fbpx
Czytasz właśnie
Muffiny z makiem

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem

Wielbiciele czekolady pieką muffiny czekoladowe, miłośnicy owoców – owocowe, a tym z Was, którzy za owocowymi dodatkami nie przepadają, proponuję zwykłe, klasyczne muffiny lub wersję z bakaliami, np. proste i szybkie do upieczenia muffiny z makiem. Nie trzeba go sparzać, wystarczy suche składniki połączyć w jednej, a mokre – w drugiej miseczce, potem wymieszać całość i upiec w foremkach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Eksperymentując z przepisem na muffiny z makiem, możecie dobrać jego ilość według własnych upodobań. Wsypując mniej (pół szklanki) uzyskacie muffiny jaśniejsze, delikatnie piegowate, a dodając więcej – ciemniejsze, o nieco cięższej konsystencji. Oprócz skórki z pomarańczy można wzbogacić ich smak o bakalie: odrobinę orzechów lub migdałów czy rodzynek albo suszonych moreli. Gotowe, wystudzone, można dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą: gorzką lub zwykłą, mleczną, albo białą – podobnie jak przy dekorowaniu babek, keksów czy np. pieguska.

Muffiny z makiem, jeśli zdecydujecie się na wypiek z mąki razowej i dodatek małej ilości cukru (albo całkowite zastąpienie go dietetycznym środkiem słodzącym: cukrem brzozowym lub syropem z agawy), mogą z powodzeniem zastąpić śniadaniowe kanapki czy owsiankę. Podane z jabłkiem lub połówką pomarańczy i ulubioną kawą/herbatą, przyjemnie chrupiące, dodadzą Wam porannej energii niezbędnej na dobry start.

Zobacz też
Kurczak pieczony

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem czyli muffinki pieguski z ziarenkami maku i dodatkiem soku z pomarańczy. Delikatnie chrupiące i eleganckie.
4.56 z 9 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: muffiny z makiem
Liczba porcji: 12 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub razowej (można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
  • ½-1 szklanka maku
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • 1 szklanka wody, mleka, jogurtu, maślanki lub soku z pomarańczy

Dodatki (do wyboru)

  • miąższ z 1 laski wanilii
  • skórka starta z ½ pomarańczy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa – przepis

Jak zrobić

  • Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Do jednej miseczki przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję pozostałe, suche składniki. Większa ilość maku po upieczeniu muffinów da efekt ciemniejszego ciasta. Mniej maku to ciasto jaśniejsze, piegowate.
  • W drugiej miseczce rozkłócam wszystkie składniki mokre.
  • Mieszam składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, do połączenia w gładką, lejącą masę.
  • Masą wypełniam formy do muffinów (można wyłożyć je papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką, bułką tartą lub kaszą manną) do ¾ ich wysokości.
  • Wstawiam formy do piekarnika i piekę przez ok. 25-30 minut.UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffiny w środku nie zą jeszcze wilgotne i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję muffiny z makiem z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do ich spodów.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, która wersja smakowa bardziej przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się w komentarzach swoimi propozycjami dodatków :).

Muffiny z makiem
Muffiny z makiem

 

6 komentarzy
4.56 from 9 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom