortowa, typ 400-450; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa lub razowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru (lub ksylitolu, albo erytrytolu)
  • szklanki wiórków kokosowych
  • 25 g gorzkiej czekolady (¼ tabliczki)
  • 1 szczypta soli

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody, albo soku z pomarańczy
  • skórka starta z ½ pomarańczy (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 banan (dojrzały; pokrojony na plasterki oraz mniejsze kawałki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Muffiny bananowe bez jajek - jajka można zastąpić 1 bananem rozduszonym za pomocą widelca lub 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego lub złocistego lnu wymieszanymi wcześniej z 8-10 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do masy trzeba odstawić len z wodą do skleikowania).
Muffiny bananowe bez mleka - przygotowane na soku pomarańczowym lub mleku roślinnym i oleju roślinnym.
Muffiny bananowe bez laktozy - mleko zastąpione kefirem, jogurtem, maślanką lub mlekiem roślinnym.
Muffiny bananowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową najlepszą
Muffiny bananowe wegańskie - przygotowane jak w wersji bez jajek (z siemieniem lub lnem złocistym) oraz bez mleka.

Jak zrobić

  • Składniki suche przesiewam do jednej miski, a w drugiej rozkłócam widelcem składniki mokre.
  • Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam widelcem, do połączenia, dodając pod koniec pokrojony banan.
  • Przekładam masę do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół).
  • Piekę muffiny przez ok. 23-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 262kcal (13%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 31mg (1%) | Potas: 219mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 115IU (2%) | Witamina C: 4.5mg (5%) | Wapń: 65mg (7%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Muffiny bananowe
Muffiny bananowe
4 komentarze
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom