Zawsze proste do przygotowania i niewymagające dekoracji, pachnące muffiny. Nie dodałam do ich pieczenia cynamonu, choć pokusa była ogromna. Postanowiłam, że głęboki aromat bananów przełamię kokosem. Muffiny bananowe piekłam na bazie maślanki, ale przyznam, że te na soku pomarańczowym, wyciśniętym ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem pomarańczowej skórki, smakują jeszcze lepiej!
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Muffiny bananowe w wersji fit upieczecie, zastępując cukier ksylitolem, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii. Polecam wykorzystać do ich przygotowania mąkę orkiszową lub razową, na której co prawda wyjdą mniej puszyste, za to po ich zjedzeniu uczucie sytości utrzyma się dłużej. Podane z dodatkiem jogurtu lub kefiru do picia oraz świeżym owocem, mogą w takiej wersji sprawdzić się doskonale jako pełne energii śniadanie.
Spróbujcie zastąpić czekoladę rodzynkami lub orzechami lub pokuście się o dodatkową polewę. Niech po domu rozejdzie się piękny zapach, a ciasto ładnie wyrasta :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
- 2 szklanki mąki (przesiana; najlepszy efekt da mąka tortowa, typ 400-450; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa lub razowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru (lub ksylitolu, albo erytrytolu)
- ⅓ szklanki wiórków kokosowych
- 25 g gorzkiej czekolady (¼ tabliczki)
- 1 szczypta soli
Składniki mokre
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju lub stopionego masła
- ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody, albo soku z pomarańczy
- skórka starta z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 banan (dojrzały; pokrojony na plasterki oraz mniejsze kawałki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Muffiny bananowe bez mleka - przygotowane na soku pomarańczowym lub mleku roślinnym i oleju roślinnym.
Muffiny bananowe bez laktozy - mleko zastąpione kefirem, jogurtem, maślanką lub mlekiem roślinnym.
Muffiny bananowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową najlepszą
Muffiny bananowe wegańskie - przygotowane jak w wersji bez jajek (z siemieniem lub lnem złocistym) oraz bez mleka.
Jak zrobić
- Składniki suche przesiewam do jednej miski, a w drugiej rozkłócam widelcem składniki mokre.
- Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam widelcem, do połączenia, dodając pod koniec pokrojony banan.
- Przekładam masę do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół).
- Piekę muffiny przez ok. 23-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
- Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
Dałam banany zamiast jajek, więc i tak są lekko słodkie 🙂 z pewnością do powtórzenia w różnych wariantach!
To bardzo się cieszę :*.
Zrobiłam je 🙂 wyrosły pięknie, tyle że… W przepisie nie ma wpisanej ilości cukru, dopiero na filmiku zobaczyłam, że powinien tam być 🙁 ale dam na górę polewę i też się zje!
Ooo faktycznie, zniknął cukier przy przenoszeniu przepisu do nowego formatu. Zaraz dopisuję i przepraszam za niedogodność!